Ostali članci

Kateri prenosnik kupiti leta 2022 - najboljši vodnik za nakup prenosnika

Kako izbrati najboljši prenosnik glede na vaše potrebe in proračun? To je eno od najtežjih vprašanj. Zato smo poskušali sestaviti podroben vodnik za nakup prenosnika, ki bo na enem mestu razložil, kakšne specifikacije mora imeti prenosnik za delo, šolo, dnevne obveznosti, igranje iger in še marsikaj.

Koji laptop kupiti

Izvor: Freepik 

Tukaj je povzetek tega, kaj lahko pričakujete v tem vodniku za nakup prenosnika:

 1. Osnovne specifikacije prenosnika
 2. Za kaj boste uporabljali prenosnik?
 3. Kako kupiti poceni prenosnik - osnovni modeli
 4. Prenosnik za pisarne in študente
 5. Kako izbrati dober prenosnik do 400 evrov
 6. Kako izbrati dober prenosnik do 700 evrov
 7. Kako izbrati igralni prenosnik

Osnovne specifikacije prenosnika

1.  Operacijski sistem

To je verjetno najlažja odločitev, ki jo boste sprejeli pred nakupom novega prenosnika. Obstajajo 4 možnosti:

 • Windows
 • Mac
 • Chrome
 • Linux

Večina prenosnikov ima operacijski sistem Windows. Na tem OS smo se naučili uporabljati računalnik in verjetno ga bomo uporabljali do konca življenja. Windows OS boste našli na najcenejših prenosnikih, pa tudi na najnaprednejši strojni opremi, kar pomeni, da je prenosnik z Windowsi za vsak proračun. Windows je tudi najboljša izbira za igralce iger, saj je večina iger prilagojena njemu. Najnovejši Windows 11 je bil predstavljen oktobra 2021.

Prenosni računalniki z operacijskim sistemom Mac imajo podobno funkcionalnost kot tisti z operacijskim sistemom Windows, vendar je Mac OS videti nekoliko drugače in velja, da ga ljudje, ki so novi v operacijskem sistemu, lažje uporabljajo. Najdemo ga izključno na napravah Apple in pogosto ni, čeprav ne nujno, prva izbira (razen če oseba že uporablja iPhone ali iPad).Prenosni računalniki Mac imajo drastično manj težav z malwareom v primerjavi s prenosniki Windows, vendar imajo tudi višjo ceno.

Chrome OS se nahaja na Chromebook prenosnih računalnikih. Glavna aplikacija, ki jo uporabljate na njej, je spletni brskalnik Chrome. Chromebooki so enostavno prenosljivi, imajo dobro življenjsko dobo baterije, niso dragi in so odlična izbira za brskanje po spletu ter uporabo e-pošte in družabnih omrežij.

Linux je brezplačen operacijski sistem. Če ne želite plačati več za prenosnik z vnaprej nameščenim operacijskim sistemom Windows ali pozneje ne želite kupiti novega OS, je Linux odlična rešitev. Pogosto ga uporabljajo razvijalci. Ulov je v tem, da veliko priljubljenih programov ne bo delovalo na njem, na primer MS Office ali Adobe Creative Suite. Obstajajo pa tudi brezplačne alternative zanje, kot sta LibreOffice in GIMP.

2. Zaslon prenosnika

Prva in najpomembnejša stvar pri prenosnem računalniku je njegova velikost. Izbrali ga boste glede na to, kako pomembna vam je prenosljivost prenosnika.

Najmanjši prenosniki so 11-12" in tehtajo med 1 in 2 kg. Naslednja možnost so nekoliko večji 13-14" zasloni, ki jim sledijo najbolj priljubljeni 15-16" prenosniki. Dajejo najboljše razmerje med prenosljivostjo in dovolj velikim zaslon za prijetno uporabo. Največji prenosniki so od 17 do 18" in so zasnovani za profesionalno uporabo in igranje iger.

