Ostali članci

7 nasvetov za najbolj udoben dom, ki si ga lahko zamislite

Jesen in zima preprosto zahtevata udobne prostore, kjer se lahko zleknemo v udobno odejo in beremo knjigo, medtem ko zunaj dežuje ali sneži. V svojem domu

Uređenje doma

Pripravili smo 7 nasvetov, kako narediti svoj dom prostorom, ki ga ne želite zapustiti, s poudarkom na naravnih materialih in slojevitih teksturah.

1. Samo udobno pohištvo

Prvi korak je logičen – mehki trosedi in fotelji, v katerih se počutite kot na oblaku, so idealen dodatek k udobnemu domu.

Bodite pozorni na njihovo velikost. Če živite v majhnem stanovanju ali je soba, v katero bi postavili tak kos pohištva, manjša, bo ogromen trosed požrl prostor in dal vtis, da je prostor še manjši, kot je v resnici. Pustite dovolj prostora za prehod med pohištvom.

Če nekatere kose dokupite naknadno, ni nujno, da so barvno enaki preostali sedežni garnituri. Nasprotno, poigrajte se z barvami in teksturami, vendar poudarite mehke tkanine.

Ste kdaj razmišljali o masažnem stolu? Priznamo, nekateri modeli izgledajo katastrofalno in kot nekaj, kar bi želeli skriti pred očem obiskovalcov. Vendar pa obstajajo sodobni modeli, ki bi se lepo podali v dnevno sobo, hkrati pa bi vam omogočili, da uživate v masaži, kadar koli želite. Udobje na vrhuncu!

Enako je s vrečami za sedenje. Ne izgledajo več kot nekaj, v čemer je shranjen krompir, ampak kot privlačni in super udobni dodatki dnevne sobe. Popolna stvar za igranje PS4.

vreća za sjedenje

2. Okrasne blazine in odeje imajo tudi praktično vlogo

Puhaste blazine iz umetnega krzna ali pletene volnene odeje bodo vsakemu prostoru dale intimno in toplo noto.

Poleg atraktivnega videza imajo odeje tudi praktično vlogo – ni večjega užitka kot se zaviti v mehko odejo med gledanjem televizije ali srkanjem toplega napitka. Enako je z okrasnimi blazinami. Igrajte se z vzorci in teksturami.

3. Igrajte se z osvetlitvijo

Osvetlitev je najhitrejši in najpreprostejši način za ustvarjanje toplega in prijetnega vzdušja.

Namesto da uporabljate samo en vir svetlobe (npr. stropno luč ali lestenec), po prostoru razporedite več manjših virov svetlobe, na primer stenske ali talne svetilke. Majhne lučke, podobne tistim, s katerimi na božični večer krasimo borovce, bodo vsako spalnico spremenile v pravljično oazo.

Tudi tukaj se lahko igrate s teksturami in barvami za največji učinek. Poskusite združiti osvetlitev s strateško postavljenimi ogledali. Odsev svetilke na ogledalu bo ustvaril zanimivo vzdušje, glede na položaj ogledala pa lahko z njim prostor vizualno povečate..

žaruljice

4. Poudarek na zavesah

Zavese imajo poleg dekorativnega tudi praktičen namen. Če živite v starejši hiši ali stanovanju s slabo izoliranimi okni, bodo debele zavese v največji možni meri preprečile izgubo toplote iz prostora.

A vrnimo se k dekorativnemu namenu zaves.

Kombinirajte tanke, svetle zavese, ki zagotavljajo zasebnost podnevi, z bogatimi, dolgimi zavesami, ki blokirajo zunanjo svetlobo in radovedne poglede sosedov.

Dobro nameščene zavese bodo prostor vizualno podaljšale, materiali z zanimivimi teksturami, kot sta lan ali žamet, v temnih barvah ali z zanimivimi vzorci pa bodo prostoru dali dozo pozitivne drame.

5. Toplota preproge

Ne glede na to, ali so tla prekrita s ploščicami, laminatom, parketom ali kakšnim drugim materialom, je preproga odličen način za dodajanje barve, teksture in topline. Uporabite večplastne preproge v različnih oblikah in vzorcih za super prijeten občutek.

Pred nakupom ne pozabite, kdo bo hodil po tej preprogi - če imate majhne otroke ali poredne hišne ljubljenčke, mora včasih praktičnost dati prednost pred privlačnim videzom. Seveda je vedno možno oboje združiti.

6. Podrobnosti dopolnjujejo zgodbo

Napolnite police s svojimi najljubšimi knjigami, potovalnimi okraski, slikami in dišečimi svečami. Nič ni bolj žalostnega kot prazne stene, zato jih ne bojte zapolniti z okvirji, ogledali, pa tudi z zavesami in okrasnimi lučmi.

Majhni osebni detajli bodo naredili prostor bolj intimen, poleg tega pa so dober povod za zgodbe in anekdote, ko imate goste.

Slike na zidu

7. Rastline

Malo zelenja, po možnosti pravega, bo vsakemu prostoru vdahnilo življenje. Ni vam treba sobe spremeniti v džunglo, a nekaj vaz z rožami, fikus ali spatifilum ne zahtevajo veliko nege in bodo vašemu domu dali toplejše vzdušje.

Rastline so praktične za zapolnitev praznih kotov in polic, vendar poskrbite, da imajo dovolj naravne svetlobe, kjer jih postavite.

Ne pozabite, da boste svoj dom naredili najbolj udoben, če ga boste napolnili s stvarmi, ki jih imate radi. Če radi berete, si v dnevni sobi uredite mini knjižnico. Če poslušate gramofonske plošče, jih ne skrivajte v omari, ampak jih razstavite na polici, kjer lahko vedno občudujete svojo zbirko.

Vsaki sobi dajte svoj osebni pečat in imeli boste prostor, v katerem se radi zadržujete.

 

Morda vas bo zanimalo:

 

Povezani izdelki