Ostali članci

Palični, namizni ali ročni - izberite najboljši kuhinjski mešalnik!

Kakovosten kuhinjski mešalnik je osnovna oprema vsake kuhinje. Vendar niso vsi mešalniki enaki in vsak kuhar ima potrebe, ki jih nekateri mešalniki ne bodo zadovoljili. Niste prepričani, kateri mešalnik bi bil najboljši za vas? Preverite spodaj!

Kuhinjski mikseri

Vrste mešalnikov

Obstajajo 3 vrste mešalnikov:

  • palični
  • ročni
  • mešalnik s posodo (mizni)

Palični mešalnik

Palični mešalnik je tukaj za tiste, ki želite čim bolj prihraniti čas, hkrati pa zmanjšati količino posode za pomivanje. Palični mešalnik bo nadomestil bolj zajetne naprave, kot je blender, in v le nekaj sekundah pripravil solatne prelive, otroško hrano ali smutije. Je enostaven za čiščenje in zavzame malo prostora.

Palični mešalnik je namenjen manjšim dnevnim opravilom in je boljša zamenjava za mešalnik kot ročni ali namizni mešalnik. Če potrebujete pomoč pri pripravi tort ali pekovskih izdelkov, večina modelov stoječih mešalnikov ne bo nadomestila pravega stoječega mešalnika.

štapni mikser

Ročni mešalnik

Ročni mešalniki so idealni za lažja opravila, kot je stepanje smetane, snega iz beljakov ali pire krompirja. Ne zavzamejo veliko prostora, enostavno jih je pripraviti za uporabo ter očistiti in shraniti, ko jih ne potrebujemo več. Niso dragi, ne porabijo veliko električne energije in so enostavni za vzdrževanje. Njihova prednost je tudi ta, da jih lahko uporabimo v kateri koli posodi.

Izberite ročni mešalnik, če potrebujete preprosto napravo z osnovnimi možnostmi, ki jo boste uporabljali največ 1-2 krat na mesec.

ručni mikser

Mešalnik s posodo

Malo je stvari, ki jih stoječi mešalnik ne zmore. Priložena je posoda, je večji, pogosto ima več funkcij kot navadni mešalniki in je idealen za pripravo več tort/priboljškov/sladic naenkrat. So močnejši od ročnih mešalnikov, kar pomeni, da lahko opravijo več dela in delujejo dlje.

Poleg standardnih mešanic so stoječi mešalniki popolni za mešanje gladkega testa ali mešanice za piškote. Večina jih ima veliko več kot samo 3 hitrosti, tako da lahko zmes zmešate kar se da natančno. Poleg tega so nekateri posodični mešalniki kombinacija več naprav v eni, tako da lahko delate sladoled, drobite led ali pripravljate sokove, odvisno od naprave.

Če pripravljate velike količine hrane naenkrat - peciva, pice, piškote itd., vas bo rešil stoječi mešalnik. Mešalniki s skledo so idealna možnost za pripravo receptov z veliko sestavinami. Medtem ko se morate običajno ustaviti in odložiti ročni mešalnik, da dodate sestavine v skledo, boste s to možnostjo dodajali sestavine brez stresa.

Mešalnik s posodo izberite, če: želite bolj profesionalno napravo, jo boste pogosto uporabljali, jo imate kam pospraviti, želite stroj, ki bo namesto vas opravil večino dela in pripravljate velike količine hrane, za katero potrebujete mešalnik.

Mikser s posudom

Najpomembnejše lastnosti kuhinjskih mešalnikov

Prijeten za uporabo

To velja predvsem za ročne mešalnike. Želiš si namreč razmeroma lahko napravo, ne pa nekaj, zaradi česar bo izdelava torte videti kot trening z utežmi. Teža mora biti enakomerno porazdeljena po vsej napravi in ne sme biti potegnjena za zadnji del, medtem ko poskušate stepati beljake.

Z mešalnikom s skledo želite ravno nasprotno. Mešalnik s skledo mora biti čim težji, da med mešanjem ostane stabilen. Vendar pa takšnega mešalnika ne boste preprosto prestavili z enega mesta na drugega. Če ga ne želite slučajno izpustiti iz rok in si zlomiti prsta na nogi, boste morali zanj poiskati določeno mesto in ga tam hraniti.

Hitrost

Večina mešalnikov, zlasti ročnih, ima 3 hitrosti. Če smo iskreni, je to za vas več kot dovolj. Naprednejši mešalniki s skledo imajo včasih več kot 10 hitrosti, in čeprav obstajajo situacije, ko je to izjemno praktično, bo večina od nas povsem v redu s samo 3.

Vendar pa je možnost postopnega pospeševanja uporabna. Če uporabljate mešalnik v redki tekoči mešanici, bo nenadno pospeševanje povzročilo, da se tekočina razprši povsod. Temu se boste izognili s postopnim pospeševanjem.

