Ostali članci

Prednosti in slabosti prenosnih klimatskih naprav

Fiksne klimatske naprave niso vedno najboljša izbira, včasih pa jih preprosto ne morete namestiti v svoj dom. Ne glede na to, ali gre za podnajem, če želite ohladiti samo eno sobo ali pa preprosto nimate dovolj velikega proračuna, ste verjetno že začeli razmišljati o prenosnih klimatskih napravah. Zato vam predstavljamo glavne prednosti in slabosti takšnih naprav.

prijenosna klima

Prednosti prenosnih klimatskih naprav

Kot že ime pove, so te naprave maksimalno prenosljive. To je njihova glavna značilnost in najprej bomo začeli z njo.

1. Prenosljivost

Že sama ideja, da lahko klimatsko napravo povlečete na kolesih, na prvi pogled zveni odlično. Seveda je ne boste peljali na sprehod po mestu, a premikanje po sobi ali od sobe do sobe je res lahko v pomoč. V stanovanju ne bo zavzel veliko prostora in če se kam odpravite, ga lahko položite v avto.

Prenosna klimatska naprava je lahko dobra izbira za vse tiste, ki živijo v najemniškem prostoru in ne morejo namestiti fiksne naprave. Kupite prenosno napravo, v primeru zamenjave stanovanja pa jo nosite s seboj.

2. Cena


Če si zdaj ne morete privoščiti nakupa fiksne klimatske naprave, prenosne klimatske naprave pridejo na svoje. Še vedno so cenejši od fiksnih in zato privabljajo stranke. Vendar je ta razlika vedno manjša in vsaj prenosno klimatsko napravo boste še vedno plačevali manj, fiksne klimatske naprave pa postajajo dostopne več ljudem. 

3. Namestitev

Fiksna klimatska naprava mora biti prepuščena strokovnjaku. Po drugi strani pa je treba prenosno klimatsko napravo po nakupu vzeti iz škatle, jo priključiti in končati. Klimatska naprava bo začela delovati in hladila vaš prostor. Enostavnost uporabe je vsekakor plus pri izbiri prenosnih klimatskih naprav.

Mane prenosnih klimatskih naprav

Če se po branju prednosti, ki resnično igrajo vlogo, takoj odločite za tek v trgovino, ne. Oglejte si slabosti prenosnih klimatskih naprav in se šele nato odločite.

prijenosna klima

1. Ena soba

Prenosne klimatske naprave so praviloma nekoliko nižje moči in so namenjene predvsem hlajenju prostora. Če želite ohladiti (ali ogreti) celotno stanovanje, prenosne klimatske naprave ne bodo dobra izbira. Možnost hlajenja dveh prostorov se pojavi le, če je med prostori odličen pretok zraka ali če se nahajajo v neposredni bližini.

2. Bližina oken in stalni pregledi vode v rezervoarju

Prenosne klimatske naprave v sebi zbirajo topel zrak, vendar ga morajo tudi nekje shraniti. Zato je nujno, da so take naprave nameščene v bližini okna ali drugega mesta, kamor je enostavno priti zunanji zrak, da se skozi cev izžene topel zrak. Te cevi so v povprečju dolge 1 m, zato preden se odločite za nakup, preverite, kam bi jih lahko postavili.

Druga možnost je, da ima prenosna klimatska naprava rezervoar za vodo, ki se z uporabo postopoma polni. V tem primeru boste morali redno spremljati stanje in prazniti rezervoar, da vaša soba nenadoma ne začne plavati v vodi in se spremeni v olimpijski bazen. Pred nakupom bodite pozorni na prostornino rezervoarja.

3. Hrupa

Prenosne klimatske naprave običajno proizvajajo več hrupa kot fiksne klimatske naprave. Kot smo že povedali, se raven hrupa, ki ga povzročajo fiksne naprave, spreminja od neslišnih 20 dB do sprejemljivih 60 dB. Čeprav sodobne prenosne različice oddajajo enako količino zvoka, je večina še vedno glasnejša od svojih nespremenljivih.

4. Poraba energije

Podobno kot hrup in s porabo električne energije tudi prenosne naprave porabijo nekoliko več energije kot vgrajene klimatske naprave. To je še posebej pomembno, če vemo, da prenosne klimatske naprave preprosto nimajo toliko hladilne moči za večje prostore.

Prenosne klimatske naprave imajo res svoje prednosti in slabosti. Zdaj, ko poznate glavne, najbolje presodim donosnost vlaganja v fiksno ali prenosno klimatsko napravo.

Povezani izdelki