Ostali članci

Katero motorno žago kupiti

Zvok motorne žage v vsakem od nas prebudi slabe izkušnje. Bodisi je sosed ob 7. uri zjutraj, ko ste se na vse pretege trudili zaspati, začel kregati z drvmi ali pa ste sami preživljali vroče dni za žago, se potili in razmišljali "kako dolgo še".

Motorna pila Stihl

Drva pa se ne bodo sama posekala in pripravljala na zimo. To delo boste veliko lažje in hitreje opravili, če izberete ustrezno motorno žago. Zato vam ponujamo nasvete za nakup motorne žage.

Delovna obremenitev

Prva stvar, ki jo morate določiti, je obseg dela, ki ga boste opravljali z motorno žago. Bo šlo samo za občasno trobljenje na dvorišču? Ali pa pripravljate drva za kurilno sezono? Ali pa vas najprej čaka pot v gozd, podiranje dreves in šele nato ostalo delo? Ne bomo govorili o profesionalcih, verjamemo, da sami najbolje vedo.

Tisti, ki z lesom nimate toliko stika, si lahko omislite druge vrste žag, kot so električne, ručne ili akumulatorske.

Piljenje drva motorkom

Zato se bomo v tokratnem vodiču za nakup motorne žage osredotočili na tiste, ki še vedno dolgo časa preživijo za žagom, največkrat prav na tiste, ki se v gospodinjstvu ogrevajo na drva.

Moč motorne žage

Ok, zdaj ko smo definirali, komu je ta tekst v prvi vrsti namenjen, se lahko posvetimo pravim nasvetom. Če se šele podajate v vode dela z motorji, se boste najprej srečali z vprašanjem: Kako močno motorno žago potrebujem?

Čeprav obstaja velika verjetnost, da ne boste ves čas opravljali istega dela in boste morda včasih prešli na zahtevnejšo raven, bi morala za povprečnega uporabnika motorna žaga do 3 KM zadostovati za opravljanje dela.

Če nameravate opravljati tudi gozdna dela, motor z manj kot 3 KM ne bo najbolj srečna rešitev. Večji premer lesa, večja teža in zahtevnejša opravila zahtevajo naprednejšo in močnejšo motorno žago.

Dolžina vodila

Moč motorne žage in dolžina vodila sta tesno povezani in predstavljata dva najpomembnejša kriterija pri izbiri motorne žage. Preveč moči in premajhno vodilo in vaša motorna žaga ne bo delovala najbolje. Premalo moči, pa preveliko vodilo in spet isto. Idealno bi bilo, če bi bilo vodilo nekoliko večje (recimo 5 cm) od premera lesa, ki ga nameravate žagati.

Za povprečnega uporabnika bo vodilo od 35 do 45 cm povsem dovolj za opravljanje dela. Ko se bo približal zgornji meji, bo lahko opravljal nekoliko zahtevnejša gozdna opravila.

Seveda večja dolžina vodila takoj pomeni povečanje teže same motorne žage, zato je pomembno določiti obseg dela. Nočete dobiti žage, zaradi katere vam bodo odpadle roke za lažjo uporabo na vašem vrtu. Razen če ga nameravate uporabljati namesto telovadnice.

Stihl vodilica motorne pile

Ko smo govorili o pomenu razmerja moči motorne žage in dolžine njenega vodila, smo rekli, da je to razmerje ključnega pomena za kakovost delovanja.

Če želite motorno žago, ki bo zadovoljila tako povprečne kot tudi bolj zahtevne uporabnike, vam priporočamo motorno žago z rezilom 3 KM in dolžino vodila 45 cm.

Varnostne funkcije

Delo z motorno žago je lahko res nevarno. Samo spomnite se teksaškega masakra z motorno žago. Šalo na stran, do vsakega orodja je treba pristopiti maksimalno previdno, še posebej do ostrig, katerih verige lahko povzročijo hude poškodbe.

Največja nevarnost je povratni udarec (eng. kickback) . Povratni udarec nastane, ko veriga blizu vrha vodilnega meča zgrabi predmet in je lahko povzročiti hitro reakcijo, med katero lahko izgubite ravnotežje in nadzor nad motorno žago.

Zato je pomembno, da je vaš motor opremljen z zaščito proti povratnemu udarcu, zaporo verige, zaporo plina, zaporo verige in lahko dostopnim stikalom za izklop.

Vse te značilnosti bodo igrale ključno vlogo v primeru povratnega udarca ali zloma verige. Še enkrat vas opozarjamo, da mora biti pri uporabi motorne žage varnost na prvem mestu.

Svi dijelovi motorne pile

Ker delo z motorkom porabi tudi veliko energije, daljše časovno obdobje pomembno vpliva na koncentracijo in moč. Zato bomo med obvezno opremo vseh motornih žag dodali antivibracijski sistem.

Upoštevajte, da bo vaše orodje tehtalo več kilogramov in da povzroča velike tresljaje, kar zahteva veliko moči v vaših rokah. Za neizkušene uporabnike je to lahko težava. Antivibracijski sistem bo zmanjšal silo, ki deluje na vaše roke, in olajšal uporabo motorne žage.

Proizvajalci

Čeprav boste med proizvajalci našli številna imena, se v kolikor želite popolno varnost in zanesljivost v kvaliteti odločite za nekaj najbolj priznanih blagovnih znamk.

  • Husqvarna
  • Stihl
  • Makita
  • McCulloh
  • Bosch

Pripravljeni morate biti na to, da boste morali za te znamke (predvsem Stihl in Husqvarna) odšteti več denarja, a motorna žaga je dolgoletno orodje, zato bo tudi malo večja naložba upravičena s kakovostjo učinkovitosti, enostavnosti upravljanja in varnosti.

Hitri nasveti za konec

Ste povprečen uporabnik, ki bo motorno žago uporabljal za delo na svojem vrtu, morda podiranje manjših dreves (npr. sadnega drevja) in podobno? Tukaj je kratek pregled lastnosti, ki bi jih moral imeti vaša motorna žaga.

  • Moč: do 2,2 kW
  • Dolžina vodila: max 45 cm
  • Antivibracijski sistem
  • Proizvajalec: Husqvarna ali Stihl
  • Zaštitna oprema

Če izberete motorno žago v tem obsegu, bo dobra za opravljanje tudi nekoliko zahtevnejših nalog, ki vključujejo izlete v gozd. Za začetnike je idealno, da je motorna žaga (poleg zgoraj naštetih lastnosti) lahka in ima enostaven vžig. Tako boste najhitreje in najlažje osvojili delo z motorjem, bili varni in opravili želeno delo v najkrajšem času.

Obiskovalce, ki so si ogledali ta izdelek, zanimali so tudi izdelki