Ostali članci

Prenosni hladilniki – tukaj je vse kar morate vedeti pred nakupom

Ne glede na to, ali se pripravljate na manjši piknik, celodnevno poležavanje na plaži ali večdnevni izlet z avtomobilom, prigrizke, hrano in osvežilne pijače boste zagotovo prinesli s seboj. Vse to shranite v prenosnem hladilniku, kakšnem natančno pa izveste spodaj.

Prijenosni hladnjak

Vrste prenosnih hladilnikov

1. Platneni hladilnik

platneni prijenosni hladnjak

Ta vrsta hladilnika je namenjena krajšim potovanjem z manjšim številom ljudi, ko živil ni treba hraniti na hladnem več kot en dan. Platneni hladilniki zavzamejo manj prostora in so lažji za prenašanje, hkrati pa imajo dovolj kapacitete za vse, kar morate vzeti s seboj na enodnevni izlet, pa naj bo to izlet na plažo ali piknik v naravi.

2. Plastični hladilnik

plastični prijenosni hladnjak

Tu mislimo na prenosne hladilnike, ki jih najpogosteje vidimo v naši regiji, to so plastični hladilniki z vložki, ki jih je treba predhodno zamrzniti. Hladilnik nato za določen čas ščiti vložke in živila pred zunanjimi temperaturami, zato je pijača hladna in hrana sveža.

Kako dolgo bodo vložki ostali zamrznjeni, je odvisno od kakovosti in materiala hladilnika. Tisti najcenejši, ki jih kupimo v supermarketih in podobnih trgovinah, bodo zdržali dovolj za dan na plaži ali popoldanski žar. Kakovostnejši prenosni hladilniki zdržijo več kot en dan, a se jih splača kupiti le za mini kampiranja in podobne, nekoliko resnejše podvige.

3. Električni hladilnik

električni prijenosni hladnjak

Električni prenosni hladilniki delujejo kot majhni hladilniki. Priključite jih na elektriko in hladijo hrano, dokler so priključeni na vir napajanja. Ni vam treba skrbeti za ledene vložke in koliko časa je ostalo, preden se vaša hrana pokvari ali vaše pivo segreje. Najpogosteje so izdelani iz neke kombinacije plastike in nerjavečega jekla.

Očitna težava je, kje najti vir energije. Če načrtujete izlet v naravo, se odločite za električni hladilnik, ki kot vir energije uporablja avto.

Električni prenosni hladilniki so idealni za daljša potovanja, za uporabo v avtu, na čolnu ali v vikend hiši ter nasploh na vseh tistih mestih, kjer potrebujete daljše in kvalitetnejše hlajenje hrane in pijače in kjer klasičnega hladilnika ni na voljo.

Pristojbina za količino

Prostornina prenosnih hladilnikov se meri v litrih. Pri nekaterih boste videli samo eno številko, pri nekaterih pa dve - to se najpogosteje nanaša na velike električne prenosne hladilnike, saj imajo lahko dva dela, na primer enega za steklenice in drugega za ostala živila; ali eden, ki hladi, drugi pa ne.

Če kupite hladilnik s posodami za led, pričakujte, da bodo zavzele nekaj prostora v hladilniku.

Manjši hladilniki bodo imeli prostornino okoli 20 litrov, veliki pa 50 litrov ali več. V 20 l hladilnik gre na primer 6 velikih steklenic vode.

Način prenosa

Večina plastičnih hladilnikov, še posebej tistih z oblogami, ima plastični ročaj za prenašanje. Nekateri bodo imeli tudi naramnico, predvsem platneni hladilniki.

Računajte na to, da je teža hladilnika odvisna od tega, kaj boste v njem hranili. Naj imajo večji hladilniki, ki sprejmejo veliko obremenitev, kolesa, da jih bo lažje prenašati. Za manjše hladilnike to ni tako pomembno, za srednje velike hladilnike pa je velik plus, če imajo naramnico.

Kako narediti, da je prenosni hladilnik še bolj učinkovit?

Obstaja več stvari, ki jih lahko storite, da zagotovite, da se vaš prenosni hladilnik hladi dlje in učinkoviteje.

Živila, ki jih boste dali v prenosni hladilnik, naj bodo predhodno ohlajena. To je še posebej pomembno pri hladilnikih z vložki, saj bo topla hrana in pijača stopila led in bo hladilnik neuporaben. Ko v prenosni hladilnik postavite ohlajena živila, jih bo hladilnik lažje ohranil hladne dlje časa.

Prenosni hladilnik hranite stran od neposredne sončne svetlobe in drugih virov toplote. Celo najbolj kakovostni prenosni hladilniki ne bodo hitreje ohladili hrane, če jo pustite več ur na soncu. Prav tako ne puščajte hladilnika z odprtim pokrovom dlje časa. Hitro vzemite, kar potrebujete, in postavite pokrov nazaj na mesto. Ne zapravljajte dragocenega hladu po nepotrebnem.

Dno hladilnika bo vedno imelo najnižje temperature, zato tam hranite stvari, ki se najhitreje pokvarijo ali stvari, za katere želite, da so najhladnejše.

Cena

Najenostavnejše plastične hladilnike lahko kupite že za 50 evrov. Cena velikih električnih prenosnih hladilnikov se lahko povzpne tudi do več sto evrov. Za velik 50-litrski hladilnik za enodnevni izlet z avtomobilom seveda ne boste plačali 500 evrov. Odločite se za hladilnik, ki ustreza vašim potrebam glede prostora za shranjevanje. V primerih, ko potrebujete hladilnik za večje število ljudi, se bo včasih izkazalo, da je ceneje kupiti dva manjša hladilnika namesto enega velikega.

Za takšne situacije je na voljo Pametno.si, kjer lahko primerjate cene prenosnih hladilnikov in poiščete trgovino, ki ima točno takšnega, kot ga potrebujete.

 

Povezani članci:

Povezani izdelki