Ostali članci

Kateri pralni stroj kupiti - nakupovalni vodnik

Vonj po sveže opranem, posušenem in zlikanem perilu – je še kaj boljšega? Ko pa ste prišli iz službe, vas je v kopalnici pričakala poplava, sredi nje pa pokvarjen pralni stroj?

Vodič za kupovinu perilice rublja

Izbira je tako velika, da je izbira najboljšega pralnega stroja postala pravi izziv.

Vas zanima, kaj je pomembno vedeti pred nakupom novega pralnega stroja? Spodaj je nekaj praktičnih nasvetov, kako izbrati pravi pralni stroj zase.

Zgornje polnjenje vs. sprednje polnjenje

Pralni stroji so razdeljeni v dve kategoriji:

 • Pralni stroji z zgornjim polnjenjem
 • Pralni stroji s sprednjim polnjenjem

Katerega od obeh pralnih strojev boste izbrali, je odvisno od tega, koliko prostega prostora imate, števila članov gospodinjstva in osebnih navad.

perilica rublja s gornjim punjenjem
Perilica rublja s gornjim punjenjem

Pralni stroji z zgornjim polnjenjem so višji, a ožji, zato s svojo širino 40 cm zavzamejo manj prostora. Imajo pa manjšo zmogljivost kot pralni stroji s sprednjim polnjenjem, porabijo pa tudi več energije in vode. To je zato, ker morajo biti v celoti napolnjeni z vodo, za razliko od podložk s sprednjim polnjenjem.

Pralni stroji z zgornjim polnjenjem so praktični, saj lahko med pranjem odprete pokrov in dodate kose perila, ki ste jih morda pozabili vstaviti pred začetkom pranja. Pri pralnem stroju s sprednjim polnjenjem to ni mogoče, saj bi ob odpiranju voda odtekla.

Pri nas so najbolj priljubljeni pralni stroji s sprednjim polnjenjem, zato imajo trgovine pestro ponudbo tovrstnih pralnih strojev. In zato so cenejši od pralnih strojev z zgornjim polnjenjem.

Perilica rublja s prednjim punjenjem
Perilica rublja s prednjim punjenjem

Takšni pralni stroji imajo običajno večji boben, kar pomeni, da je perilo bolje oprano in manj natrpano. Večja vrata pa pomenijo tudi lažje rokovanje s perilom.

Obstaja pa še tretja kategorija pralnih strojev – pralni stroji, ki so hkrati tudi sušilni stroji. Čeprav je privlačno imeti dve napravi v eni, so takšni pralni stroji običajno dražji in imajo majhno kapaciteto.

Če primerjamo ceno kombiniranega pralno-sušilnega stroja, je ta na splošno enaka, kot če bi kupili posamezne aparate. Priporočljivi so za gospodinjstva, kjer se perilo ne pere tako pogosto in kjer je varčevanje s prostorom izjemno pomembno.

Velikost je pomembna

Kako velik mora biti pralni stroj, je odvisno od tega, kako pogosto perete perilo. Pralni stroji imajo običajno kapaciteto od 3 do 9 kilogramov.

Praviloma velja naslednje:

Število oseb v gospodinjstvu Kapaciteta pralnega stroja
1 do 5 kg
2 5 - 6 kg
3 - 4 6 - 7 kg
6 in več 7 - 9  in več

Za boljši vtis o tem, koliko perila lahko operete v enem pranju, vedite, da lahko pralni stroj s kapaciteto 5 kg naenkrat opere približno 16 večjih srajc. En kilogram oblačil bi bila kombinacija enega para kavbojk in srajce ali dveh do treh večjih brisač.

Pomembno je vedeti, da se maksimalna zmogljivost nanaša le na osnovni program pranja. Posebni programi običajno zahtevajo manj perila, ki ga vstavite v pralni stroj.

Kaj pomeni hitrost vrtenja?

Pri nas se za hitrost vrtenja uporablja beseda centrifuga.

Pralni stroji imajo praviloma razpon od 400 do 1600 vrtljajev na minuto in celo več.

Večje kot je število vrtljajev, več vlage pralni stroj odstrani iz perila, kar pomeni, da se bo perilo sušilo manj časa. Višje kot je ožemanje, glasnejši bo pralni stroj.

Povprečnemu uporabniku priporočamo nakup pralnega stroja do 1200 vrtljajev.

Večje kot je število vrtljajev, višja je cena pralnega stroja. Starejši ali manj varčni pralni stroji imajo običajno manjše število vrtljajev, vse nad 1200 vrtljaji pa bistveno podraži pralni stroj brez bistvenega vpliva na pranje.

Upoštevajte pogoje, ki jih imate za sušenje perila. Če imate dovolj prostora in časa za sušenje, potem ne potrebujete pralnega stroja z visokim številom vrtljajev.

Vedeti morate tudi, da nekateri materiali, kot je volna, ne prenašajo visoke hitrosti vrtenja, ker lahko povzročijo poškodbe.

Če pogosto perete občutljive materiale, razmislite o nakupu pralnega stroja z nižjim številom obratov na minuto ali pralnega stroja, ki ima možnost izbire hitrosti ožemanja.

