Ostali članci

Kateri sušilni stroj kupiti – vodnik za nakup

Sveže oprano perilo, ki se suši na stojalu ob rahlem vetriču, je morda idilična slika, a ni vedno realna. Ko so zunaj nizke temperature, sploh pa če živite v stanovanju, si življenje brez sušilnega stroja težko predstavljate.

Sušilica rublja

Preverite, katere vrste sušilnih strojev obstajajo in kakšne so lastnosti dobrega sušilnega stroja.

Vrste sušilnikov perila

Obstajata dve osnovni vrsti sušilnikov:

 • ventilacijski sušilnik
 • kondenzacijski sušilnik

Oba imata svoje prednosti in slabosti, zato začnimo po vrsti.

1. Ventilacijski sušilnik

Ventilacijski sušilnik na eni strani zajema suh zrak iz okolice in na drugi strani odvaja izrabljen topel zrak. Je učinkovitejši od kondenza, saj porabi manj energije, deluje pri nižjih temperaturah, hitreje suši perilo, ga manj poškoduje in ga pogosto sploh ni treba likati.

Zveni predobro, da bi bilo res? Tukaj je trik.

Odtočno cev sušilnega stroja priključite na odtok, ki bo spuščal zrak navzven, vendar ne more biti klasičen prezračevalni sistem, saj bo para kondenzirala in voda se bo nabirala na mestih, kjer se ne bi smela.

Če živite v stanovanju, se lahko poslovite od prezračevalnega sušilnika, saj vam skorajda ne bo uspelo vrtati lukenj v zunanje stene.

Alternativa je, da prezračevalni sušilnik hranite in uporabljate na balkonu ali terasi, vsaj dokler se zimske temperature ne spustijo.

Če živite v hiši, je veliko lažje najti primeren prostor za prezračevalni sušilnik, še posebej, če imate klet ali dodatno prosto sobo.

2. Kondenzacijski sušilnik

Sušilice rublja

Ta vrsta sušilnega stroja neprekinjeno kroži isti zrak tako, da ga prehaja skozi boben čez oblačila, nato skozi kondenzator, kjer se ohladi in razvlaži ter na koncu vrne nazaj skozi boben sušilnega stroja. In tako naprej, dokler perilo ni suho.

Kondenzacijski sušilni stroj lahko uporabljate kjerkoli, če imate dostop do električne energije.

Kondenzirana para se nabira v za to namenjenem predelku, zato morate po vsaki uporabi samo odliti vodo in naprava je pripravljena za novo uporabo. Ni vam treba vrtati lukenj v stene ali zasedati prostora na balkonu.

Morda je bolj praktičen za uporabo, vendar zato porabi več energije kot prezračevanje, ker deluje pri višjih temperaturah (75°C - 80°C). Perilo lahko včasih ostane nekoliko vlažno in zelo verjetno ga boste morali zlikati, preden ga pospravite.

Če živite v stanovanju, boste morali izbrati kondenzacijski sušilni stroj. Ventilacijski sušilnik lahko uporabljate samo v bivalnem prostoru, kjer lahko odtočno cev povežete z zunanjim okoljem, na primer s sesalno napo.

Za manjšo porabo energije vam predlagamo nakup kondenzacijskega sušilnega stroja s toplotno črpalko.

Toplotna črpalka omogoča sušenje perila pri nižjih temperaturah (50°C - 55°C). To na koncu privede do znatnih prihrankov, še posebej, ker so takšni sušilni stroji na začetku nekoliko dražji od sušilnih strojev brez črpalke.

Če boste sušilni stroj uporabljali pogosto, izberite takšnega s toplotno črpalko.

Sušilni in pralni stroj 2-v-1

Obstaja tudi tretja možnost, to je naprava, ki je kombinacija pralnega in sušilnega stroja.

Zdi se, da ima pralno-sušilni stroj veliko sovražnikov, a ni mogoče zanikati, da je naprava več kot praktična, ko želite prihraniti prostor. Če vas zanima kombinirana naprava, je to pomembno:

 • Zmogljivost sušenja je vedno manjša od zmogljivosti pranja, ker suho perilo zavzame več prostora. Enako količino perila, ki ste ga oprali, boste morali posušiti v dveh krogih.
 • Porabi več vode in elektrike kot samostojni sušilni stroj.
 • Kombinirani sušilni stroj je kondenzacijski.

Zmogljivost

Za vrsto sušilnika je njegova zmogljivost drugi najpomembnejši element. Zmogljivost sušilnega stroja je vedno manjša od zmogljivosti pralnega stroja. Če perete veliko perila, pričakujte, da bo sušilni stroj deloval pogosteje.

