Ostali članci

Prvih 5 stvari, ki jih morate narediti, ko kupite nov prenosnik

Ste kupili nov prenosnik, ki je takoj pripravljen za uporabo? Ni tako preprosto. Spodaj preberite, katere osnovne korake morate narediti, ko prvič uporabljate nov prenosnik.

laptop

1. Posodobite svoj operacijski sistem

Prvi korak je verjetno najbolj dolgočasen, a tudi najpomembnejši – zato ga nikakor ne preskočite.

V tednih ali mesecih, ko je vaš računalnik stal na polici v trgovini, preden ste ga kupili, sta Microsoft in Apple izdala vrsto posodobitev za njegov operacijski sistem. Naloga teh posodobitev ni le optimizacija delovanja računalnika, temveč tudi njegova zaščita pred različnimi varnostnimi grožnjami.

Računalnik praviloma ponudi posodobitev operacijskega sistema takoj, ko ga prvič zaženete. Pred tem pa se prepričajte, da imate za to dovolj časa, še posebej, če ste kupili model prenosnika, ki je že nekaj časa v prodaji, ker lahko postopek posodobitve traja več ur.

Če želite ročno preveriti posodobitve, v računalniku z operacijskim sistemom Windows izberite Nastavitve> Posodobitev in varnost> Preveri posodobitve. Na Macu v meniju Apple izberite Sistemske nastavitve> Posodobitev programske opreme.

2. Zaščitite svoj prenosnik pred krajo

Če se znajdete v situaciji, ko ste pomotoma izgubili prenosnik ali je bil ukraden, imajo prenosni računalniki Windows in Mac možnost sledenja, ki jo lahko vklopite, da ga najdete.

V sistemu Windows 10 to funkcijo najdete v Nastavitve> Posodobitev in varnost > Poišči mojo napravo. V sistemu Windows 11 so koraki enaki, samo posodobitev in varnost se zdaj imenujeta Zasebnost in varnost. Vklopite to funkcijo in s svojim Microsoftovim računom boste lahko poiskali svoj prenosnik.

Na računalniku Mac vklopite to možnost v meniju Sistemske nastavitve  > Apple ID > iCloud.

3. Odstranite bloatware

Bloatware so aplikacije in programi, ki jih prejmete vnaprej nameščene v računalniku in jih najverjetneje nikoli ne boste uporabljali.

Gre za igre, organizacijske programe in podobne pripomočke, ki jih večina ljudi ne zanima, zasedejo le dragocen prostor na trdem disku ali SSD-ju. Windows  je razvpit po količini napihnjene programske opreme, s katero so nameščeni, medtem ko z Mac, Linux in nekaterimi drugimi operacijskimi sistemi takšnih težav ne boste imeli.

Odstranite virusno programsko opremo (bloatware) v sistemu Windows, tako da izberete Nastavitve > Sistem > Aplikacije in funkcije. Tam s seznama aplikacij odstranite programsko opremo, ki je videti sumljiva ali pa je ne potrebujete.

4. Optimizirajte porabo energije

Če nameravate prenosnik uporabljati izključno na enem mestu, priključenem na polnilnik, je ta korak za vas manj pomemben. Vendar pa je glavna značilnost prenosnika njegova prenosljivost in zato je daljša življenjska doba baterije prednostna naloga.

Močno osvetljen zaslon hitro "poje" baterijo, zato poiščite raven, kjer boste lahko udobno uporabljali prenosnik, ne da bi preveč obremenjevali oči – preslaba svetloba utruja vaše oči. To nastavite v Nastavitve > Sistem > Zaslon.

Pojdite tudi na Nastavitve > Sistem > Varčevanje z energijo in stanje spanja, da nastavite, kako dolgo se zaslon izklopi tako pri bateriji kot pri zunanjih virih napajanja.

 Podobne nastavitve boste našli na prenosnem računalniku Mac pod Sistemske nastavitve > Baterija.

5. Naredite varnostno kopijo

Prej ali slej se bo vaš novi prenosnik sčasoma "napolnil" z dokumenti, fotografijami in različnimi drugimi podatki. Če se z vašim računalnikom kaj zgodi, bodo ti podatki za vedno izgubljeni. Preprečite takšno situacijo - varnostno kopirajte.

Če želite to narediti, znova pojdite na Nastavitve > Posodobitev in varnost > Varnostno kopiranje.

 Dokumente lahko shranite tudi na zunanji pogon ali storitve v oblaku, kot sta Dropbox ali Google Drive – več o tem boste našli v našem prejšnjem članku o najboljših načinih za varnostno kopiranje podatkov.

Zdaj veste, kaj storiti, ko kupite nov prenosnik. Ne pozabite si vzeti časa, preden začnete, saj namestitev zahteva čas – a zato bo uporaba prenosnika lažja, hitrejša in zanesljivejša, hkrati pa mu boste podaljšali življenjsko dobo.

Povezani izdelki