Funkcije pralnega stroja

Ločimo dve vrsti programatorjev:

 • Mehanski programator
 • Elektronski programator

Mehanski programator je preprostejši in ponuja manj možnosti. Elektronski programator je nekoliko bolj izpopolnjen z večjim številom možnosti, ki prilagajajo pranje vrsti in količini perila.

Večina pralnih strojev ima osnovne programe pranja – za belo in občutljivo perilo, hitro pranje itd.

Novejši pralni stroji imajo dodatne možnosti, kot so zamik začetka pranja (npr. pralnemu stroju naročite vklop, ko je elektrika cenejša), simulacija ročnega pranja občutljivih tkanin, program za lažje likanje, odštevanje preostalega časa do konca pranja itd.

Koristna možnost je tudi obstoj ekonomičnega pranja - kratkotrajno pranje perila, ki ni zelo umazano zaradi varčevanja z energijo. Če pralni stroj ponuja tudi možnost pranja v hladni vodi, bo vaš prihranek še večji.

Pralni stroj energijskega razreda A+++ lahko prihrani 50 % več kot klasični A razred. Vendar ni vedno tako.

Če je nekdo v vaši družini občutljiv na detergent za pranje perila, nabavite pralni stroj z možnostjo dodatnega izpiranja. Tako boste prepričani, da ni sledi detergenta. Hitro pranje je prav tako uporabna funkcija, če imate oblačila brez madežev, ki ne potrebujejo močnega pranja.

Če vam je pomembno varčevanje, bodite pozorni na energetsko učinkovitost pralnega stroja. Ali živite v velikem gospodinjstvu? Izberite kakovosten model z višjim energijskim razredom, saj boste porabili manj vode in elektrike.

Teoretično lahko naprava z najvišjim energijskim razredom A+++ prihrani do 50 % več kot običajna naprava razreda A. Praktične primerjave pa so pokazale, da pralni stroji razreda A včasih bolje operejo perilo kot pralni stroj A+++. Prav tako zaradi velikega števila dodatnih funkcij pralni stroji A+++ ne bodo vedno varčevali z elektriko in vodo.

Če imate manj perila in pralni stroj uporabljate redko, naj vas nikakor ne bo strah nakupa pralnega stroja z nižjim energijskim razredom. Za povprečnega uporabnika zadostuje pralni stroj kategorije A.

Sodobni pralni stroji imajo praktično funkcijo, ki preprečuje, da bi se polovica vašega stanovanja namočila v vodo, če se pralni stroj pokvari. Gre za varnostni mehanizem, ki zaznava uhajanje vode iz naprave. V tem primeru se voda nabira na dnu naprave in je ni mogoče izliti. Ta funkcija je večinoma na voljo pri dražjih modelih, zato morate izračunati, koliko se vam finančno izplača.

Namesto tega lahko kupite tudi dvojno odvodno cev in jo namestite na pralni stroj ter tako preprečite morebitno razlitje, če je odvodna cev poškodovana.

Uporabna je tudi možnost odstranitve dozirne posode za prašek. Sčasoma jo je treba oprati od pralnega sredstva za mehčalce, ki se lahko naberejo na njej in povzročijo neprijeten vonj.

Bodite pozorni na hrup

Pralni stroji so lahko med ožemanjem precej glasni.

Pri večini pralnih strojev je glasnost običajno med 70 in 80 decibeli. Če boste pralni stroj pogosto prižigali ponoči, ko je elektrika cenejša, predvsem pa če živite v stanovanju s tankimi stenami, kupite pralni stroj, ki proizvaja manj hrupa.

Kateri pralni stroj priporočate?

Za kakšen pralni stroj se boste odločili, je največ odvisno od vaših prostorskih in cenovnih možnosti.

Ker se cenovni razred giblje od 200 za enostavnejše, pa vse do preko 2500 evrov za najnaprednejše modele, se bo za vsakogar nekaj našlo. V povprečju lahko za 500 evrov najdete kakovosten pralni stroj z dobrimi energetskimi prihranki in dobrim izborom funkcij.

Ena od prednosti cenejših pralnih strojev je, da nižja cena ne pomeni slabše kakovosti - takšni pralni stroji imajo običajno le manj dodatnih funkcij, ki jih večina ljudi niti ne potrebuje.

 • če imate malo prostora, nabavite pralni stroj z zgornjim polnjenjem
 • vzemite kombinacijo pralnega in sušilnega stroja, če perila ne perete pogosto in če nimate dovolj
  prostora za dve ločeni napravi
 • pralni stroj do 1.200 vrtljajev bo ustrezal večini ljudi, vse nad tem pa bo podražilo pralni stroj, ne da bi
  bistveno izboljšalo pranje
 • bodite pozorni na zmogljivost pralnega stroja – ta mora biti sorazmerna s številom oseb v gospodinjstvu
 • če pogosto uporabljate pralni stroj, vzemite tistega, ki porabi čim manj energije (A razred)
 • ne obremenjujte se z dodatnimi funkcijami, če jih ne boste uporabljali redno, saj naprednejše funkcije
  samodejno pomenijo višjo ceno
 • bodite pozorni na glasnost pralnega stroja, še posebej, če ga boste uporabljali ponoči

 

Nadaljujte z branjem:

Povezani izdelki