Ostali članci

5 nasvetov za daljšo življenjsko dobo baterije vašega prenosnika

Prepričani smo, da ste vsaj enkrat v življenju znoreli zaradi baterije na prenosniku. Prvo leto je trajala 4 ure, potem pa je prišlo do močnega padca. Vsakih nekaj mesecev je bilo vreme vedno krajše in zadnji sunki so bili dovolj, da ste tekali iz ene sobe v drugo in priklopili prenosnik.

Razen dejstva, da ste verjetno podrli rekord Usaina Bolta, ne vidimo nobenega razloga, da bi uživali v takšni tekmi s časom. Da bi se v prihodnje izognili takšnim živčno parajočim dogodkom, je tu nekaj preprostih trikov, s katerimi lahko podaljšate življenjsko dobo baterije.

1. Čistoča

Samo spomnite se, kolikokrat vas je mama prisilila, da pospravite mizo in sobo. Lahko rečemo, mama je vedno vedela. Umazanija z vaše mize ali sobe lahko res znatno skrajša življenjsko dobo baterije. Umazanija se potegne v ventilator in segreje vaš prenosnik ter tako hitreje izprazni baterijo.

Nasvet številka 1: Poskusite zaščititi prostor, kjer imate svoj prenosnik pred prahom in umazanijo.

2. Ogrevanje

Omenili smo, kako segrevanje prenosnika hitreje prazni baterijo. Zgoraj smo našteli umazanijo, ki lahko "zatakne" ventilator in pregreje računalnik.

Vendar se računalnik pregreje tudi, ko ventilatorju fizično onemogočite izpihovanje vročega zraka. Z uporabo prenosnika na postelji, odeji ali podobnih mestih ste lahko prepričani, da boste skrajšali življenjsko dobo baterije.

Žena koristi laptop na krevetu
Loš način korištenja laptopa, štetan za bateriju

Nasvet številka 2: Prenosnik uporabljajte na mizi ali podobnih gladkih površinah, nikoli na postelji, odejah ipd.

3. Defragmentacija diska

Če še vedno uporabljate klasične trde diske (HDD), pomislite na dve stvari, ki bosta pomagali vaši bateriji.

  • Preklop na SSD
  • Občasna defragmentacija

S prehodom na SSD disk boste bistveno zmanjšali porabo baterije zaradi učinkovitejšega načina delovanja, ki ga izvaja. Če tega še vedno ne želite storiti, je druga možnost, da občasno defragmentirate trdi disk. Poleg vpliva na baterijo bo to vplivalo tudi na splošno hitrost vašega prenosnika.

Razdrobljen trdi disk porabi več baterije za iskanje določenih datotek, raztresenih po disku. To je še posebej pomembno pri modernejših prenosnikih z večjimi kapacitetami trdega diska.

Postupak defragmentacije diska

Nasvet št. 3: Preklopite na pogon SSD ali redno defragmentirajte trdi disk (HDD).

4. Popolnoma izpraznite baterijo

Litij-ionske baterije, ki jih najdemo v sodobnih elektronskih napravah, imajo omejeno število ciklov, med katerimi se lahko popolnoma napolnijo in izpraznijo. Zato je najbolje, da so napolnjene med 40 in 80 %. Ker je to pogosto lahko izziv, je dovolj, da poskrbite, da baterije ne napolnite in izpraznite do konca.

Nekajkrat na leto pa je res dobro popolnoma izprazniti in napolniti baterijo z enim ciklom. Digitaltrends omenja, da je treba baterijo napolniti do 100 % vsake 1-3 mesece, nato jo izprazniti do maksimuma, dokler se prenosnik ne ugasne, in nato ponovno napolniti do maksimuma.

Ko baterija doseže 100 % ali se popolnoma izprazni, pustite prenosnik v tem stanju še uro ali dve.

Nasvet številka 4: Večkrat na leto popolnoma izpraznite baterijo in jo nato napolnite do 100 %.

5. Varčevanje z baterijo

Veliko je takih, ki baterije prenosnega računalnika ne uporabljajo dlje časa. Zanje je izjemno pomembno, da baterije ne zavržejo kar tako, brez pravil. Če baterije dlje časa ne uporabljate, je ne pustite 100 % napolniti ali izprazniti.

Idealno je, da ga napolnite do približno 40-50% in ga nato vzamete ven in shranite v temen in hladen prostor. Upoštevajte, da baterija še vedno potrebuje občasno polnjenje, da "ostane v formi".

Nasvet številka 5: Baterijo, ki je ne boste uporabljali dlje časa, shranite v hladnem in temnem prostoru s stopnjo napolnjenosti 40-50%.

Nadaljujte z branjem:

Povezani izdelki