Ostali članci

Vse, kar morate vedeti pred nakupom bralnika e-knjig

Ali veste, katere vrste bralnikov e-knjig obstajajo? Kakšna je razlika med e-bralnikom in tablico? Izpostavili smo nekaj pomembnih stvari pri nakupu e-bralnika.

Kindle e-čitač knjiga

E-bralnikom se je težko upreti. Enostavna prenosljivost in cela knjižnica na dlani so le nekatere stvari, zaradi katerih so izjemno priljubljeni.

Vrste zaslonov e-bralnikov

Ena najpomembnejših odločitev pri nakupu bralnika e-knjig je njegov zaslon. Ločimo dve vrsti zaslonov:

 • e-ink
 • LCD

E-ink

Večina e-bralnikov ima e-ink zaslone. Posebni so v tem, da posnemajo klasičen papir in črnilo, prikazujejo pa le belo in črno barvo ter sive odtenke. Zato so prijetni za branje in ne utrujajo oči kot LCD zasloni, zaradi njih pa baterija na e-bralniku knjig zdrži več tednov.

E-ink zasloni nimajo osvetlitve ozadja. Zato jih brez težav prebirate na plaži in vas sonce ne bo prav nič motilo. Poskusite uporabiti tablico na soncu. Pravo mučenje, kajne?

Obstaja več podvrst e-inkzaslonov, med katerimi so nekateri:

 • Pearl - najpogosteje uporabljen e-ink zaslon ponuja visoko raven kontrasta
 • Triton - prvi barvni e-ink zaslon, poleg 16 odtenkov sive ima še 4086 barvnih odtenkov
 • Carta - prikazuje veliko večji obseg sivin, gostota slikovnih pik se giblje med 212 in 300

LCD

LCD zaslone najdemo večinoma na monitorjih, televizorjih in pametnih telefonih, uporabljajo pa jih tudi nekateri e-bralniki.

Prednost LCD zaslona je bogat prikaz barv in osvetlitev ozadja, zaradi česar je e-bralnik praktičen za branje tudi v temi.

Težava je v tem, da takšni zasloni hitreje utrudijo oči in porabijo veliko baterije naprave, zaradi bleščanja pa otežujejo branje e-knjig pri dnevni svetlobi.

Vrste ekrana e-čitača knjiga
Izgled teksta na različitim ekranima e-čitača

Izvor: e-ink-reader.ru

Z e-ink zaslonom bo branje veliko bolj prijetno, sploh če boste veliko brali, baterija pa vam bo zdržala več tednov. Za LCD zaslon se odločite, če ne boste veliko brali in vam je še posebej pomembno, da vsebino brez težav berete tudi v temi.

Formati e-knjig

Najbolj priljubljeni formati e-knjig so EPUB, MOBI in AZW.

Težava je v tem, da vseh formatov ne morete prebrati na vseh bralnikih, zato pred nakupom obvezno preverite, katere formate podpira bralnik, ki vas zanima.

EPUB je najpogostejši format, ki ga podpira večina e-bralnikov, in je podoben slikovnim stranem HTML.

Naslednja priljubljena oblika je MOBI. Konča se s končnicami .prc ali .mobi. MOBI ponuja nekaj več možnosti - podčrtavanje in označevanje besed, dodajanje opomb in podobno, če vaš e-bralnik to podpira.

Amazon je kupil MOBI in ga oblikoval po lastnem formatu e-knjig - AZW. Knjige v tem formatu lahko dobite samo v Amazonovi knjižnici in se zato berejo le na napravah Kindle.

Obstajajo brezplačne storitve, s katerimi lahko e-knjige enega formata prenesemo v drug format.

Večina e-bralnikov podpira formata TXT in PDF. Vendar pa je branje formata PDF bolj udobno na večjih e- bralnikih.

Značilnosti bralnikov e-knjig

WiFi ali 3G?

Večina novejših e-bralnikov ima to možnost. Ali je boljši WiFi ali 3G, je odvisno od tega, kako in kako pogosto se nameravate povezati z internetom. Razlika je v tem:

 • s 3G in kartico SIM boste skoraj vedno imeli internet
 • Omrežja WiFi, s katerimi se lahko povežete, niso vedno na voljo

Če kupujete e-bralnik, katerega primarni namen je branje knjig, potem verjamemo, da lahko na vašem e- bralniku zdržite več ur brez interneta. WiFi je več kot dovolj.

Vseeno se lahko povežete z internetom prek pametnega telefona in če ste v sili, je to morda boljša možnost.

Vgrajena luč

Ker ima večina e-bralnikov e-ink zaslone, to pomeni, da takšnih bralnikov ni mogoče brati v temi.

Vgrajena lučka je uporabna, če boste e-bralnik brali na slabo osvetljenih mestih ali če radi berete v temi z minimalno svetlobo za osvetlitev zaslona/knjige.

Na voljo so tudi etuiji za e-bralnike z vgrajeno lučko, ki osvetljuje zaslon. Če se odločite za kaj takega, potem ne potrebujete bralnika z vgrajeno lučko. Ali eno ali drugo.

Pred nakupom preveri, ali je na voljo ustrezen dodatek za e-bralnik, ki ti je všeč.

Mere in teža e-bralnika

E-bralniki so praviloma v dimenzijah med 5 in 10 inčov, največkrat pa se ta številka giblje okoli 6 inčov.

