Ostali članci

Vodič za nakup spletne kamere - katero ločljivost in katere posebnosti izbrati?

Čeprav danes ni pametnega telefona in prenosnika brez kamere, niso vsi dovolj kakovostni, da bi zagotovili čisto in lepo sliko čez celoten zaslon. Ne glede na to, ali potrebujete kamero za poslovna video srečanja, spletne tečaje, video podcast ali preprosto video klepet z najdražjimi, je pomembno, da imate spletno kamero, ki bo zagotavljala kakovostno sliko, da vas bodo vsi dobro videli in slišali.

web kamera

Spodaj vam svetujemo, kako ločljivost, število sličic na sekundo in material leč vplivajo na kakovost slike ter katere posebnosti naj ima vaša spletna kamera.

Kaj vpliva na kakovost slike?

Ko govorimo o kakovosti slike, so tukaj pomembni trije elementi:

  • ločljivost
  • sličic na sekundo ali fps
  • material leč

1. Ločljivost

Če je ločljivost nizka, je slika pikslovana in zamegljena. Minimum, pod katerega ne sme iti, je HD ločljivost, torej 1.280 x 720 slikovnih pik.

Naše priporočilo je, da investirate v spletno kamero Full HD z ločljivostjo 1.920 x 1.080 slikovnih pik.

Poleg tega, da za nekoliko višjo ceno dobite bistveno izboljšanje kakovosti slike, bo spletna kamera FHD aktualna še leta, torej vam bo zagotovila sliko, ki ne bo videti kot posneta na stari napravi z začetka stoletja.

Če potrebujete kamero za ustvarjanje profesionalnih vsebin ali želite le najboljše, kar lahko ponudijo trgovine, so tretja možnost spletne kamere ločljivosti 4K ali UHD. Vedeti je treba, da bodo ljudje, ki bodo gledali video, posnet s spletno kamero 4K, potrebovali monitor, ki podpira takšno ločljivost. V nasprotnem primeru od takega fotoaparata ne boste imeli veliko koristi.

Nekatere kamere imajo možnost prilagajanja ločljivosti, torej je možno snemanje v HD ali FHD ločljivosti, odvisno od potrebe. To je ena bolj uporabnih možnosti.

Seveda igra hitrost vašega interneta pomembno vlogo. Spletne kamere UHD ne potrebujete, če lahko vaš internet prenaša samo običajno ločljivost HD. Na primer za HD video z ločljivostjo 720 slikovnih pik morate imeti najmanjšo hitrost nalaganja in prenosa 1 Mb/s ali 2 Mb/s za FHD tok 1080 slikovnih pik.

2. Sličice na sekundo

Poleg ločljivosti, sličic na sekundo so pomembna tudi razmerja fps. Ko ima kamera nizek fps, se zdi, da video "kolca", to pomeni, da slika zamrzne. Višji kot je fps, bolj gladko teče videoposnetek in izgleda bolj profesionalno. Najmanjša hitrost, pod katero ne sme pasti, je 30 fps.

Če lahko odštejete kakšen evro več, priporočamo kamero s 60 fps za najboljšo sliko.

3. Leča

Poceni spletne kamere imajo plastične leče in so pogosto vzrok za zrnato sliko, ki ji višja ločljivost ne bo pomagala, poleg tega pa dajejo slabšo sliko v slabo osvetljenih pogojih.

Steklene leče dajejo drastično vrhunsko sliko in jim je vsekakor treba dati prednost pred plastičnimi lečami, če je kakovostna slika za vas nujna. Če pa imate zelo majhen proračun, lahko tudi fotoaparati s plastičnimi lečami dajo zadovoljive rezultate.

Omenimo še kot snemanja. Priporočamo, da izberete kamero s čim širšim kotom snemanja brez popačenja slike, da boste med snemanjem vedno ostali v kadru, tudi ko se premikate.

Uporabne lastnosti spletnih kamer

web kamera

Izvor: Freepik 

  • mikrofon
  • samodejno ostrenje
  • prilagoditev osvetlitve
  • stojalo
  • fotografije
  • varnostni sistem

Ena od ne le uporabnih, ampak tudi obveznih funkcij je vgrajen mikrofon. Najdemo jo pri večini modelov, vendar je pred nakupom priporočljivo podrobno preveriti specifikacije, saj nekatere spletne kamere dajejo samo sliko, brez zvoka.

Vedno lahko kupite ločen mikrofon, vendar ne pozabite, da bo to povečalo vaše skupne stroške in zavzelo dodatno režo v vašem računalniku. Pri pripravi vsebin za profesionalne namene je priporočljiv ločen mikrofon.

Nekatere kamere imajo več mikrofonov za različne namene, na primer enega, ki snema iz vseh smeri, in enega, ki snema samo eno smer. Dajte prednost stereo mikrofonu z možnostjo zmanjšanja šuma.

Nekatere uporabne tehnologije so samodejno ostrenje in prilagajanje osvetlitve. Samodejno ostrenje bo zagotovilo, da kamera sledi osebi v središču slike, medtem ko je ozadje zamegljeno, Lighting Adjustment pa bo samodejno prilagodil ISO fotoaparata glede na to, ali je prostor zatemnjen ali močno osvetljen.

Kam boš dal kamero? Nekatere spletne kamere imajo svoje stojalo, nekatere pa imajo sponko, s katero jih lahko pritrdite na monitor. Izberite možnost, ki vam daje večjo prilagodljivost.

Večina kamer lahko tudi fotografira. Priporočamo najmanj 5 MP, ker vse pod tem izgleda zelo slabo. Veliko novih modelov omogoča fotografije z veliko višjo ločljivostjo, na primer celo 15 MP.

Ali želite, da vaša spletna kamera deluje kot varnostna kamera? Nekatere spletne kamere imajo dodatno programsko opremo, ki podpira to možnost z integriranim senzorjem gibanja in prepoznavanjem obraza.

Cena spletnih kamer

Najcenejše spletne kamere imajo ceno le 15 evrov, medtem ko se cene najdražjih lahko povzpnejo tudi do petmestne številke.

Dobre spletne kamere najdete že za okoli 50 evrov. Vse spodaj navedeno priporočamo le, če potrebujete spletno kamero za občasno uporabo in kadar ne potrebujete posebej visoke kakovosti slike.

Genius, Logitech, Microsoft in TP-Link so samo nekatere od znanih blagovnih znamk, katerih kakovosti spletnih kamer lahko zaupate. Pred nakupom vam priporočamo, da poiščete ocene modela, ki vas zanima, in preverite, ali vsebuje vse specifikacije, ki jih želite.

 


Povezani članki:

Povezani izdelki