Ostali članci

5 stvari, ki jih morate vedeti, preden kupite bralnik e-knjig

Bralnik e-knjig je čaroben pripomoček, ki lahko vsebuje celotno knjižnico, polno knjig. Toda ne glede na njegove prednosti bralnik e-knjig ni za vsakogar. Preden se začnete odločati, kateri bralnik e-knjig boste kupili, pomislite – kaj pravzaprav želite od e-bralnika?

E-čitač knjiga

Iščete e-bralnik ... ali tablico?

Bralnik e-knjig in tablica sta dve popolnoma različni napravi.

E-bralnik je namenjen predvsem branju knjig. Namesto LCD zaslona uporablja e-ink, baterija zdrži več dni, zaslon pa je dobro viden tudi v zelo sončnih razmerah.

Tablica lahko služi kot e-bralnik, vendar to ni njen primarni namen. Zaradi LCD zaslona ni primerna za uporabo pri dnevni svetlobi.  Ampak zato lahko z njo brskate po internetu, uporabljate aplikacije, gledate filme, poslušate glasbo ... možnosti je veliko več kot le branje knjig.

Seveda obstajajo i e-bralniki knjig, ki imajo omenjene zmožnosti, a so tudi videti bolj kot tablice – na primer Kindle Fire.

Če nameravate brati knjige, izberite e-bralnik knjig. Če pa vas bolj zanima iskanje po internetu, filmih in glasbi, branje knjig pa bi bilo postranska dejavnost, vam bo bolj pristajala tablica.

Ali želite osvetljen zaslon?

Odločili ste se, da želite e-bralnik. Odlično. Z osvetlitvijo ozadja ali brez?

Večina bralnikov e-knjig ima zaslon e-ink. To pomeni, da so videti kot strani navadne knjige, brez možnosti osvetlitve v temni sobi.

Alternativa so e-bralniki z osvetlitvijo. To pomeni, da jih lahko berete tudi v temi, ker je zaslon osvetljen, na primer kot na tablici. Ta funkcija je več kot uporabna, vendar hitreje porablja baterijo e-bralnika.

Druga možnost je ovitek, ki ima vgrajeno luč.

Ali boste kupili e-bralnik z osvetljenim zaslonom, je odvisno izključno od vaših bralnih navad. Če berete pogosto zvečer in ponoči, je e-bralnik z osvetlitvijo ozadja pametna naložba.

Kaj največ berete?

E-bralnik knjig najpogosteje prikazujejo črne, sive in bele tone. Zaradi tega so odlični za branje klasičnih knjig, a stripi, slikanice, kuharske knjige in podobno na takšni napravi ne pridejo do izraza.

Če želite uživati ​​v ljubezni do superjunakov ali svojemu malčku brati slikanice, kupite barvni e-bralnik.

Katere formate e-knjig nameravate brati?

Vsi e-bralniki ne podpirajo vseh formatov.

Najpogostejši format je EPUB, nato MOBI zatem AZW, ki ga lahko berete izključno na Kindlu.

Pred nakupom preverite, kje boste kupili/prenesli e-knjige in v kakšnem formatu so. Na srečo obstajajo spletne storitve, ki lahko pretvorijo e-knjigo iz ene oblike v drugo.

Većina e-bralnikov knjig podpira tudi formate TXT in PDF, vendar ne vsi. Če želite prenesti knjige v PDF-ju, najprej preverite, ali jih lahko berete na e-bralniku, ki vas zanima.

Pocketbook

Kindle ni edina znamka e-bralnikov

Odkar je Amazon predstavil Kindle, je ta naprava postala sinonim za bralnike e-knjig.

Seveda za to obstaja razlog. Obstaja več različic Kindla s funkcijami, ki bodo zadovoljile širok profil bralcev. Kindle se tudi samodejno poveže z Amazonovo knjižnico, v kateri je na tisoče naslovov.

Vendar ne bodite pod pritiskom, da kupite izključno Kindle. Obstajajo tudi druge blagovne znamke, kot sta Kobo ali PocketBook, ki imajo svoje zvesto občinstvo.

Raziščite ponudbo, primerjajte cene in preverite, ali imajo funkcije, ki vas zanimajo.