Ostali članci

Vse, kar morate vedeti pred nakupom pomivalnega stroja

Le malo gospodinjskih aparatov nam prihrani denar in čas kot pomivalni stroj. Če razmišljate o nakupu novega pomivalnega stroja, preverite, na kaj morate biti pozorni in kateri so najbolj priljubljeni pomivalni stroji na Pametno.si!

Perilica posuđa

Preden se sploh lotite ogledovanja pomivalnih strojev, morate pomisliti na naslednje:

 • koliko lahko zapravite
 • koliko posode pomijete in kako pogosto
 • kam boste postavili pralni stroj
 • brez katerih funkcij ne gre

To so osnovna vprašanja in nakupa pomivalnega stroja se lahko lotite šele, ko boste nanje znali odgovoriti.

Vrste pomivalnih strojev

Ločimo 4 vrste pomivalnih strojev. Katerega boste izbrali, je odvisno od tega, koliko prostora imate za postavitev pralnega stroja in kakšna je kuhinja:

 • prostostoječ
 • vgrajen
 • integriran
 • namizni

Prostostoječi pomivalni stroji so najbolj priljubljeni. Z lahkoto jih postavimo v vsak prosti prostor, tudi med kuhinjske elemente.

Vgradni in integrirani pralni stroji so podobni, razen ene razlike. Oba sta brez stranic, kar omogoča vgradnjo v element. A medtem ko imajo vgradni pralni stroji vidno nadzorno ploščo na sprednji strani, pri integriranih pralnih strojih nadzorna plošča ni vidna, ker se nahaja na vrhu.

Tovrstni pomivalni stroji so priporočljivi za kuhinje, kjer je poudarek na dizajnu in so praviloma nekoliko dražji od ostalih vrst pomivalnih strojev.

 • Opomba: če kupite integrirani pralni stroj, se prepričajte, da je opremljen z indikatorjem (majhna LED lučka ali kaj podobnega), da boste zlahka videli, kdaj je pralni stroj končal s pranjem.

Prostostoječi, vgradni in integrirani pomivalni stroji so na voljo v dveh širinah: 45 cm in 60 cm. Glede na to, koliko prostora imate v kuhinji in koliko posode pomijete, boste temu prilagodili širino pralnega stroja. To ne pomeni, da 60 cm pralnega stroja ne morete postaviti v manjšo kuhinjo – pomembno je le, da pred nakupom veste, koliko prostega prostora imate.

Posebna kategorija so namizni pomivalni stroji. Kot že ime pove, so namizni pralni stroji manjših dimenzij, zaradi česar so zelo prilagodljivi. Najpogosteje jih boste našli v manjših kuhinjah ali tistih, kjer posodo pomivajo redko in v majhnih količinah, na primer v počitniški hiši ali študentskem stanovanju.

Pomivajo posodo enako kakovostno kot standardni pomivalni stroji, le da imajo manjšo kapaciteto.

Vrste perilica posuđa

Zmogljivost pomivalnega stroja

Izraža se v številu kompletov jedi.

En set posode vsebuje plitvi, globoki in desertni krožnik, skodelico, krožniček in kozarec, nož, vilice, jušno žlico, čajno in desertno žličko, ovalni krožnik in dve servirni skledi, dve servirni žlici in vilice ter žlico za omako. Lonci in ponve niso vključeni v izračun zmogljivosti.

V 45 cm pomivalnem stroju je v povprečju od 8 do 10 kompletov posode, v 60 cm pomivalnem stroju pa do 15 kompletov. Namizni pomivalni stroji pomijejo približno 6 kompletov posode.

Ne kupujte pomivalnih strojev z večjo prostornino, kot jo resnično potrebujete! Dolgo ga bomo polnili z umazano posodo, napol prazen pralni stroj pa bo po nepotrebnem porabil več vode in elektrike.

Poleg same velikosti pomivalnega stroja je njegova zmogljivost odvisna tudi od števila predelkov in njihove nastavljivosti.

Standardni pomivalni stroji so praviloma opremljeni z dvema prekatoma, nekateri pa imajo še tretjega prekata za manjšo posodo, kot je jedilni pribor.

Če pogosto pomivate posodo različnih oblik in velikosti (ponve, lonci, vaze za rože, globoke in široke kozarce, stekleničke za dojenčke ipd.), priporočamo, da izberete pomivalni stroj s prilagodljivimi predelki. To vam bo omogočilo, da vso posodo, ki jo želite pomiti, postavite v vsako pranje, ne da bi pri tem žrtvovali zmogljivost pralnega stroja.

Perilica posuđa

Izvor: Andrea Castelli/Flickr

Stopnja hrupa

Seveda si ne želite naprave, ki vam bo onemogočala normalno pogovarjanje, medtem ko je vklopljena, a nizka raven hrupa je nujna, če boste pomivalni stroj uporabljali v teh dveh primerih:

 1. Zvečer, ko je elektrika cenejša in večina članov gospodinjstva spi.
 2. V kuhinji odprtega tipa, kjer kuhinja, jedilnica in dnevna soba tvorijo eno celoto.

Težko je počivati ​​v miru pred televizijo, ko ti tri metre stran pralni stroj s polno paro pomiva posodo.