Ne mešajte hitrosti mešalnika in količine. Kuhinjski mešalniki so običajno med 250 W in 1500 W, vendar so testi in ocene pokazali, da moč mešalnika nima bistvenega vpliva na kakovost mešanja. In to pomeni, da vam ni treba skrbeti, če imate omejen proračun in morate kupiti šibkejši mešalnik, ki porabi manj energije – verjetno bo deloval bolje od tistih, ki porabijo 1500 W.

Material

Večina mešalnikov, predvsem ročnih, je iz plastike. Čeprav vam bodo takšni mešalniki dobro služili, obstajajo naprave nekoliko boljše kakovosti. Če vas ne moti zapraviti kakšen evro več, se odločite za mešalnik iz nerjavečega jekla – so bolj stabilni in zdržijo dlje.

Strojno pranje

Če posodo raje pomivate v pralnem stroju, pred nakupom mešalnika preverite, ali lahko njegove nastavke in posodo pomivate v pralnem stroju in pri kakšnih temperaturah. Tudi če je varno prati v pralnem stroju, preverite podrobnosti, da se kakšen plastični del slučajno ne zlomi, na primer zaradi previsoke temperature ali med sušenjem.

Nadomestni deli

Zlahka se lahko zgodi, da posoda ali kateri od podaljškov poči, sploh če so plastični. Zato preverite, koliko časa traja garancija in ali zajema zamenjavo delov, pa tudi, ali je nadomestne dele sploh mogoče kupiti. Če lahko vaš mešalnik s posodo deluje le z eno določeno posodo, se prepričajte, da jo lahko dobite, če se kaj zgodi z originalno.

Velikost sklede

Če kupite mešalnik s posodo, bodite pozorni na njegovo velikost. V povprečju bo večini ustrezala posoda s prostornino 5 litrov. Takšna posoda je idealna za ljudi, ki večinoma pripravljajo manjše količine hrane, občasno (na primer med dopustom) pa so te količine nekoliko večje.

Če kupujete ročni mešalnik, boste morali posodo kupiti posebej. Poskusite najti posodo z gumijastim dnom, da preprečite, da bi posoda med mešanjem drsela. Verjemite mi, prerojeni boste.

Nadaljevanja

Mikser s posudom i nastavcima

Dva osnovna nastavka na vsakem mešalniku sta metlica in spiralni nastavek za testo. Na ročnem mešalniku spiralni nastavki včasih ne bodo dovolj učinkoviti pri pripravi testa kot na skledastem mešalniku, sploh če gre za šibkejši mešalnik. Zato ne upajte, da boste z majhnim ročnim mešalnikom pripravili velike količine peciva.

Nekateri mešalniki s skledo imajo poleg klasične metlice še gumijasto strgalo, ki bo med mešanjem pobralo vso zmes s sten posode. Če ta možnost obstaja, priporočamo, da jo kupite.

Palični mešalniki so včasih opremljeni z nastavki, s katerimi jih lahko spremenite v mešalnik ali sekljalnik hrane. Vendar pa so cene takšnih naprav včasih višje od mešalnikov s skledo. Prav tako vam bo bolje služil pri pripravi standardnih jedi, kot tort in sladic.

Kot smo že omenili, lahko posodne mešalnike včasih spremenimo v aparate za izdelavo testenin ali sladoleda ali pa v mlinček za meso. Takšne naprave nas enostavno zapeljejo s številnimi možnostmi, še posebej, če naletite na odličen popust. Če pa nikoli v življenju niste potrebovali mlinčka in vas misel na ročno pripravo testenin spravi na rob solz – vas novi pripomočki zagotovo ne bodo spodbudili k spremembi navad.

Če boste kupili mešalnik z dodatnimi nastavki, prihranite denar in izberite samo tiste, ki jih resnično potrebujete. In ne nekaj, kar bo po nepotrebnem zavzelo prosti prostor v omari.

Po drugi strani pa, če bi radi imeli več takih pripomočkov, potem je naložba v mešalnik s skledo z več nastavki bolj uporabna in praktična naložba kot nakup 5 ločenih naprav.

Katerega proizvajalca izbrati?

Številne blagovne znamke proizvajajo majhne gospodinjske aparate, vključno s kuhinjskimi mešalniki. Če ste zadovoljni s proizvajalcem vašega hladilnika, štedilnika, mikrovalovne pečice ali drugega kuhinjskega aparata, je idealna možnost, da pri nakupu mešalnika izberete istega proizvajalca.

Med najbolj priljubljenimi proizvajalci kuhinjskih armatur na Pametno.si so Bosch, Gorenje in Sencor.

Preden opravite nakup, poskusite poiskati ocene izdelkov, da pridobite izkušnje uporabnikov iz prve roke. Bodite pozorni na to, kaj točno dobite z naročenim izdelkom, na primer, ali so priloženi vsi dodatki ali jih morate kupiti pozneje.

Povezani članci:

 

Povezani izdelki