Po velikosti upoštevajte ločljivost zaslona. Višja ločljivost prinaša boljšo kakovost slike.

Full HD (1.920 x 1.080) je najbolj priljubljena ločljivost na prenosnih računalnikih. Odličen je za pisarniško delo, gledanje filmov, brskanje po internetu, igranje iger in vsa druga opravila. 4K / UHD (3.840 x 2.560) postaja vse bolj priljubljena možnost in bo nasledil FHD kot novi standard. Ponaša se z ostrejšo sliko in bogatejšimi barvami, vendar hitreje porablja baterijo prenosnika. Med obema ločljivostima sta QHD in QHD + z ločljivostjo 2.560 x 1.440 in 3.200 x 1.800.

Občasno boste naleteli na HD in HD + ločljivosti 1.366 x 768 oziroma 1.600 x 900 slikovnih pik. Dobre ločljivosti zadoščajo za osnovne naloge diskontiranja brskanja po spletu in pisanja v MS Wordu, ne morem pa dati lepih rezultatov kot druge resolucije.

3. Procesor

Procesor je možgani računalnika. Skupaj z RAM-om določa, kako zapleteno programsko opremo lahko izvaja računalnik, koliko programov lahko izvaja naenkrat in kako hitro se bodo ti programi izvajali. Večina prenosnikov ima procesor Intel ali AMD.

Skratka, Celeron in Pentium čakata na procesorje Intel na prenosnih računalnikih na prenosnih računalnikih začetnega nivoja za izvajanje preprostih nalog, kot je brskanje po spletu in urejanje dokumentov.

Nivo višje je Intel i3 za malo težje zadatke, potem Intel i5 katerega se pogosto da videti na best buy prenosniki. Če kupuješ laptop s i5 procesorjem, naj to bo model procesorja ki se končuje z črko U. Modeli kateri imajo Y v nazivu so šibkešji in dajo slabejše performanse. Če model ima HQ v nazivu, pomeni, da je močnejši, pojavlja pa se v močnejšimi prenosniki za gaming in službo.

Intel i7 in i9 procesorje najdeš na bolj resnimi prenosniki in oni lahko rešujejo najtežje zadatke  - bolj resen gaming, urejanje slik in videa, 3D renderovanje ipd.

S AMD-om je zgodba zelo podobna Intelu. Serije AMD A, FX in E nahajajo se na entry level prenosniki in lahko opravljajo samo osnovne operacije. Potem sledijo Ryzen 3, 5, 7 in 9 kot ekvivalenti Intelovim i3, i5, i7 in i9 procesorjima.

Razlika med procesorji Intel in AMD je neopazna. Oba proizvajalca izdelujeta vrhunske procesorje, tako da vam ni treba porabiti časa za izbiro med tema dvema znamkama.

Izvor: Freepik 

4. RAM

Random acces memory, ali RAM, začasno shranjuje podatke, medtem ko jih procesor uporablja. Ko ni dovolj RAM-a, prenosnik zamrzne in na njem ne morete delati.

8 GB RAM-a je dovolj za večino uporabnikov. 16 GB je najmanj za naprednejša opravila (npr. igranje iger, programiranje, urejanje videa itd.).

Če želite imeti možnost nadgradnje RAM-a, se prepričajte, da RAM ni integriran z matično ploščo, saj v tem primeru nadgradnje ne bodo možne.

5. Notranji pomnilnik

Če ne potrebujete veliko pomnilnika in si ga lahko privoščite, vam absolutno priporočamo SSD namesto trdega diska, vsaj 256 GB.

Z njim bo vaš prenosnik deloval tišje, pri nižjih temperaturah in celo 3-krat hitreje, sploh če uporablja NVMe dostop namesto dostopa SATA. Nekateri SSD diski imajo NVMe za zagon operacijskega sistema in SATA za shranjevanje, kar je odlično za malo hitrejše delovanje računalnika z nekoliko nižjo ceno.

