Ostali članci

Kateri palični sesalnik kupiti: prednosti, slabosti in najpomembnejše specifikacije paličnih sesalni

Palični sesalniki novih generacij so predstavljeni kot čudeži sodobne tehnologije, ki bodo temeljito spremenili način sesanja vašega doma. Toda ali je res tako? Palični sesalniki resnično zagotavljajo večjo prilagodljivost, so enostavni za uporabo in učinkovito opravljajo svoje delo, toda ali lahko nadomestijo tradicionalne sesalnike?

koji štapni usisavač kupiti

Izvor: Freepik

Čeprav že imamo vodič za nakup sesalnikov, pa si palični sesalniki zaradi svoje priljubljenosti zaslužijo svojega, v katerem podrobno raziščemo prednosti in slabosti paličnih sesalnikov ter ključne specifikacije, ki jih morate upoštevati, preden se odločite kateri palični sesalnik boste kupili.

Zakaj kupiti palični sesalnik?

Pozabite na iskanje vtičnice, raztegovanje žice in vlečenje težke naprave s seboj iz sobe v sobo. Palični sesalniki so priljubljeni, ker so brezžični in lahki – modeli v povprečju tehtajo le med 3 in 5 kg.

Palični sesalnik ni odvisen od vtičnice, zato se lahko prosto gibljete po hiši ali stanovanju, ne da bi ga obremenjevali, prav tako nima žice, ob katero bi se lahko spotaknili med čiščenjem. Zato je odličen za čiščenje stopnic, pa tudi za hitro dnevno čiščenje različnih prostorov.

Zaradi kompaktne zasnove palični sesalnik zavzame manj prostora za shranjevanje, zaradi svoje prilagodljivosti pa zlahka očisti težje dostopna mesta.

Nekateri modeli paličnih sesalnikov so opremljeni s snemljivim ročnim sesalnikom za hitro čiščenje manjših umazanij, kot so dlake hišnih ljubljenčkov ali razlita tekočina in hrana, pa tudi za notranjost avtomobila. Obstajajo tudi modeli, ki lahko posesajo mokre površine, kar še olajša čiščenje.

Skratka, praktičnost je največja prednost in glavni prodajni adut paličnih sesalnikov. Vendar pa obstajajo tudi slabosti, ki jih morate vsekakor upoštevati pred nakupom.

Kakšne so slabosti paličnih sesalnikov

Glavna pomanjkljivost paličnih sesalnikov je omejena življenjska doba baterije. Palični sesalniki imajo namreč v povprečju zmogljivost baterije med 15 in 40 minutami, medtem ko polnjenje baterije traja tudi do nekaj ur. Če morate posesati velike površine, eno polnjenje morda ne bo dovolj za čiščenje vsega. Palični sesalniki z večjo kapaciteto baterije so običajno višjega cenovnega razreda.

Poleg tega izkušnje uporabnikov kažejo, da se v tretjem letu uporabe paličnega sesalnika kapaciteta baterije drastično zmanjša in jo je treba zamenjati z novo. To pa predstavlja precejšen strošek.

Palični sesalniki imajo tudi manjšo prostornino rezervoarja kot tradicionalni sesalniki. Razlog je kompaktna oblika sesalnika, zaradi katere boste morali rezervoar pogosto prazniti.

Omeniti moramo tudi sesalno moč paličnih sesalnikov. Čeprav velika večina paličnih sesalnikov zagotavlja dovolj moči za večino vsakodnevnega čiščenja, nekateri napredni modeli pa imajo celo večjo sesalno moč kot priljubljeni modeli tradicionalnih sesalnikov, je ta še vedno manjša v primerjavi s tradicionalnimi sesalniki. To otežuje odstranjevanje trdovratnih madežev ali večjih delcev s tal, pa tudi sesanje preprog.

Na koncu moramo poudariti, da imajo palični sesalniki običajno višjo ceno kot klasični sesalniki s podobnimi zmogljivostmi. Vendar pa je cena lahko upravičena s praktičnostjo in funkcionalnostjo, ki jo ponujajo.

Najpomembnejše specifikacije paličnih sesalnikov

Ko se odločate, kateri palični sesalnik boste kupili, je pomembno upoštevati več ključnih specifikacij, da boste lahko našli model, ki najbolje ustreza vašim potrebam. Upoštevati je treba naslednje:

Sesalna moč

Za začetek preučite sesalno moč in izberite model, ki bo ustrezal vašim potrebam po čiščenju. Namreč, večja kot je sesalna moč, večja je količina zraka, ki se skozenj giblje, kar posledično povzroči učinkovitejše in hitrejše čiščenje.

