Ostali članci

Navodila za nakup masažnega stola

Se želite malo sprostiti? Želite izvedeti več o masažnih stolih? Potem je ta vodnik za vas.

Masažna fotelja

Zakaj kupiti masažni stol?

Nekatere od prednosti masažnega stola so lajšanje bolečin in napetosti v mišicah ter bolečin v sklepih, lajšanje utrujenosti, lajšanje težav s cirkulacijo in sprostitev duha.

Masažni stoli lahko prinesejo veliko olajšanje starejšim ljudem, predvsem tistim, ki imajo težave z artritisom in bolečinami v sklepih. Na splošno je lastništvo masažnega stola prednost za ljudi, ki opravljajo težja fizična dela ali ki ves dan stojijo.

Glavni razlog, zakaj vsak izmed nas nima vsaj ene od teh naprav v dnevni sobi, je njihova izjemno visoka cena. Čeprav se vstopni modeli gibljejo po ceni okoli 270 evrov, se cena nekoliko boljših modelov giblje med 670 in dva in pol tisoč evrov. V tem primeru velja stari rek – kolikor denarja, toliko muzike.

Značilnosti masažnih stolov

Funkcije masažnega stola se lahko zelo razlikujejo glede na model, od osnovnih funkcij do nabora možnosti, kot da bi pilotirali majhno vesoljsko ladjo.

Ni vam treba kupiti fotelja z milijoni funkcij, če boste uporabljali le dve. Zato pred nakupom dobro premislite, kaj potrebujete, saj lahko s tem prihranite tudi več sto evrov.

Pokritost telesa

Prvo in najpomembnejše je naslednje – kateri del telesa želite masirati. Osnovni modeli imajo možnost masaže samo hrbta, saj je to glavni razlog za nakup teh foteljev.

Naprednejši modeli imajo posebne dele namenjene masaži rok in nog. Na voljo so tudi možnosti masaže stopal, ramen, vratu itd.

Poskrbite, da bo fotelj dovolj velik za vaše telo. Če ste nadpovprečno nizki ali visoki, fotelj, ki vas zanima, morda ni namenjen nekomu z vašimi telesnimi proporci. V tem primeru bodo masažni aparati udarili po napačnih delih telesa in telesu boste naredili več škode kot koristi.

Če bo fotelj uporabljalo več družinskih članov, izberite model z nastavljivim naslonom za hrbet in okončine ter nastavljivim kotom naslona. Upoštevajte največjo nosilnost fotelja.

Vrste masaž

To je glavni razlog, zakaj kupujete masažni stol in zato mu morate posvetiti največ pozornosti. Najpogosteje boste srečali naslednje vrste masaž na masažnih stolih:

  1. Shiatsu masaža vključuje pritisk na določene točke na telesu.
  2. Švedska masaža uporablja kombinacijo pritiska in nežnega drgnjenja.
  3. Masaža z valji je pogosta oblika masaže v masažnih stolih, kjer valji izvajajo enak pritisk na hrbtne mišice
    z namenom ogrevanja in sprostitve mišic.
  4. Vibromasaža je namenjena izboljšanju cirkulacije in zmanjšanju mišične napetosti.

Pri masažnih stolih, ki imajo večjo izbiro vrst masaž in poleg hrbta lahko masirajo tudi druge dele telesa, priporočamo, da imajo tudi možnost pomnjenja vaše najljubše kombinacije masaž, da ne boste porabili čas za tipkanje na daljinskem upravljalniku vsakič, ko želite dobiti masažo.

Masažni stoli pogosto namesto izbire določene masaže ponujajo programe - antistresna, globinskamasaža, izboljšanje cirkulacije itd. Ti programi se lahko nanašajo na določeno vrsto masaže ali na kombinacijo več različnih.

Materiali in dizajn

Masažni stoli so večinoma oblečeni v pravo ali umetno usnje. Prepričajte se, da gre za material, ki ga zlahka čistite in vzdržujete.

Seveda mora biti masažni stol udoben, največje udobje pa vam bo zagotovil stol, podložen s spominsko peno.

Ne pozabite na dimenzije fotelja. Poleg tega, da lahko zavzamejo veliko prostora, so tudi zelo težke in nerodne za premikanje. Če imate malo prostega prostora, pred nakupom masažnega stola izračunajte maksimalne dimenzije, ki pridejo v poštev. In ne pozabite, da mora biti masažni stol blizu električne vtičnice!

masažna fotelja

Dodatne vsebine

Določeni modeli masažnih foteljev imajo možnost ogrevanja naslonjala in/ali sedišča, tako da ob masaži dobite tudi gretje. In če bi med masažo raje ležali, izberite fotelj, ki ga lahko prilagodite ležečemu položaju.

Priljubljeni so tako imenovani zero gravity masažni stoli, ki posnemajo položaj, v katerem se znajdejo astronavti, ko letijo v vesolje. S tem naj bi se teža telesa enakomerno porazdelila po naslanjaču, kar omogoča intenzivnejšo masažo.

Napredni modeli masažnih stolov imajo senzorje, ki glede na napetost hrbta in mišic določijo, katera vrsta masaže in intenzivnost bi vam najbolj ustrezala.

Bodite pozorni na to, kje se nahaja nadzorna plošča. Najpogosteje je to daljinski upravljalnik, ki je lahko samostojen ali povezan s foteljem s kablom, ali panel nekje pri naslonu za roke. Ključi so lahko mehanskiali digitalni.

Nekateri modeli imajo držalo za skodelico. Je priročen dodatek, če boste ostali na stolu, tudi ko ne uživate v masaži. A glede na to, da stol praviloma ni priporočljivo uporabljati dlje kot 15 minut v eni seji, menimo, da lahko brez kozarca zdržite 15 minut.

Želite med masažo poslušati glasbo? Izberite masažni stol, na katerem lahko poslušate svoje najljubše melodije preko USB-ja, ali takšnega, ki masira v ritmu glasbe.

Masažni stol ni za vsakogar

Ne moremo dovolj poudariti, kako pomemben je posvet z zdravnikom pred nakupom. Masažni stoli namreč niso za vsakogar in včasih lahko naredijo več škode kot koristi.

Uporaba masažnih stolov ni priporočljiva po operativnih posegih, ljudem z resnimi težavami s srcem in krvnim obtokom, pri kožnih infekcijah in trombozah ter med nosečnostjo.

Upoštevajte še eno stvar, to je, da masažnega stola ne smete uporabljati več ur. Osnovno priporočilo je namreč 15 minut na masažnem stolu v enem sedenju. Če boste v naslanjaču predolgo, lahko njegova masaža povzroči modrice in celo vnetje mišičnega tkiva.

Pred nakupom se dobro informiraj in osebnega masažnega aparata boš imel kadarkoli želiš.

 

 

Povezani izdelki