Ostali članci

Katero tablico kupiti - nakupovalni vodnik 2022.

Dober tablični računalnik vam bo omogočil brskanje po internetu, branje knjig in člankov ter gledanje nanizank in filmov, medtem ko boste udobno ležali na postelji ali kavču, kot nikoli ne bi mogli s prenosnikom. A glede na to, da se cene tablic lahko dvignejo tudi do nekaj sto evrov, specifikacije pa se od modela do modela močno razlikujejo, se je težko odločiti, kaj pravzaprav potrebujete.

tablet

Izvor: Freepik 

V tem priročniku za nakup tabličnih računalnikov vam bomo razložili, katere specifikacije, kot so velikost in ločljivost zaslona, ​​avtonomija baterije in operacijski sistem, morate upoštevati, da boste lahko kupili najboljšo tablicu za vaše potrebe.

Velikost zaslona

Glavna prednost tablice je njena prenosljivost. Z njim je veliko lažje manevrirati kot s prenosnikom, zato ga lahko enostavno uporabljate tudi na poti, na primer na vlaku ali avtobusu. Glede na velikost zaslona so tablice razdeljene v tri kategorije:

  • Majhne tablice - velikost zaslona do 8 palcev. Praviloma so to najcenejše, a tudi najšibkejše tablice. So odlična možnost za potovanja, saj se lahko uporabljajo samo z eno roko, zlahka se spravijo v torbo in celo v nekoliko večji žep. Ker po velikosti spominjajo na bralnike e-knjig, lahko služijo kot alternativa tovrstnim napravam, če želite nekaj, na katerem lahko berete in gledate video vsebine.
  • Srednje tablice – tablice z zaslonom od 9 do 11 palcev. Večina modelov spada v to kategorijo. Večji zaslon in boljša ločljivost sta glavni prednosti pred majhnimi tablicami. Te tablice so zaradi večjega vidnega kota boljše za gledanje filmov in igranje iger..
  • Velike tablice – zasloni velikosti nad 11 palcev. Gre za zelo velike tablice, praviloma namenjene resnejšemu delu, zanje pa boste morali nameniti veliko vsoto. Uporabljajo se s tipkovnico ali peresom. Najboljša predstavnika sta iPad Pro in Microsoft Surface Pro.

Srednje velike tablice se zdijo najboljša izbira, če pogledamo razmerje med ceno, kakovostjo in zmožnostjo opravljanja določenih nalog.

Četiri tableta različitih veličina

Ločljivost zaslona in razmerje slike

Poleg velikosti zaslona je pomembna tudi njegova ločljivost. Brez skrbi, zadeva je precej preprosta. Višja kot je ločljivost, ostrejša in boljša je slika.

Če boste tablico uporabljali kot zamenjavo za bralnik e-knjig, potem je sprejemljiva nižja ločljivost, ker ne bo vplivala na kakovost. Toda v tem primeru je pametneje kupiti e-bralnik - baterija zdrži dlje, zasloni z e-ink so prijetnejši za branje, ker ne oddajajo modre svetlobe, lahko uporabite slovar itd.

Če pa boste brskali po spletu, gledali YouTube, Netflix in HBO, igrali tu in tam kakšno igro, dajali slike na Facebook ali nalagali videoposnetke v TikTok, je ločljivost FHD optimalna izbira.

Kar zadeva razmerje stranic, sta na voljo dve možnosti: 4:3 in 16:9. Prvi je značilen za iPad in je zelo prijeten za multitasking, drugi odnos pa je značilen za tablice Android in odličen za gledanje filmov.

Omjer slike, 4:3 i 16:9

Baterija

Glede na zgodbo o zaslonih sta velikost in moč baterije v tablici. Večja kot je zmogljivost baterije (mAh), dlje bo tablica deloval.

Seveda je dolgotrajna baterija zaželena, če pa prihaja z manjšim zaslonom ali ločljivostjo, še enkrat premislite o svojih prioritetah. Pri večini tabličnih računalnikov je 7 ur minimalno, kolikor naj bi baterija zdržala med brskanjem po spletu, a za natančne številke bo veliko odvisno od proizvajalca, operacijskega sistema, zaslona in mnogih drugih elementov.

Če ne veste, kje začeti, je tablica z baterijo 10 ur zmerne uporabe dobra izbira. Npr. 8-palčna tablica s 4 GB RAM-a mora imeti baterijo vsaj 3000 mAh.