Zato pri nakupovanju poskrbite, da ima palični sesalnik vsaj 100 zračnih vatov sesalne moči.

Kapaciteta in tip baterije

Kako dolgo zdrži baterija z enim polnjenjem, se od modela do modela zelo razlikuje. Če imate velike površine za sesanje, se odločite za model z večjo zmogljivostjo. Večja zmogljivost pomeni tudi, da vam baterije ne bo treba polniti po vsakem sesanju, če s čiščenjem hitro končate.

V paličnih sesalnikih boste našli različne vrste baterij. Najpogostejše so nikelj-metal-hidridne (NiMH) in litij-ionske (Li-ion) baterije. NiMH baterije imajo doseg približno 500 ciklov polnjenja, Li-ion baterije pa več kot 1000 ciklov. Palični sesalnik z litij-ionsko baterijo je najboljša izbira, saj zagotavlja daljšo življenjsko dobo baterije in krajši čas polnjenja.

Nekateri modeli paličnih sesalnikov imajo dve bateriji - ko se ena baterija med sesanjem izprazni, jo lahko zamenjate z drugo, da imate več časa za sesanje.

Kapaciteta rezervoarja

Večja zmogljivost pomeni manj praznjenja med čiščenjem. To je še posebej pomembno, če pogosto globoko sesate svoj dom ali če imate hišne ljubljenčke.

Dodatne funkcionalnosti

Dodatna orodja in funkcionalnosti lahko olajšajo čiščenje določenih površin. Lahko pa vplivajo tudi na višjo ceno naprave - zato izberite tiste, ki jih resnično potrebujete.

Nekateri modeli imajo na primer motorizirane ščetke, UV-svetlobo za odstranjevanje bakterij ali možnost brezžične povezave s pametnimi telefoni ali sistemi pametnega doma.

Priljubljena možnost je turbo način s povečano sesalno močjo za temeljito čiščenje močno umazanih površin - npr. preproge. Vendar ne pozabite, da takšne možnosti hitro izpraznijo baterijo naprave.

Nekateri modeli imajo tudi LED lučko, ki vam pomaga bolje videti med sesanjem slabo osvetljenih mest (npr. pod pohištvom).

štapni usisavač s ručnim usisavačem

Izvor: Freepik

Kako izbrati najboljši palični sesalnik

Izbira pravega paličnega sesalnika je lahko zahtevna naloga glede na široko ponudbo na trgu. Tukaj je nekaj koristnih smernic, ki vam bodo pomagale pri premišljeni izbiri.

  • Upoštevajte svoje potrebe: preučite površine, ki jih nameravate posesati, in vrste umazanije, ki se najpogosteje pojavljajo. Če imate hišne ljubljenčke ali ste alergični na prah, potrebujete model z močnejšo sesalno močjo ter večjim rezervoarjem in kapaciteto baterije.
  • Preizkusite sesalnike: če je mogoče, obiščite trgovino in preizkusite različne modele paličnih sesalnikov. Preverite, kakšen je občutek, ko jih držite v roki - ergonomija in teža naprave močno vplivata na udobje uporabe.
  • Preberite ocene: Ko zožite svojo izbiro na nekaj modelov, poiščite ocene uporabnikov in strokovnjakov, da boste dobili boljšo predstavo o njihovi zmogljivosti, zanesljivosti in kakovosti. Posebej bodite pozorni na izkušnje drugih uporabnikov z življenjsko dobo baterije, sesalno močjo in funkcionalnostjo.
  • Primerjajte cene paličnih sesalnikov: Primerjajte cene istih modelov paličnih sesalnikov v različnih trgovinah in poiščite mesto, kjer se vam najbolj splača nakupovati. Prav tako se ne osredotočajte izključno na cenovno najugodnejše modele paličnih sesalnikov, temveč primerjajte lastnosti, zmogljivost in kakovost vsake naprave.

Za konec

Če živite v večjem bivalnem prostoru in ga radi naenkrat počistite, manjša kapaciteta baterije še zdaleč ni idealna. Če pa raje čistite sobo za sobo in nered sproti, in če vas ne moti pogosto prazniti rezervoar ali polniti baterijo, ni razloga, da sesalnik s palico ne bi prav tako ustrezal tudi vašemu domu, če ne boljši, kot tradicionalni vakuum.

Temeljito preučite sesalno moč naprave, življenjsko dobo baterije, kapaciteto rezervoarja in dodatne možnosti, da boste našli najboljši palični sesalnik za svoje potrebe, ki vam bo omogočil praktično in učinkovito čiščenje ter prihranil dragoceni čas.

Povezani izdelki