Ostali članci

Kako izbrati najboljši parni likalnik – vodnik za nakup

Kupujete nov parni likalnik in se sprašujete kateri je najboljši. V tem priročniku ugotovite, kaj morate upoštevati, da bi našli najboljši parni likalnik zase!

Pegla na paru

Spodaj boste izvedeli:

 • iz katerih materialov so parni likalniki in katerega izbrati
 • kakšen naj bo rezervoar za paro
 • katere parne funkcije potrebujete?
 • kaj pomenijo posamezne funkcije parnega likalnika in kako jih uporabljati

Material

Ena najpomembnejših odločitev pri nakupu novega parnega likalnika je material grelne plošče. To so najpogostejši materiali:

 • inox (nerjaveče jeklo)
 • keramika
 • teflon

Vsak material ima svoje prednosti in slabosti, preberite si, kar lahko pričakujete.

Inokx

Če pogosto likate oblačila iz naravnih materialov, kot sta bombaž ali svila, je likalnik iz nerjavečega jekla odlična izbira. Poleg tega so likalniki iz nerjavečega jekla najbolj priljubljeni zaradi svoje vzdržljivosti in enostavnega likanja ter najhujšega gubanja.

Oblačila pa se predvsem pri višjih temperaturah pogosteje kot na druge materiale, kot je keramika, lepijo na likalnike iz nerjavečega jekla. Zaradi tega zahtevajo pogosto čiščenje, ki pa je hitro in enostavno.

Keramika

Keramični likalnik je pravzaprav sestavljen iz keramične prevleke, običajno na aluminijasti plošči. Ena največjih prednosti keramične plošče je odsotnost statične elektrike med likanjem. Zato je ta vrsta likalnika še posebej dobra za sintetične materiale. Poleg tega izjemno enostavno drsi po materialu, plošča pa se enakomerno segreje.

Keramika pa ni tako trpežna kot nerjaveče jeklo, sčasoma se lahko keramična prevleka odlušči in izgubi enakomerno segrevanje. Prav tako lahko keramični likalnik pobere barvo iz naravnih materialov.

Teflon

Tudi pri teflonskih likalnikih govorimo o premazu, katerega glavna značilnost je, da preprečuje prijemanje materiala na grelno ploščo. Prav tako preprečuje statično elektriko, je odličen za sintetične materiale in zlahka drsi, čeprav ne tako dobro kot keramika.

Likalniki, prevlečeni s teflonom, so najbolj občutljivi na praske in poškodbe, do katerih lahko pride zaradi nenamernega likanja preko gumbov ali sponk.

Katerega od teh materialov izbrati? Vse je odvisno od vaših navad in pričakovanj.

Za velike družine z veliko perila, še posebej, če je večina iz naravnih materialov, ne morete zgrešiti z likalnikom iz nerjavečega jekla, še posebej, če iščete nekaj trpežnega.

Keramični ali teflonski likalniki so boljša izbira, če želite likalnik, ki zahteva minimalno vzdrževanje in če ne želite skrbeti, da bi se material oprijel.

Steam

Pegla na paru

To so stvari, ki jih morate vedeti o parnem sistemu.

Najprej je posoda za paro – koliko vode lahko sprejme, ali je snemljiva in kako enostavno je vanjo natočiti vodo?

 • več perila kot likate, večja posoda za vodo je boljša rešitev
 • za lažje točenje vode naj bo rezervoar snemljiv
 • izberite prozoren rezervoar, da boste vedno natančno vedeli, koliko vode vam je ostalo
 • rezervoar naj ima označeno največjo količino vode, da odvečna ne izteče

Večina likalnikov ima vsaj enega od teh 4 načinov pare: navpično, nastavljivo, curek in neprekinjeno.

 • Možnost navpične pare je idealna za obleke, zavese in občutljive materiale.
 • Nastavljiva para se uporablja za prilagajanje različnim temperaturam in materialom oblačil, saj vsi
  materiali ne zahtevajo enake količine pare. Njegova količina se običajno giblje med 15 in 65 g/min.
 • Funkcija močnega curka je idealna za trdovratne gube in materiale, ki jih je težko likati. Za to možnost
  boste srečali različna imena, kot je parni sunek ali oblak pare, praviloma pa se giblje med 100 in 200
  g/min. Ta možnost je odličen kompromis za tiste, ki se jim zdi parna postaja predraga.
 • Nenehna ali stalna para se nanaša na neprekinjeno sproščanje pare, da se vlakna oblačil čim bolj
  sprostijo.

Druge funkcije in dodatki

Likalniki segajo od preprostih z osnovnimi funkcijami do tistih z najnaprednejšimi funkcijami in dodatki. 

Praviloma se z večjim številom funkcij sorazmerno zviša tudi cena likalnika. Zato vam priporočamo, da kupite likalnik, katerega funkcije in pripomočke boste resnično uporabljali.

Glačalo na paru

Regulacija temperature

Zaželeno je, da ima likalnik možnost čim natančnejše izbire temperature, saj lahko že nekaj stopinj naredi razliko med lepo zlikanim perilom in poškodovano majico, ki se zatakne za ploščo likalnika. Različni materiali zahtevajo različne temperature in likalnik naj to možnost čim bolj natančno zagotovi. 

Regulacija temperature je lahko izražena s stopnjami (npr. številke od 1 do 6), določenim številom stopinj ali oznakami materiala (bombaž, svila itd.).

Kateri zaslon boste izbrali, je odvisno od vaših izkušenj in likalnih navad. Za neizkušene priporočamo likalnik z oznakami materiala namesto ravni.