Operacijski sistem

Poleg velikosti zaslona je operacijski sistem glavna značilnost, ki razlikuje tablice. Med proizvajalci so trije najbolj priljubljeni OS: Apple iOS, Android in Windows. Jasno je, da lahko dobro tablico dobite le z idealno kombinacijo strojne in programske opreme, pri tem pa bo imel glavno vlogo operacijski sistem.

Apple iOS

Operacijski sistem iOS uporablja tablice Apple - iPad. Uporabniki IPhona so najbolje seznanjeni s tem sistemom, saj so značilnosti skoraj enake. Njegove glavne prednosti so intuitiven uporabniški vmesnik kot tudi veliko število razpoložljivih aplikacij, a zato tablice ni mogoče personalizirati kot pri npr. Android tablic.

Android

Android uporablja velika večina tablic in je med njimi nekako najbolj značilen. Med najbolj znanimi imeni so Samsung, Huawei i Lenovo. Odlična stvar za uporabnike je samodejna sinhronizacija in vnaprej nameščene Googlove storitve, kot so koledar, disk, Gmail. Velika prednost je možnost popolne personalizacije operacijskega sistema in prilagajanja željam uporabnikov.

Zdi se, da je Android najboljša izbira glede na široko paleto proizvajalcev, ki so združljivi z njim.

Windows

Windows OS boš najdel na Microsoft Surface, ki so zasnovani za poslovno uporabo, boste našli operacijski sistem Windows. Ti prenosniki so po uporabi najbolj podobni tradicionalnim računalnikom, imajo celoten paket MS Office in imajo ločeno stojalo za tipkovnico in tablico. Trgovina z aplikacijami je slabša kot pri tablicah iOS in Android.

Spomin

Za začetek je pomembno razlikovati med notranjim pomnilnikom in RAM-om.

Notranji pomnilnik je tisti, v katerem so shranjeni operacijski sistem, aplikacije in večpredstavnostne vsebine. Praviloma se začne pri 8 GB in se še naprej podvoji, pri čemer cena raste z vsakom podvojitvijo. Če želite shraniti filme, glasbo in druge zabavne vsebine, se boste morali odločiti za večji pomnilnik (upoštevajte, da povprečen film zavzame približno 1 GB pomnilnika).

Tablice Android in Windows je mogoče dodatno razširiti s karticami microSD, ne pa tudi s iPadom.

16GB je minimalni notranji pomnilnik, ki bi ga moral imeti dober tablični računalnik, za prijetno uporabo pa priporočamo tablico 32GB.

RAM bo v kombinaciji s procesorjem in operacijskim sistemom skrbel za hitrost tablice, zagon aplikacij ipd. Več kot je gigabajtov, hitrejše, učinkovitejše in zmogljivejše bo tablica delovala.

Zgodba se začne pri 2 GB, če pa želite napravo, ki jo lahko uporabljate brez ustavljanja, priporočamo, da se odločite za napravo z vsaj 4 GB RAM-a.

Večji RAM olajša večopravilnost, vendar je hitrost tablice odvisna tudi od procesorja.

Procesor

Procesor je neke vrste možgani tablice. Od njegove moči je odvisno, kako gladko bodo aplikacije delovale, koliko stvari bo tablica lahko "prežvečila" hkrati, pa tudi kako bo izgledala grafika.

Če nameravate kupiti iPad, procesor ni nekaj, o čemer morate razmišljati. Pri tablicah Android pa se procesorji razlikujejo glede na proizvajalca in model, zato morate biti pozorni na število jeder in hitrost procesorja.

Da boste lahko uživali v tablici, boste potrebovali napravo s štirijedrnim procesorjem vsaj 1,2 GHz.

Vse, kar je manj od tega, in tablica bo delovala počasi, takoj ko odprete več kot dva zavihka v spletnem brskalniku.

autocesta s četiri trake i autima na njoj

V preprostem primeru avtoceste, kot je na sliki, je enostavno razumeti razliko med enojedrnim procesorjem (zmožnost izvajanja samo ene naloge) in štirijedrnim procesorjem (zmožnost izvajanja več nalog hkrati).

Možnost povezave

Kot smo rekli, se tablice uporabljajo predvsem za ogled že obstoječih vsebin. Zato je pomembno, da se tablični računalnik enostavno poveže z internetom. Z internetom se lahko povežete brezžično (Wi-Fi) ali mobilno omrežje (LTE). Vse tablice imajo možnost brezžične povezave in to je minimum, ki ga morajo proizvajalci izpolnjevati. Toda nekatere delnice imajo možnost povezave prek SIM kartice.

