Ostali članci

E-bralnik ali tablica - kaj izbrati?

Ležanje na plaži in branje knjige ne gresta skupaj. Če ste navdušen bralec knjig, veste, da lahko nekaj debelih knjig tehta več kilogramov. Torba ne bi smela biti težka kot utež v telovadnici, zato se ljudje obračajo na e-bralnike. Tu pa se pojavi vprašanje - ali je dovolj e-bralnik ali je za branje knjig bolje izbrati tablico?

E-reader ili tablet

E-bralniki knjig

E-bralniki so najbolj mamljivi, saj lahko nadomestijo celotno knjižnico, polno knjig. Čeprav imajo tradicionalne knjige lastnosti, ki jih e-bralniki nikoli ne bodo mogli nadomestiti, priljubljenost teh naprav nenehno narašča.

E-bralniki so namenjeni predvsem branju knjig. Delujejo tako, da si želene knjige naložijo iz e-knjižnice, nato pa na ekranu »prelistajo« strani. Možno je prilagoditi velikost pisave, da bo branje udobnejše, kot tudi dodajanje opomb, nekateri e-bralniki pa imajo tudi slovarje.

Sprejemljiva cena, enostavna prenosljivost in enostavna uporaba so osnovne značilnosti bralnikov e- knjig. Večina e-bralnikov uporablja e-ink, tj. enobarvne zaslone, ki zvesto kopirajo lastnosti papirja. Čeprav nekateri nimajo osvetlitve ozadja in jih zato ni mogoče brati v temi, so odlični za branje zunaj, saj jih sonce prav nič ne moti. Obstajajo tudi bralniki z barvnim zaslonom, a jih je težje uporabljati pri zunanji svetlobi.

E-bralniki imajo zelo varčno baterijo. Odvisno od tega, kako pogosto uporabljate e-bralnik, lahko njegova baterija zdrži več tednov. Prav tako so lažji od tablic, zato jih med branjem brez težav držite v eni roki.

Čeprav novejši modeli e-bralnikov prinašajo vse naprednejše dodatke, ki jih delajo vse bolj podobne tablicam, so e-bralniki praviloma dobri le za branje knjig. Če je to vse, kar vas zanima, z e-bralnikom ne morete zgrešiti.

Tablični računalniki

Ne glede na to, da so podobni e-bralnikom, imajo tablice bistveno več funkcij. Razlog za to je, da so tablice v bistvu manjši računalniki.

Osvetljen barvni zaslon na tabličnem računalniku vam omogoča gledanje filmov in slik, igranje iger, brskanje po internetu, snemanje videoposnetkov in slik itd. Zaradi večjih dimenzij in boljše ločljivosti zaslona je celotna izkušnja veliko bolj prijetna, kot bi bila na manjših zaslonih.

Največja pomanjkljivost tablice je nizka avtonomija, zato življenjska doba baterije ob povprečni uporabi običajno ne preseže več kot en dan. Če veste, da boste tablico uporabljali pogosteje, poskrbite, kje so razpoložljive vtičnice in ne pozabite prinesti polnilca.

Skupaj z večjimi dimenzijami tablic se povečuje tudi njihova teža. Zato jih je težje dolgo držati v rokah. Namenjeni so predvsem uporabi v zaprtih prostorih, saj imajo zasloni tabličnih računalnikov zaradi svojih lastnosti bistveno zmanjšano vidljivost na soncu.

Katerega izbrati?

Ali je bolje kupiti e-bralnik ali tablični računalnik, je odvisno od načina, na katerega nameravate napravo uporabljati.

Če želite samo brati knjige, potem je bolje izbrati e-bralnik. Je lažji za uporabo, stroškovno učinkovitejši, baterija zdrži več tednov in branje e-bralnika je veliko bolj zdravo za oči.

Če vam je bolj pomembna konzumacija večpredstavnostnih vsebin, knjige pa berete le občasno, potem vam bo bolj uporabna tablica. Ima več funkcij, lahko uporabljate aplikacije in iščete po internetu.

Povezani izdelki