Razen če res vztrajate pri velikih e-bralnikih, vam bo 6-inčna dimenzija več kot zadostovala. Razmislite o 9- ali 10-inčnih e-bralnikih, če želite brati format PDF, saj najbolje izgleda na večjih zaslonih.

Po teži so e-bralniki precej lažji od knjig in v povprečju tehtajo okoli 150 gramov. Zaradi tega in zaradi manjših dimenzij so lahko prenosljivi in ​​enostavni za uporabo.

Z večjimi dimenzijami se teža e-bralnika poveča, a nikoli toliko, da bi vas od držanja bolela roka. Pri tablicah je druga zgodba.

Vodootpornost

Nekateri modeli e-bralnikov so vodoodporni. Razen če nameravate e-bralnik večino časa uporabljati v kopalni kadi med penečo kopeljo ali če zaradi svoje nespretnosti pogosto polijete tekočino po elektroniki, vodotesnost ni najpomembnejša postavka.

Lahko je priročna funkcija, a če vam je varčevanje pomembno, boste preživeli brez vodoodpornega e-bralnika.

Aplikacije

Večina proizvajalcev ima lastne aplikacije, s katerimi lahko berete knjige, nameščene v vašem e-bralniku, v drugih napravah, kot so pametni telefoni in tablični računalniki. Aplikacijo preprosto prenesete iz iOS ali Android trgovine in jo namestite na napravo.

To je praktično v primeru, da pozabite vzeti s seboj e-bralnik ali če se vam po čudežu izprazni baterija na e-bralniku, baterija na tablici ali mobilnem telefonu pa ostane polna..

Najbolj priljubljeni proizvajalci bralnikov e-knjig

Čeprav je trg e-bralnikov velik, je priljubljenih proizvajalcev le nekaj. Zato je izbira e-bralnika veliko preprostejša od nakupa televizorja ali izbire pametnega telefona.

1. Amazon

E-citac Kindle

Kindle je tako priljubljen, da se pogosto uporablja kot sinonim za e-bralnike.

Prvo generacijo Kindla je Amazon predstavil že leta 2007, od takrat pa je izšlo več različnih različic tega e-bralnika.

Kindle uporablja obliko e-knjige, ki je ne uporablja noben drug e-bralnik. Zato je mogoče kupiti in izposoditi e-knjige izključno iz Amazonove knjižnice na Kindlu.

Trenutno Kindle možete pronaći u nekoliko verzija:

 • novi Kindle - zadnja generacija standardnega Kindla
 • Kindle paperwhite - ima vgrajeno osvetlitev, ki omogoča branje v zatemnjenih prostorih in ima ločljivost 300 ppi
 • Kindle voyage – prihaja s tehnologijo PagePress, ki omogoča listanje strani, ne da bi mignili s prstom
 • Kindle oasis - najtanjši in najlažji Kindle doslej, ima vgrajeno osvetlitev in baterijo, ki zdrži več mesecev

Poleg teh klasičnih bralnikov e-knjig je tu še Kindle Fire, tablična različica Amazonovega klasičnega bralnika e-knjig. A kljub temu, da je na njem mogoče brati e-knjige, je še vedno tablica in ponuja precej drugačno izkušnjo kot klasični bralnik e-knjig.

O tem, ali potrebujete e-bralnik ali tablico, smo razpravljali v nadaljevanju besedila.

2. Barnes&Noble

E-čitač The Nook

Barnes&Noble ima Nook, e-bralnik, ki se je prvič pojavil leta 2009. Trenutno imajo samo en pravi e- bralnik, Nook GlowLight 3. Je 6-inčni, vodotesen in se lahko poveže z WiFi.

Poleg tega e-bralnika je Barnes&Noble začel sodelovanje s Samsungom in nastala je tablica Samsung Galaxy Tab Nook. Trenutno obstajajo tri različice 7, 8 in 9 inčni, a še vedno gre za tablice, ne klasične bralnike.

3. Kobo

E-čitač Kobo

Kobo je kanadski proizvajalec e-bralnikov, ki je prevzel Sonyjeve stranke, potem ko se je podjetje pred nekaj leti odločilo zapustiti trg e-bralnikov.

Trenutno ponujajo te različice e-bralnikov:

 • Kobo Aura H2O
 • Kobo Aura Edition 2
 • Kobo Aura H2O Edition 2
 • Kobo Aura ONE

Bralnik e-knjig ali tablica

Če iščete napravo, na kateri boste predvsem brali knjige, potem kupite e-bralnik. Če nameravate knjige brati le občasno in vam je bolj pomembno gledanje filmov in brskanje po spletu, potem je bolje investirati v tablico.

Zaključek

Prepričani smo, da nas bo tradicionalna knjiga še dolgo spremljala, vsekakor pa imajo e-bralniki svoje prednosti.

Če ste se odločili, da si ga nabavite, upoštevajte svoj proračun in elemente, brez katerih si ne morete predstavljati e-bralnika.

Če vas zanima le branje knjig, potem bo klasični e-ink e-bralnik zadovoljil vse vaše potrebe. Edini dodatek, o katerem morate razmišljati, je, ali potrebujete vgrajeno lučko na napravi ali na ohišju ali pa vam je to sploh vseeno.

Gledanje filmov, brskanje po spletu in igranje iger je možno le na tablici, v tem primeru sta odlična izbira Kindle Fire ali Samsung Galaxy Tab Nook. Če pa vas zanima predvsem tablica, je veliko boljša in večja izbira.

Povezani članci:

Povezani izdelki