Ostali članci

Nasveti za nakup pisarniškega stola

Večji del dneva preživimo na pisarniškem stolu. Kakovosten stol ne bo samo rešil vašega hrbta, temveč bo pomagal ohraniti cirkulacijo in povečati vašo produktivnost.

Stolica za ured

Izvor: Ben Seldelman/Flickr

Da bi preprečili bolečine v vratu, hrbtu in nogah, je pomembno imeti ergonomski pisarniški stol, ki podpira hrbet, skrbi za pravilno držo in omogoča dobro cirkulacijo.

Glede na to, da se cene pisarniških stolov lahko povzpnejo precej visoko, smo izpostavili lastnosti, na katere morate biti pozorni , da lahko izberete najboljši pisarniški stol zase.

Idealen stol je pogosto ljubezen na prvi pogled – oziroma na prvo sedenje. Če boste želeli, da vam nikoli ne bi bilo treba vstati, boste vedeli, da ste našli, kar potrebujete.

Katere lastnosti ima dober pisarniški stol?

1. 1. Možnost prilagajanja

Idealen pisarniški stol je tisti, pri katerem so vaša stopala ravno na tleh, ko sedite, vaša stegna so vzporedna s tlemi in vaša zapestja tvorijo kot 90 stopinj, vaše roke pa so v ravni z mizo. Da bi to dosegli, mora imeti stol možnost nastavitve višine, in to kar se da natančno. Višina pisarniškega stola naj bi praviloma znašala četrtino vaše višine, vendar se lahko ta razlikuje glede na dolžino vaših nog in trupa.

Poleg višine bi morali imeti možnost prilagajanja višine naslonov za roke in kota naslonjala. Idealen kot naslonjala je tisti, pri katerem lahko udobno uporabljate tipkovnico in miško, ko sedite s prostimi rokami.

Možnost prilagajanja pride še posebej v poštev, če si morate stol deliti z drugimi ljudmi. Vsako telo je drugačno in višina, ki ustreza eni osebi, lahko negativno vpliva na cirkulacijo druge osebe.

2. Širina in globina stola

Dobra prekrvavitev je bistvenega pomena za zdravo telo in če vam noge pogosto odrevenijo in čutite, da ste utrujeni, je najverjetneje vzrok slaba kakovost stola.

Med robom stola in zadnjo stranjo kolen naj bo približno 3-4 prste razdalje. V nasprotnem primeru vam bo stol pritiskal na zadnjo stran kolen in otežil pretok krvi v nogah.

Uredska stolica

3. Ledvena opora

Večina pisarniških stolov bo nudila ledveno oporo, a le najboljši vam bodo omogočili, da jo prilagodite tako, da najbolj ustreza ukrivljenosti vaše hrbtenice.

Včasih traja nekaj poskusov, dokler ne najdete najboljšega položaja. Če vas po nekaj urah sedenja začne boleti križ, pomeni, da stol ne nudi ustrezne opore.

4. Prijeten material

Morda se vam zdi, da je lahko pravi pisarniški stol le usnjen, ampak vaša koža se ne bi s tem strinjala.

Stol naj bo iz materiala, ki koži omogoča dihanje, sintetika ali usnje pa nista najboljša možnost.

Morda a delate v klimatiziranem prostoru in se vaša koža nikoli ne dotakne stola. V tem primeru se material ne bo zdel velika prioriteta. Če pa le lahko, se vedno odločite za materiale, ki so dobri za vašo kožo.

Bodite pozorni tudi na debelino materiala, torej kako mehak je pisarniški stol. Kako mehak naj bo, je odvisno od osebnega okusa. Stol, ki vam po večurnem sedenju povzroča bolečine, je pretrd.

5. Sposobnost gibanja

Gibanje se nanaša na dve stvari - kolesa in vrtenje stola.

Če potrebujete pisarniški stol na koleščkih, je pomembno vedeti, na kakšni površini ga boste uporabljali. Če imate v pisarni preprogo in potrebujete stol s koleščki, naj bodo optimizirani za takšno površino.

Če imate v pisarni trda tla, na primer parket ali laminat, izberite stol s koleščki, ki ima nekaj zaščite in ne bo poškodoval trdih površin.

Prav tako mora biti stol vrtljiv. Tako boste lažje dosegli stvari z drugega konca mize in preprečili nepotrebno nagibanje, ki lahko poškoduje hrbtenico.

 

Nastavi s čitanjem:

Povezani izdelki