Če uporabljate oblak za shranjevanje podatkov ali nameravate kupiti Chromebook, bo 128 GB pomnilnika v redu. Če pa nameravate namestiti veliko video iger, različne programske opreme, fotografij ali videoposnetkov, vam bo hitro požrl ves prosti prostor. V tem primeru upoštevajte 512 GB.

6. Grafična kartica

Integrirana grafika bo zadostovala, če se ne ukvarjate z igrami iger, 3D upodabljanjem ali urejanjem videoposnetkov. Če vaš hobi ali posel vključuje eno ali več od teh 3 stvari, boste potrebovali posebno grafično kartico Nvidia ali AMD.

Grafiko Nvidia boste našli na večini prenosnikov, ki imajo procesorje Intel. Imajo enaka imena kot namizne grafične različice, vendar Max-Q označuje, da gre za prenosno različico. Običajno so 15 % -25 % šibkejše od namizne različice, a še vedno izjemno zmogljive za igranje iger in avdio-video urejanje.

AMD ima tudi lastno grafiko, prilagojeno za prenosne računalnike, od kartic Vega in RX do serije R, ki uporablja ista imena kot serija namiznih kartic Ryzen.

Za kaj boste uporabljali prenosnik?

Najprej najpomembnejše, temeljno, temeljno vprašanje. Največja napaka, ki jo lahko naredite, je nakup prenosnik  ki ne bo sledil vašim potrebam. Če potrebujete photoshop za delo ali hobije ali se boste ukvarjali z montažo videa, zagotovo ne boste izbrali osnovnih in začetnih modelov. A tudi, če nameravate samo surfati, gledati film in podobno, vam ne bo treba kupiti prenosnika v vrednosti 700 evrov.

Zato bomo spodaj opredelili nekaj najbolj priljubljenih kategorij prenosnikov:

 • Osnovni modeli prenosnikov
 • Pisarniški in študentski prenosniki
 • Prenosniki 2 v 1
 • Prenosni računalniki do 400 evrov
 • Prenosni računalniki do 800 evrov
 • Prenosni računalniki za igre

Kako kupiti poceni prenosnik - osnovni modeli

Osnovni modeli so točno to, kar pove njihovo ime – osnovni. Lahko boste brskali, gledali filme in serije, pošiljali e-pošto, plačevali račune in opravljali vsa osnovna opravila. A vse zahtevnejše naloge ne bodo minile oziroma se bodo izvajale počasi.

Ko govorimo o takih prenosnikih, govorimo o prenosnikih do do 300 evrov ali malo nad tem. Jasno je, da za ta denar ne morete pričakovati čudežev in takšne bodo specifikacije.

Procesor bo verjetno Intel Pentium. Čakajo vas med 4 in 8 GB RAM-a in manjši diski SSD (64 GB ali 128 GB). HD zasloni so pogosti, čeprav prevladuje FHD..

Ne pričakujte seksi, elegantnega prenosnika. V tem cenovnem razredu so modeli prenosnikov nekoliko večji, težji in robustnejši. Toda to jim ne preprečuje, da bi dobro služili.

Prenosni računalnik za pisarne in študente

Ali vedno nosite svoj prenosnik, ga nosite v službi, iz službe, na fakulteto, v šolo, uporabljate ga tako na prostem kot doma? Ultrabook  je tanek in lahek prenosnik, ki temelji na hitrosti in vrhunskem videzu in ima običajno 13- ali 14-palčni zasloni. Najdete lahko druge velikosti zaslonov, a bistvo ultrabooka je v tej prenosljivosti in lahkosti.

Ultrabooki bodo običajno imeli SSD in nekoliko močnejši procesor. Dodaten plus je vsekakor varčevanje z baterijo, zato ultrabook brez elektrike zdrži verjetno najdlje.

