Ostali članci

Prednosti in slabosti robotskih sesalnikov

Kot otroci ste zagotovo sanjali o prihodnosti, kjer bo vsakdanje življenje vključevalo robote (po možnosti v nekoliko svetlejšem tonu od tistega v Terminatorju). Ta prihodnost je končno prišla... recimo.

Robot usisavač

Izvor: Peter Kaminski/Flickr

Kaj je robotski sesalnik?

Kot večino ljudi obremenjujejo vas gospodinjska dela. Morda bi vas razveselila misel, da bi namesto vas čistil majhen robot.

Robotski sesalnik lahko za zdaj polepša tla vašega doma, a to je šele začetek. Gre za avtomatski sesalnik, opremljen s senzorji, ki ga lahko programirate za sesanje vašega doma. Naprava je zasnovana tako, da lahko čas, ki bi ga sicer porabili za sesanje hiše, zdaj porabite za drugo dejavnost.

Prednosti robotskih sesalnikov

Največja prednost takšne naprave je prihranek časa.

Programirate robota in ga pustite delovati, medtem ko se vi ukvarjate z nečim pomembnejšim. Naprava lahko čisti tudi, ko ste v službi, zato vas bo po vrnitvi pričakal urejen dom.

Prednost robotskega sesalnika je, da lahko doseže ozke prostore, kjer običajni sesalnik ne more. Na primer, namesto da bi premaknil sedežno garnituro, robotski sesalnik zleze pod njo in pobere prah.

Roboti so tišji od klasičnih sesalnikov. Tradicionalni sesalniki proizvedejo približno 90 decibelov zvoka, robotski sesalniki pa v povprečju približno 60 decibelov. Poleg tega zahtevajo manj nege. Pozabite na menjavo vrečk kot pri nekaterih tradicionalnih sesalnikih.

Slabosti robotskih sesalnikov

Življenjska doba baterije robotskega sesalnika je izjemno kratka – v povprečju le približno 2 uri.

Za sesanje prostora praviloma zadostujeta 2 uri, vendar je odvisno od velikosti vašega doma. Zaradi nepravilne hoje in gibanja po tleh robotski sesalnik porabi več časa za sesanje kot klasični sesalnik. In če gre za velik prostor, potem 2 uri nista nujno dovolj, da robotski sesalnik opravi delo.

Poleg tega traja več ur, da se baterija naprave napolni, tako da lahko premori med čiščenjem ene sobe trajajo dolgo.

Robotski sesalnik se lahko zlahka zatakne za pohištvo ali blago (npr. zavese) ali pa se vanj zataknejo druge stvari, ki se znajdejo na tleh.

Preden vklopite robotski sesalnik, s tal poberite vse manjše predmete, ki bi ga lahko motili.

Robotski sesalniki ne morejo čistiti mest, kot so stopnice, zato boste vseeno morali vzeti dober stari tradicionalni sesalnik zanje.

Čeprav so ljubki, robotski sesalniki stanejo po več stot evrov in so lahko v istem cenovnem razredu kot napredne različice klasičnih sesalnikov.

Če imate hišne ljubljenčke, je lahko uporaba robotskega sesalnika nekoliko težavna. Nekatere živali se zlahka prestrašijo, druge pa bi ga lahko motile pri delu.

Robot usisavač i kućni ljubimci

Izvor: Andy Miccone/Flickr

Zaključni premisleki

Robotski sesalnik deluje bolj kot zabavna igrača kot uporaben gospodinjski aparat. Če ne marate sesanja,
je lahko zelo mamljivo.

Nekaj ​​je gotovo – robotski sesalniki za zdaj ne morejo nadomestiti klasičnih sesalnikov.

Robotski sesalnik za svoje delo potrebuje več časa, sesanje večjega prostora traja dlje časa, manjši predmeti ga lahko motijo ​​pri delu, ne more posesati površin, kot so stopnice.

Kupite robota, če:

  • živite v majhnem stanovanju
  • radi imate majhne pripomočke, ki vam olajšajo vsakdan
  • ni vam problem zapraviti nekaj sto evrov

Za večje prostore in temeljito čiščenje so klasični gospodinjski aparati še vedno številka ena.

Obiskovalce, ki so si ogledali ta izdelek, zanimali so tudi izdelki