Ostali članci

Kdaj izbrati električno ali baterijsko žago

Razmišljate o nakupu žage? Vendar niste prepričani, da resnično potrebujete drago motorno žago, ampak želite nekaj cenejšega in preprostejšega za uporabo? Morda je čas, da razmislite o električnih ali akumulatorskih žagah.

Električna motorna žaga s kablom

Kdaj se odločiti za električne ali akumulatorske žage?

V našem vodniku za nakup motorne žage, smo že povedali, da je obseg dela, ki ga boste opravljali, glavno merilo pri izbiri žage. Za tiste uporabnike, ki pripravljajo drva, obstaja velika verjetnost, da bodo morali poseči po motorni žagi.

Če pa se nameravate lotiti le manjšega 'rezanja', na primer obrezovanja ali rušenja sadnega drevja, ali če si boste na dvorišču postavili lastno pasjo uto, bo motorna žaga zaman strošek. Delo boste opravili, vendar boste izgubili več moči, porabili več denarja in delali več.

Za takšne situacije vsekakor priporočamo električne ili baterijske žage. Glavne prednosti teh vrst žag v primerjavi z motornimi so:

  • Cena
  • Manj hrupa
  • Enostavnejši način dela
  • Manjša teža

Električne verižne žage

Da ne bo zmede, akumulatorske žage so dejansko električne, vendar z izrazom električne mislimo na tiste, ki imajo pritrjen napajalni kabel. Večina električnih motornih žag je prav takih.

Kot smo že povedali, je cena ena izmed velikih prednosti električnih motornih žag. Najcenejše modele najdete že za okrog dvajset evrov, za najzmogljivejše naprave pa boste morali odšteti tudi lepih nekaj več sto evrov.

Električna žaga s kablom

Z električnimi žagami boste opravljali dela, ki niso tako zahtevna. Seveda pa odhod v gozd ne pride iz več razlogov. Prvič, nezadostna moč žage, njeno delovanje pa bo možno le, če s seboj prinesete kilometer dolg podaljšek.

Poleg moči je druga največja pomanjkljivost potreba po viru električne energije. Če nameravate delati v sadovnjaku, boste morali imeti s seboj podaljšek. Včasih vas lahko napajalni kabel moti, onemogoča enostavno upravljanje in se ovije okoli vaših rok, nog in glave.

Za uporabo električnih žag vam ne bo treba imeti toliko moči v rokah, saj so električne žage manjše od motornih in jih je zato veliko lažje uporabljati. 

In tudi prednost, ki jo imajo za okolje, ni za zavreči. Okolje vam bo hvaležno za zmanjšano količino škodljivih plinov v primerjavi z bencinskimi 'motorji', sosedje pa za tih način delovanja. Radi žagate ob 6 uri zjutraj? Go for it.

Akumulatorske žage

Akumulatorske žage so dvojnik električnih žag, le da namesto elektrike kot vir energije uporabljajo baterijo (akumulator). Pomembno je omeniti, da akumulatorske žage niso cenovno ugodnejše od motornih žag. Dejstvo je, da so akumulatorske žage velikokrat dražje od motornih žag, a vseeno za njimi zaostajajo po moči.

Akumulatorska električna žaga

Verjetno se zdaj sprašujete, zakaj bi sploh izbrali akumulatorsko žago?

Akumulatorske žage so lažje od motornih žag, proizvajajo manj hrupa in so okolju prijaznejše, v primerjavi z električnimi žagami pa so zaradi odsotnosti kablov bolj prilagodljive in lažje vodljive.

Akumulatorske žage imajo v povprečju vodilo (meč) dolžine 30 cm in so namenjene manjšim opravilom, kot je obrezovanje sadnega drevja in razrez manjšega lesa (debeline 10 x 10 cm).

Če izberete 36 V baterijo, boste za zgoraj omenjeno debelino lesa lahko naredili nekaj več kot 100 rezov. Drugi najpogostejši model so žage s 16 V baterijo, vendar z njo dobite še krajšo avtonomijo in takšne žage priporočamo tudi najbolj nezahtevnim uporabnikom.

Glavne značilnosti električnih verižnih žag

Na koncu bomo navedli glavne značilnosti električnih motornih žag (s kablom in brez) v primerjavi z motornimi žagami.

  • Manjša moč motorja
  • Nižja cena (električne, medtem ko so baterijske pogosto dražje od motoriziranih)
  • Krajše vodilo
  • Ekološko sprejemljivo
  • Tišji način
  • Preprostejši način uporabe

Če nameravate žago uporabljati samo na svojem vrtu za lažja dela, razmislite o električni žagi. Zagotovo boste cenili enostavno upravljanje in enostavnost uporabe, ki jo ponuja.

Obiskovalce, ki so si ogledali ta izdelek, zanimali so tudi izdelki