Cena je običajno nekoliko višja, a kakovost naj sledi. Najosnovnejše modele ultrabookov je mogoče najti za okoli 400 evrov, glede na specifikacije pa se lahko cena povzpne tudi na več kot 300 evrov.

Ultrabook ne bo dobra izbira za hard-core igralce, pa tudi za kakršno koli drugo podobno uporabo predvsem zaradi vgrajene grafične kartice. Vendar bi moral biti ultrabook glede na moč zmogljivosti dovolj dober za urejanje videa in fotografij (Photoshop in podobni programi).

Ko gre za sprejemljive specifikacije, predlagamo, da ima vaš ultrabook vsaj: procesor Intel Core i5, 256 GB SSD in 8 GB RAM-a. Ta kombinacija naj bo dovolj za hitro in enostavno izvedbo vseh nalog.

utrabook

Ultrabook je najboljše, kar lahko dobite, vendar je cena verjetno previsoka za večino povprečnih uporabnikov v Srbiji. Zato smo poskušali sestaviti nekaj alternativ, ki bi morale biti dovolj dobre in temeljijo predvsem na proračunu.

Kako izbrati dober prenosnik do 400 evrov.

Da se ne obremenjujem, to so minimalni kriteriji, ki jih mora izpolnjevati vaš prenosnik do 400 evrov:

 • Procesor: Intel Core i3
 • RAM: 8 GB
 • Trdi disk: 256 GB SSD
 • Zaslon: ločljivost 1920 x 1080 (FHD)
 • Grafična kartica: Intel HD

To je osnovna kombinacija, ki se seveda lahko spremeni. Za kaj bo takšen prenosnik dober?

Prenosni računalniki do 400 evrov bodo brez večjih težav opravili vsakodnevna opravila, enostavnejše igranje iger in urejanje fotografij-videa. Tako lahko brskate, uporabljate Officeove aplikacije, gledate filme ali poslušate Youtube.

Seveda boste morda lahko našli boljše specifikacije. Zato si dobro poglejte, kaj se ponuja v trgovinah.

Kako izabrati dobar laptop do 80.000 dinara

S laptopovima do 80.000 dinara već ulazimo u kvalitetnu sferu i tu možeš pronaći dobar i moćan laptop za sve potrebe. Isključićemo žestoki gaming i ultra zahtevne programe, ali za naprednije korisnike, ovakvi laptopovi bi trebali ispunjavati svoju svrhu.

Minimalni kriterijumi koji bi trebali biti zadovoljeni su:

 • Procesor: Intel Core i5 / Ryzen 5
 • RAM: 8 GB 
 • Hard disk: 512 GB SSD
 • Ekran: Full HD 1920 x 1080
 • Posebna grafička

Za ovu cenu ne bi trebao pristati ni na šta manje od ovoga. A velika je verovatnoća da ćeš uspeti pronaći i laptopove s najsnažnijim Core i7 procesorom ili nekom od kombinacija klasičnog tvrdog diska i SSD-a. Dobra je opcija i ako uhvatiš kombinaciju 16 GB RAM-a i 256 GB SSD. Jedino za šta ćeš se pomučiti je grafička kartica pa dobro razmisli da li ti je dovoljna obična integrisana Intel HD grafika.

Multitasking, programi poput Photoshopa, neki noviji naslovi u svetu igara bez problema će se vrteti na laptopu do 80.000 dinara. A imaćeš i Full HD ekran za veći užitak u gledanju omiljenih filmova. 

Kako izabrati gaming laptop

I ptice na grani znaju da je u gamingu desktop kralj. Međutim, desktop ne možeš nositi sa sobom. Primera radi, svake nedelje putuješ u drugo mesto zbog fakulteta, ali ne želiš se ograničiti na igranje samo preko vikenda. 

gaming laptop

Hkrati boste imeli prenosnik za igranje iger, pa tudi za študij ali druge obveznosti. Čeprav ima 'naložene' specifikacije, ne kupujte igralnega prenosnika, če ne nameravate igrati iger. Sliši se logično, a nekateri še vedno preskočijo ta nasvet. V nasprotnem primeru bo vaša baterija res trpela, vi pa boste trpeli skupaj z njo, ko boste spoznali, kako hitro se porablja.