 • Za manjša gospodinjstva, kjer perilo peremo 1-2x tedensko, bo zadostoval sušilni stroj s kapaciteto 4 kg.
 • Malo večja gospodinjstva, ki perilo sušijo več kot 3x tedensko potrebujejo sušilni stroj z zmogljivostjo do 7 kg. Takšni sušilniki so najpogostejši.
 • Zmogljivost do 10 kg potrebujejo samo tisti, ki perilo perejo vsak dan.

Ne kupujte sušilnega stroja z večjo zmogljivostjo, kot jo potrebujete, ker bo po nepotrebnem porabil več električne energije.

Značilnosti

Sodobni sušilniki ponujajo možnosti, ki so bile pred 10 leti nepredstavljive. Izbrali smo nekaj funkcij, brez katerih sušilni stroj ne sme biti, ter stvari, na katere morate biti pozorni pri nakupu.

Dimenzije

Sušilica rublja

Izvor: Josh Rouldton/Flickr

Pred nakupom obvezno preverite, koliko prostega prostora imate. Sliši se logično, a je vredno poudarka.

To je pomembno, če boste sušilni stroj postavili na pralni stroj. V tem primeru naj bodo dimenzije sušilnega stroja vsaj 10 centimetrov manjše, da bo udobno sedel na pralnem stroju.

Filter

Večja kot je, bolje je. Večji filter bo pobral več smeti, kar pomeni, da bo sušilni stroj deloval bolje.

Prepričajte se, da je filter lahko dostopen.

Filter je treba očistiti vsakič, ko je sušilni stroj končan, zato si prihranite težave s filtrom, ki ga je enostavno odstraniti in vstaviti.

Sušilni stroji s toplotno črpalko imajo pogosto še dodaten mikro filter. Zato se prepričajte, da ga je enostavno odstraniti in očistiti.

Pri kondenzacijskih sušilnikih poleg lokacije filtra preverite tudi lokacijo predelka za vodo. Če je na dnu, ga bo težje odstraniti. Bodite pozorni na praktičnost.

Senzor - da ali ne?

Večina sodobnih sušilnih strojev ima senzor, ki oceni dolžino cikla sušenja perila. Druga možnost so časovni sušilniki, kjer sami nastavite čas sušenja.

Včasih je težko presoditi, kako dolg mora biti cikel sušenja, zato ga lahko nastavite prekratko ali predolgo. Po drugi strani pa sušilni stroji s senzorjem ne bodo vedno nastavili optimalnega časa in lahko prenehajo sušiti, čeprav perilo še ni povsem suho – in obratno.

Preden se odločite, preverite ocene modelov sušilnih strojev, ki vas zanimajo, kako zanesljivi so njihovi senzorji.

Posebni programi

Sušilica rublja

Ni dovolj, da perilo samo položite v sušilni stroj in pustite, da naprava opravi svoje delo.

Tako kot ima pralni stroj posebne programe za pranje različnih vrst tkanin, je tako tudi s sušilnimi stroji. Če je velika večina vašega perila od bombaža, vam ni treba kupiti dražjega sušilnega stroja za dva volnena puloverja.

Vaše življenje bo veliko enostavnejše z večjo izbiro programov, če boste morali sušiti različne vrste tkanin.

 • Uporabna funkcija je zamik vklopa - sušilnemu stroju naročite, naj deluje ponoči, ko je elektrika cenejša.
 • Če boste sušili občutljivo perilo, imajo nekateri sušilni stroji možnost sušenja pri nižjih temperaturah (50 - 60°C).
 • Sovražite likanje? Nekateri sušilni stroji imajo parni program in program za lažje likanje.
 • Dražji sušilni stroji imajo včasih ionizatorje, ki dajejo oblačilom svežino in vonj, kot ga imajo, ko jih sušimo zunaj na svežem zraku.
 • Nekateri sušilni stroji so opremljeni z LCD zasloni, vendar na to možnost pomislite kot na uporabno razkošje in ne kot na funkcijo, ki jo morate imeti. Praktični so na sušilnih strojih, ki imajo veliko možnosti, vendar jih ni potrebno, če želite preprostejši model.

Energetska učinkovitost

Tako kot vse druge gospodinjske aparate tudi sušilne stroje ocenjujemo glede na njihovo energijsko učinkovitost z ocenami od G do A za najboljšo učinkovitost. Višja kot je ocena, dražji bo sušilni stroj. Dolgoročno pa prinaša prihranek v manjši porabi električne energije.

Cene in proizvajalci

Povprečna cena sušilnega stroja je med 500 in 600 evrov, kakovostne sušilne stroje pa je mogoče najti tudi za precej manj.

Electrolux, Bosch in Gorenje so med najbolj priljubljenimi blagovnimi znamkami, ki imajo zelo široko paleto sušilnih strojev. Ne glede na gospodinjstvo, kateremu pripada, boste zagotovo našli pravi sušilni stroj zase.

Sušilni stroji Miele so med najbolj cenjenimi, a še vedno nekoliko višjega cenovnega razreda.

 

Povezani članki:

Povezani izdelki