Ostali članci

Kako se pripraviti na vožnjo pri visokih temperaturah

Ste na poti in zunanje temperature spominjajo na pekel? Pripravite sebe in svoj avto, da bo potovanje brezskrbno.

Vožnja po visokim temperaturama

Poskrbite za svoj avto

Zaradi visokih temperatur je treba posebno pozornost nameniti hladilnemu sistemu - radiatorju, hladilni tekočini, ventilatorjem in drugim delom za hlajenje motorja.

Preverite stanje olja in ga po potrebi dolijte ter zagotovite, da je akumulator napolnjen.

Eden od najbolj pomembnih stvari je pravilen tlak v pnevmatikah. Upoštevajte priporočila proizvajalca. To pomeni, da preveč napihnjene pnevmatike povečajo trenje, to pa še vedno povečuje toploto. Po drugi strani pa tudi prevelik pritisk ni dober, ker se bo pnevmatika še bolj razširila na vročo površino in potem imate recept za katastrofo.

Na pot ne hodite brez rezervne pnevmatike.

Če ima vaše vozilo klimatsko napravo, se prepričajte, da je napolnjena, pa tudi, da dovod zraka deluje pravilno, prav tako kompresor. Dodajte tekočino za pranje vetrobranskega stekla.

Nekatere od teh stvari boste opravili sami, druge pa strokovne roke avtomehanika. Vedno se izplača, da vam mehanik vnaprej popravi, kar potrebujete, namesto da bi imel parkirišče nekje na sredini ceste. Nabere se zajetna vsota. Uničen dopust da ne omenjam.

Upoštevati je treba, da avtomobila ne bi smeli natrpati z več stvarmi, kot jih zmore. Obstaja omejitev, koliko teže lahko prenaša določen avtomobil, preden negativno ne vpliva samo na porabo goriva, temveč tudi na zmogljivost motorja.

In nikakor se ne odpravite na izlet s praznim rezervoarjem - napolnite ga na prvi bencinski črpalki.

Poskrbite za potbije

srećni putnici

Srečen avto potrebuje tudi srečne potnike.

Na daljšo pot se morate odpraviti vedno pripravljeni, kar pomeni, da s seboj vzamete dovolj tekočine in nekaj (ne pokvarljive) hrane. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi.

Oblecite se v udobna in lahka oblačila svetlih barv in za vsak slučaj prinesite nekaj dolgih rokavov.

Pred potovanjem obvezno napolnite svoj mobilni telefon in če ga boste uporabljali kot GPS, si priskrbite avtomobilski polnilnik. Če uporabljate predplačniško kartico, pred odhodom kupite novo posojilo in s seboj prinesite tudi dovolj gotovine.

kaj ko se motor pregreje

V primeru, da se zataknete v zastoju, v katerem vozite zelo počasi v koloni ali stojite na mestu z vžganim motorjem, boste opazili, da roka, ki prikazuje temperaturo vozila, počasi pleza. Ko se približa rdečemu delu, je čas, da ustavite avto in počakate približno 30 minut, da se motor ohladi, po možnosti z dvignjenim pokrovom motorja.

Nikoli ne vlivajte hladne vode v vroč motor, saj ga lahko poškodujete. Počakajte tudi, da preverite stanje vode, da ne zgori.

Da se avtomobil ne bi pregrel, ker ste zataknjeni v zastoju, pred potovanjem preverite stanje cest in izberite tiste z manj prometa, četudi to pomeni, da morate z avtoceste. Poskusite tudi na cesti čim prej zjutraj ali zgodaj zvečer, medtem ko so temperature zraka nižje in je na cesti manj avtomobilov.

V primeru pregrevanja pomeni, da v hladilnem sistemu že obstaja težava in da je čas, da obiščete mehanika.