Ostali članci

Kateri blender kupiti – nakupovalni vodnik

Mešalnik je verjetno eden najbolj praktičnih kuhinjskih aparatov. Vse kar morate storiti je, da vanj spustite želene sestavine in pritisnete ON. Lahko pa kupite blender za 20 ali 200 evrov. Ponujamo vam pravi mešalnik za vas v tem najboljšem vodniku za nakup mešalnika.

Najbolji vodič za kupovinu blendera

Moč

Moč blenderja je verjetno najpomembnejši kriterij pri izbiri blenderja. Moč bo predvsem vplivala na zmogljivosti mešalnika. Boste mleli le jagode, banane in ostalo "mehko" sadje? Ali pa ga boste uporabili za mletje oreščkov in podobne trde hrane?

Glede na odgovor na zgornje vprašanje boste lažje izbrali potrebno moč blenderja. Če že vnaprej veste, da ga boste uporabljali le za "lahka" opravila, nima smisla zapravljati denarja za blenderje z močjo 600-700 W.

Povprečnemu uporabniku bo 500 W blender več kot dovolj za vsakodnevno uporabo. Z njim boste enostavno naredili dober in okusen smoothie iz odlično zmešanih sestavin.

Mešalniki z močjo do 300 W bodo temeljito in v celoti zmleli večino "lažjih" živil. Boste ga na primer uporabljali za tunine paštete ali boste blendali sveže sadje? Blender z močjo do 300 W bo več kot dovolj.

Mešalniki z močjo 700 W ali več so močni stroji v svetu mešalnikov. Kavna zrna, orehi, arašidi, kar želite, bodo zmleta na najmanjše koščke. Če imate radi sveže mleto kavo, a ne želite plačati za kavni mlinček, bo blender te moči odlično zmlel zrna vaše najljubše črne pijače.

Naj zaključimo: moč blenderja bo vplivala na kakovost mešanja in tudi na izbiro živil, ki jih lahko daste v blender. Zmogljivejši blenderji lahko zmeljejo tudi najtrša živila na najmanjše koščke, blenderji z manjšo močjo pa bodo ista živila zmleli, a z veliko več časa, dela in navsezadnje s slabšimi rezultati. Za povprečnega uporabnika bo 500 W blender več kot dovolj.

Prostornina posode in material

Za koliko ljudi boste pripravili smutije, milkshake in druge čudovite napitke iz blenderja? Če ste le ljubitelj takšnih napitkov, potem boste zadovoljni z manjšo posodo, s katero bo vaš blender lažji in manjši.

Vendar ima večina mešalnikov prostornino posode 1,5 litra, kar bi moralo biti več kot dovolj. Za samske in tiste, ki si želite več funkcionalnosti, so dobra izbira manjši blenderji s stekleničko, ki jo lahko takoj vzamete s seboj.

Blender s praktičnom flašicom za put

Material posode je lahko steklo ali plastika. Mešalniki s plastično posodo so lažji, a ker lahko pričakujete, da bo blender stal na določenem mestu v vaši kuhinji, je mešalnik s stekleno posodo vsekakor boljša izbira.

Na plastičnih posodah ostanejo sledi nožev in uporabe, sčasoma se plastika navzame vonjav, je pa zagotovo bolj trpežen material in manj lomljiv. Po drugi strani pa so steklene posode bolj "higienične", saj ne zadržujejo vonjav, jih je lažje pomivati in zdržijo dlje.

Ne glede na to, katero posodo boste izbrali (in izberite stekleno), je pomembno, da ima jasno vidne mere, torej oznake za decilitre in litre.

Hitrost

Mešalniki so na voljo v širokem razponu hitrosti, od dveh do več kot deset. Vendar, več kot je hitrosti, težje bo razlikovati in izmeriti učinke, ki jih ima določena hitrost na mešanje.

Večina blenderjev ima poleg določenega števila hitrosti tudi pulzno funkcijo, ki pa ni obvezna. Pulzna funkcija mešalnika je idealna, ko želite doseči natančno gostoto in mešljivost izdelka.

Blender s dvije brzine

Na primer, odločite se narediti salso, vendar ne želite, da se spremeni v paradižnikov smoothie. Vklopite pulzno opcijo in ko so paradižniki popolnoma narezani, prenehajte z delom. Mešalnik se samodejno ustavi in imate popolnoma zmešan paradižnik.

Seveda lahko to storite brez pulzne funkcije, a ko izklopite blender, se bodo rezila še vedno zavrtela sekundo ali dve in vašo hrano dodatno sekljala, tega pa ne želite.

Koliko hitrosti potrebujete, bo odvisno tudi od sestavin, ki jih boste zmešali. Za nezahtevne uporabnike pa bodo svoje delo dobro opravili blenderji s tremi hitrostmi. Blenderji, ki imajo tudi turbo hitrost, omogočajo uporabniku, da v kratkem času izkoristi največjo hitrost vrtenja rezil.

Vse, kar potrebujete v mešalniku, so tri hitrosti (počasna, srednja in hitra) in funkcija pulza. Karkoli nad tem, pa verjetno ne boste mogli razlikovati učinkov glede na hitrost.

Vzdrževanje mešalnika

Pozorni morate biti na to, kako zlahka se posoda loči od mešalnika in kako enostavno jo je očistiti. Če imate plastično posodo, jo boste želeli očistiti takoj po uporabi, da ne bo absorbirala vonjav in trajno poškodovala vašega mešalnika.

Če za pomivanje posode uporabljate pomivalni stroj, v tem primeru preverite, ali lahko dele mešalnika pomivate v pomivalnem stroju. Nočete, da vam pralni stroj uniči posodo ali dele mešalnika, za katerega ste plačali nekaj sto kun.

Čišćenje i održavanje blendera

Preverite tudi, ali je rezila mogoče ločiti od mešalnika in jih zlahka oprati. V nasprotnem primeru boste izgubili veliko časa in še več živcev s pranjem in čiščenjem rezil.

Garancija

Kot pri vsakem gospodinjskem aparatu ali drugem izdelku se je dobro zavarovati pred morebitnimi okvarami. Odvisno od vrste blenderja, pa tudi od trgovine, kjer ga kupite, boste naleteli na različno število let garancije.

Ta številka je lahko od 1 leta garancije do 5 let ali več. Daljša garancija je seveda povezana tudi s ceno izdelka in vedno poskusite najti trgovino, ki na svoj izdelek ponuja najdaljšo garancijo. Vendar bi morali imeti dobri mešalniki za povprečne uporabnike vsaj 2 leti garancije in to bo v redu.

Zaključek

Po branju tega vodiča za nakup mešalnika verjamemo, da vam je bolj jasno, na kaj morate biti pozorni. Da se ne boste izgubili v besedilu ali če vam preprosto ni do branja in želite na kratko izvedeti, kateri blender kupiti, na koncu izpostavimo najpomembnejše lastnosti, ki jih mora imeti dober blender.

  • Moč: 500 W
  • Posoda: Steklenica s prostornino 1,5 litra
  • Hitrosti: 3 + pulzna funkcija
  • Enostavno snemljiva posoda in noži za lažje čiščenje
  • Garancija: 2 leti
Povezani izdelki