Samodejni izklop

Za malce pozabljive predlagamo možnost samodejnega izklopa, ko likalnika nekaj časa ne uporabljate.

Nekateri likalniki se samodejno izklopijo v trenutku, ko umaknete roko z ročaja. Najbolj praktični so likalniki, ki ob izklopu oddajo zvočni signal. Vsekakor pa varnosti ni nikoli dovolj.

Utež

Čeprav se morda zdi, da razlika pol kilograma ne predstavlja velike razlike, boste po enournem likanju razliko zagotovo občutili.

V povprečju so likalniki težki med 1,2 in 2 kg.

Čeprav je z lažjimi likalniki lažje manevrirati, je pri likanju potreben močnejši pritisk roke, zlasti pri velikih gubah. Upoštevati je treba, da lahko voda v rezervoarju tudi poveča težo likalnika.

Poleg teže likalnika bodite pozorni tudi na obliko ročaja. Trd material z izboklinami ali ostrimi robovi se bo zarezal v vašo dlan. To v kombinaciji s težkim likalnikom in uro likanja lahko ustvari neprijetno in bolečo situacijo.

Sila

Le malo likalnikov ima moč pod 2000 W. Razlog za to je, da je za parni likalnik potrebna velika moč, da lahko učinkovito proizvaja velike količine pare in s tem čim bolj učinkovito lika oblačila.

Likalniki z močjo pod 2000 W so pogosto brezžični in s težavo dosegajo učinkovitost standardnih parnih likalnikov.

Samočistilni sistem

Večina sodobnih parnih likalnikov ima možnost samočiščenja vodnega kamna in oblog, ki so posledica trde vode. Kako učinkovit bo ta sistem, je odvisno od vrste vode, ki jo uporabljate.

Vsekakor preberite navodila, ki so priložena likalniku, zato ker, čeprav lahko z likalnikom večinoma uporabljate navadno vodo iz pipe, v navodilih pogosto piše, da je bolje mešati zelo trdo vodo z destilirano vodo.

Kaj pomeni zelo trda voda? Kdaj ima voda preveč apna, boste morali presoditi sami. Če se vam zdi, da se likalnik ne samočisti dobro, para ne izhaja tako, kot bi morala in opazite velike nabiranja vodnega kamna, obvezno kupite galono destilirane vode.

Za likalnike, ki nimajo samočistilnega sistema, je uporabna možnost lučka, ki zasveti, ko je treba likalnik očistiti.

Dolžina kabla

Čim daljši je kabel, tem bolje. V povprečju ima večina likalnikov kabel, dolg približno 2 metra.

V idealnem primeru bi se kabel vrtel istočasno (obrne se skupaj z likalnikom, da ne moti likanja) in bi imel likalnik po končanem likanju možnost navijanja kabla.

Sistem proti kapljanju

Ko uporabljate parni likalnik pri nižjih temperaturah, lahko voda kaplja iz lukenj na grelni plošči. Sodobni likalniki so zato pogosto opremljeni s funkcijo proti kapljanju.

Sodeč po pregledih, ta sistem na nekaterih likalnikih deluje uspešno, na drugih pa manj. Praviloma je vedno priporočljivo, da likalnik redno vzdržujete in čistite vodnega kamna, da bo sistem proti kapljanju deloval čim bolje.

Ostalo

 • večina parnih likalnikov ima posodo za dodajanje vode
 • nekateri likalniki imajo posebne prevleke za likanje črnih oblačil (zanimiv dodatek, v večini primerov nepotreben)
 • velik plus gre likalnikom, kjer je grelna plošča nekoliko ločena od ostalega dela likalnika
 • likalniki, ki jih lahko med likanjem napolnite z vodo, bodo skrajšali čas likanja

Parni likalnik ali likalnik s parno postajo?

Parna postaja

Če redno likate velike količine perila, razmislite o nakupu likalnika s parno postajo.

S takšnim likalnikom boste enako količino perila zlikali dvakrat hitreje kot s klasičnim parnim likalnikom. Poleg tega, da sproščajo več pare, imajo parne postaje veliko več vode kot parni likalnik, kar pomeni, da lahko naenkrat zlikate veliko več perila, ne da bi se morali ustaviti.

Vendar z večjo učinkovitostjo pride tudi višja cena.

Če je cena za vas zelo pomemben dejavnik in še posebej, če vam ni treba likati velikih količin perila, potem je parni likalnik več kot zadovoljiva izbira.

Najbolj priljubljeni proizvajalci parnih likalnikov so Philips, Tefal in Gorenje.

Za konec

Najboljši parni likalniki imajo 2000 W, grelno ploščo iz nerjavečega jekla, funkcijo močnega curka vsaj 150 g/min, samočistilni sistem in prozoren rezervoar za paro najmanj 0,3 L.

Ostale lastnosti, kot so teža, dolžina kabla ali funkcija navpičnega likanja, so bolj odvisne od osebnih preferenc in nemogoče je izpostaviti, katera je najboljša in brez katere likalnik ne sme biti.

Večji kot imate proračun, več je možnosti, da boste lahko kupili likalnik z več funkcijami in močnejšo paro za hitrejše in učinkovitejše likanje.

To ne pomeni, da cenejši likalniki svojega dela ne opravljajo dobro – imajo le manj funkcij in proizvajajo manj pare.

 

Oglejte si še naše druge vodnike za nakup gospodinjskih aparatov:

 

Povezani izdelki