Mobilna omrežja so idealna za tiste, ki veliko potujejo in želijo imeti internet vedno pri sebi, možno pa je tudi preko hotspota s pametnega telefona, kar bistveno zniža stroške uporabe dveh ali več kartic SIM. Upoštevati je treba tudi, da mobilna omrežja dodatno izpraznijo baterijo.

WiFi bo za veliko večino uporabnikov več kot dovolj, tako da vam za tablice z možnostjo SIM kartice ni treba preveč skrbeti.

Kamere

Tablični računalniki niso najbolj srečna rešitev za ustvarjanje lepih fotografij, med potovanjem pa je z njimi precej nepraktično delati selfije. Večina tablic ima zadnjo in sprednjo kamero z razlikami v kakovosti. Sprednja kamera bo verjetno bolj uporabna, sploh če tablico uporabljate za video klice. Vse tablice nimajo sprednje kamere, sploh cenejši – na to bodite pozorni pri nakupu.

Dodatni priključki

Najpomembnejša stvar pri dodatkih je možnost razširitve pomnilnika s kartico microSD. Na žalost tablice iPad te možnosti nimajo, na tablicah Android in Windows pa si lahko privoščite večjo memorijo, če čutite potrebo po tem.

Končno si zastavite ta vprašanja:

  • Za kaj boste najpogosteje uporabljali tablico?
  • Kdo bo uporabljal tablico?
  • Kakšen proračun imate?

1. Za kaj boste najpogosteje uporabljali tablico?

Če iščete napravo predvsem za branje knjig, je bralnik e-knjig boljša opcija kot tablica. Če želite risati in to jemljete zelo resno, je grafički tablet boljša izbira kot navadna tablica. Če je risanje le za zabavo, zadostuje tablica s pisalom. Samsung Galaxy in iPad imata svoje sloge, ki vam bodo odlično služili.

Tablice Microsoft Surface so idealne za poslovne namene. Globalno gledano boste potrebovali tablico z velikostjo zaslona vsaj en palec, z močnejšim procesorjem ter veliko zmogljivostjo RAM-a in baterije. Enako velja, če želite na tabličnem računalniku igrati zahtevnejše igre.

Če je vaša prednost gledanje filmov, boste potrebovali velik zaslon in ločljivost FHD. Tablični računalniki Android so kot nalašč za to zaradi svojega razmerja zaslona 16:9.

Ne glede na to, ali želite tablico uporabljati med potovanjem v službo ali za zabavo otrok v avtu, so manjše tablice do 8 palcev najboljša izbira.

2. Kdo bo uporabljal tablico?

tablet

Izvor: Freepik

Ni dobro majhnih otrok preveč izpostavljati digitalnim vsebinam in zaslonom, a ko malo odrastejo, se lahko zabavajo ob nečem, kar vam ne bo žal, če bo končalo na tleh. Osnovne specifikacije bodo več kot dovolj.

Za študente je prenosnik boljša možnost. Če pa je tablica res potrebna, sta MS Surface ali iPad odlična izbira, če je zanjo na voljo proračun. Če ne, poskusite najti najboljše specifikacije za ceno, ki ste jo pripravljeni plačati.

Če kupujete tablico za starejšo osebo, naj bo zaslon večji in naprava enostavna za uporabo.

3. Kakšen je tvoj proračun?

Do 100 evrov do 100 evrov vas čakaju osnovni modeli znamke Noa, Vivax, Alcatel, MeanIT. Praviloma imajo med 1 GB in 2 GB RAM-a, 16 GB notranjega pomnilnika in diagonalo zaslona do 9 ".

Od 100 do 300 evrov je obseg, ki bo ustrezal večini uporabnikov, ker ima največ modelov najboljšega nakupa. Pri nas se najpogosteje pojavljajo znamke Samsung, Lenovo in Huawei, zmogljivost RAM-a se giblje med 2GB in 4GB, notranji pomnilnik naraste na 64GB in za vsakogar se najde nekaj.

Od 300 evrov do 500 evrov je obseg, v katerem se pojavlja iPad, druge tablice pa počasi prevzemajo značilnosti premium modelov.

U kategoriji 500+ evrov so tablice iPad in MS Surface ter premium tablice Android za tiste, ki ne želijo sklepati kompromisov pri nakupu tabličnih računalnikov.

Izbira tablice ni lahka naloga, vendar z opredelitvijo namena vse skupaj precej poenostavi. V široki ponudbi na trgu bo vsak našel nekaj zase, z najboljšim razmerjem med ceno in kakovostjo. Poleg vseh naštetih postavk lahko pozornost posvetimo dizajnu, ki bo nekomu najbolj pomemben. Skratka, edino, kar ostane, je dobiti tablico in uživati.