Pomivalni stroji z glasnostjo do 55 decibelov (dB) veljajo za tihe. Poskusite se izogibati vsemu nad tem.

Poraba vode

Koliko vode bo pomivalni stroj porabil pri enem pomivanju, je odvisno od programov, ki jih nameravate uporabiti. Lahko je od 6 litrov do 15 litrov in več.

Vsak proizvajalec bo ob nakupu navedel povprečno porabo pomivalnega stroja, ki se običajno giblje okoli 10 litrov na pranje.

Vendar se ta številka pogosto nanaša na varčno pranje, kar pomeni, da se bo povprečna poraba pralnega stroja povečala, če boste pogosteje uporabljali druge funkcije. Zato natančno preverite, kaj točno proizvajalec pralnega stroja misli s povprečno porabo določenega modela.

Energetska učinkovitost

Tako kot pri drugih gospodinjskih aparatih je energetska učinkovitost pomivalnih strojev označena od A za najučinkovitejše do D za energijsko najmanj učinkovite pralne stroje.

Praviloma se ocenjujejo tri stvari:

 • energijski razred
 • učinkovitost pranja
 • učinkovitost sušenja.

Dolgoročno bodo energetsko učinkovitejši pomivalni stroji prinesli večje prihranke, čeprav bodo na začetku stali nekaj sto kun več.

Pogosteje kot uporabljate pomivalni stroj, pomembnejša je njegova energetska učinkovitost.

Bosch perilica posuđa

Izvor: Mack Male/Flickr

Priljubljeni programi pranja

Pomivalni stroji imajo različne programe pomivanja, odvisno od proizvajalca in modela pomivalnega stroja.

Vendar morate nekaj vedeti. Proizvajalci funkcijam pomivalnega stroja radi dajejo posebna imena, da zvenijo kot originalne funkcije, ki jih nima noben drug proizvajalec.

Toda zakasnitev pomivanja ali zaščita pred razlitjem delujeta bolj ali manj enako pri vsakem pomivalnem stroju, ne glede na posebno ime. Naj vas dober marketing ne zavede.

Več kot ima pomivalni stroj funkcij in bolj kot so napredne, višja bo cena pomivalnega stroja. Če imate omejen proračun, vam bodo na voljo le osnovne funkcije, a v veliki večini primerov bo to več kot dovolj.

Zakasnitev pranja

Ena od osnovnih funkcij pomivalnega stroja za tiste, ki želijo prihraniti denar, je zamik pomivanja. S to funkcijo je enostavno ukazati pralnemu stroju, naj pomije posodo ponoči, ko je elektrika cenejša.

Kako dolg je lahko zamik pranja, je odvisno od proizvajalca in modela pralnega stroja. Najpogosteje se giblje med 2 in 6 urami, čeprav obstajajo modeli, ki ponujajo daljši zamik.

Hitro pranje

Če imate malo posode, ki ni zelo umazana, klasično pomivanje ni potrebno.

Kratek program pomivanja pri nižjih temperaturah prihrani tako vodo kot elektriko ter učinkovito pomije posodo. Ni za v ponev, v kateri je pohano meso, bo pa učinkovito očistila kozarce in krožnike.

Samodejno čiščenje filtra

Ta funkcija omogoča, da pomivalni stroj sam opere filtre in tako prepreči nabiranje delcev hrane in umazanije, ki lahko zmanjšajo učinkovitost pomivalnega stroja in skrajšajo njegovo življenjsko dobo.

Zaščita pred razlitjem vode

V primeru okvare nekateri pomivalni stroji samodejno prekinejo dovod vode in preostanek vode iz ohišja izpustijo v odtočno cev.

Če nameravate pralni stroj prižgati ponoči ali ko vas ni doma, je to praktična funkcija, ki bo v primeru okvare poskrbela, da vas v kuhinji ne bo pričakala poplava.

Zaznavanje stopnje umazanosti posode

Nekateri pomivalni stroji imajo funkcijo, ki jim omogoča, da prepoznajo, kako umazana je posoda, in temu primerno prilagodijo količino in temperaturo vode za največje prihranke.

Seveda ne gre za šesti čut, ampak pralni stroj analizira stopnjo umazanosti vode iz predpranja in temu prilagodi način pranja.

Vroče pranje

Za odstranitev več kot 99 % bakterij je uporabna tudi funkcija vročega pranja. Pomivalni stroj uporablja vročo vodo 70 °C proti koncu cikla pomivanja.

Ta funkcija je praktična, če pomivate otroške stekleničke, vendar je ne uporabljajte prepogosto, saj porabi več električne energije kot klasično pranje.

Za mešane jedi

Nekateri pomivalni stroji imajo možnost nastavitve drugačne intenzivnosti pomivanja za posodo na spodnji polici kot za posodo na zgornji.

Na primer, bolj umazano posodo lahko odložite na spodnjo polico, kjer je intenzivnost pomivanja močnejša, občutljivo posodo, ki potrebuje nežnejše pomivanje, pa na zgornjo polico. Tako lahko med pomivanjem hkrati pomijete bolj in manj umazano posodo, namesto da vsako posebej pomivate na različnih funkcijah.

Obiskovalce, ki so si ogledali ta izdelek, zanimali so tudi izdelki