Katere so lastnosti, ki bi jih moral imeti dober igralni prenosnik?

 • Procesor: Intel Core i7
 • Grafična kartica: Nvidia GeForce GTX1060 ali novejša
 • Trdi disk: 256 GB SSD + 1 TB HDD ali vsaj 512 GB SSD
 • RAM: 16 GB
 • Zaslon: 17 "FHD

To so specifikacije, ki bi morale poganjati tudi najzahtevnejše igre. Če ste le povprečen igralec iger, ki tu in tam zavrti kakšen od novih naslovov in ne trpi, da so vsi detajli 'High', bo za vas in zgornje prenosnike do 700 evrov kar dobra izbira.

Gaming prenosniki so robustni, veliki in težji od 'navadnih', posebno pozornost pa je treba nameniti hladilnim komponentam zaradi visoke toplote in toplote, ki jo proizvajajo procesorji in grafične kartice.

Apple MacBook

Druga dilema, s katero se lahko soočite, je nakup sistema Windows ali Mac. Apple ima svojo zvesto vojsko oboževalcev in to zagotovo ni brez razloga. Za MacBook se najpogosteje odločajo 'poslovniki', glavne prednosti pa so zagotovo:

 • Hitrost
 • Intuitivna upotreba
 • Varnost

Seveda, kot vedno, ko gre za Apple, je cena pomemben dejavnik, zakaj ne hodimo vsi naokoli z majhnimi Maci pri roki. MacBook tudi ni dobra izbira za igranje iger. Vsekakor velja tudi za Apple, ki postavlja trende v tehnologijo, in prav ultrabooki so bili ustvarjeni kot odgovor na Apple MacBook. Natančneje, MacBook je verjetno najbolj priljubljen ultrabook vseh časov.

MacBook imajo raje grafični oblikovalci, profesionalci v svetu video in avdio urejanja. Če iščete le standardni prenosnik za vsakodnevna opravila, kot so deskanje, gledanje filmov, pošiljanje e-pošte in podobno, se vam MacBook popolnoma ne splača kupiti.

Google Chromebook

Chromebook deluje v sistemu Chrome OS in v Sloveniji ni zelo priljubljen. Na tujih trgih pa je Chromebook prepoznan kot idealen prenosnik za nezahtevne uporabnike.

Chromebooki naredijo skoraj vse na spletu, tako da če potrebujete samo prenosni računalnik za brskanje po internetu, bi to lahko bil popoln hit. Nizka cena, majhna teža in dolgotrajna baterija so glavne značilnosti tega prenosnika. 

Vendar pa je Chromebook skoraj popolnoma neuporaben, ko ste brez povezave. Nekateri programi bodo še vedno delovali, vendar zagotovo ne tako, kot ste navajeni. Vsi podatki in aplikacije so shranjeni v oblaku in so dostopni le, če je naprava povezana z internetom.

Blagovne znamke

Za konec smo se odločili izpostaviti proizvajalce in znamke prenosnikov, s katerimi ne boste zgrešili. Seveda nihče ne more zagotoviti, da bo en model prenosnika deloval brez težav 5 let, drugi pa bodo težave začeli ustvarjati po mesecu dni. Od dela prenosnika bo odvisno veliko dejavnikov, eden izmed njih pa je zagotovo vaša skrb in način uporabe.

Vsi se strinjajo, da je Apple verjetno najmočnejša znamka, zraven pa so še HP, Dell, Asus in Lenovo. Acer je tudi na našem trgu precej priljubljen.

Najpopularniji brendovi prijenosnih računala

Če vas zanima več o svetu računalnikov, si oglejte naše nakupovalne vodnike: