Ostali članci

Kako postaviti hišno kino

Ugotovite, kako optimalno postaviti zvočnike, da bo vaše hišno kino imelo popoln zvok.

Kućno kino

Iz česa je sestavljeno hišno kino?

Če kupujete že pripravljen sistem za hišno kino, boste naleteli na oznake, kot so 2.1, 3.1, 5.1 ali 7.1. To je približno število zvočnikov in nizkotoncev, ki sestavljajo hišno kino. Večje kot je število, več je govorcev.

Na primer, sistem 3.1 je sestavljen iz treh zvočnikov in enega nizkotonca. Po drugi strani bo sistem 5.2 sestavljalo 5 zvočnikov in 2 nizkotonca. Katerega od teh sistemov boste izbrali, je odvisno od tega, kakšne so vaše finančne možnosti, kakšen zvok želite in koliko prostega prostora imate na voljo.

Lahko pa tudi kupite zvočno vrstico. Ta naprava nadomešča več različnih zvočnikov. Čeprav redkokdaj lahko doseže kakovost pravega hišnega kina, je dober nadomestek, če imate omejen proračun in prostor. Vendar pa cena nekaterih soundbarov presega ceno že pripravljenega hišnega kina.

Poleg zvočnikov potrebujete DVD predvajalnik ali Blu-Ray. Če kupujete celotno hišno kino, bodo včasih vključeni v nastavitev. Če gledate večino vsebin na spletu, je predvajalnik predstavnosti Android, dobra alternativa. V tem primeru boste potrebovali AV sprejemnik.

In končno, hišnega kina ne bi bilo brez televizorja ali projektorja. Vsekakor si oglejte naš vodnik za nakup televizorjev.

Gotovo kućno kino

Ureditev v sobi

Kot primer postavitve bomo uporabili sistem za hišno kino 7.1 - centralni zvočnik, sprednji levi in desni zvočnik, prostorski zvočnik in globokotonec.

Sredinski zvočnik je na prvem mestu. Osrednji zvočnik, s katerim poslušamo dialoge, je postavljen pod ali nad televizijo, usmerjen je naprej. Moral bi biti poravnan s sprednjim levim in desnim zvočnikom. Ne postavljajte ga prenizko ali previsoko, sicer se bo zdelo, kot da glasovi prihajajo iz zraka ali tal.

Sprednji zvočniki so nameščeni na levi in ​​desni strani televizorja in morajo biti od njega enako oddaljeni. Idealno je, da jih rahlo obrnete proti gledalcu za približno 20 do 30 stopinj. Prav tako morajo biti poravnani z gledalcem, medtem ko sedijo na razdalji približno 3 metre (če prostor dopušča).

Če so samostoječi zvočniki, s tem ne bi smelo biti težav. V nasprotnem primeru jih je treba postaviti na polico ali na posebne nosilce.

Končno pridejo prostorski zvočniki. V sistemu 5.1 sta dva, v sistemu 7.1 štirje.

Če imate dva prostorska zvočnika, ju ne postavljajte zadaj. Namesto tega jih postavite na stran, ki je obrnjena proti gledalcu in nekaj centimetrov nad ušesi gledalca.

Če imate dva dodatna prostorska zvočnika, ju postavite za gledalcem.

Po končani nastavitvi zvočnikov ostane nizkotonec, ki je zadolžen za nizke tone.

Z globokotoncem imate svobodo. Težko je namreč reči, katero je idealno mesto za postavitev globokotonca. Medtem ko nekateri priporočajo kotiček kot idealno lokacijo, lahko to dejansko negativno vpliva na kakovost zvoka.

Priporočamo, da nekoliko eksperimentirate in nizkotonec, najprej, parkrat postavite na različne lokacije, da preizkusite, kje se najbolje sliši. Najbolje nekje blizu sprednjih zvočnikov.

Razmještaj zvučnika u kućnom kinu

Na koncu naj omenimo še tole: v primeru, da kupujete že pripravljeno hišno kino, z njim prejmete tudi navodila za idealno izdelavo.

Glede na to, da je v veliki meri odvisno od prostora, v katerega boste postavili hišno kino, se ne bojte malce eksperimentirati. Zvočnik, premaknjen v levo za 10 cm, lahko naredi ogromno razliko – bodisi pozitivno ali negativno.

Nadaljujte z branjem:

 

Povezani izdelki