Ostali članci

Kateri visokotlačni čistilec kupiti za avto in dom

Visokotlačni čistilnik, popularno imenovan miniwash, predstavlja veliko investicijo. A zato omogoča hitro in enostavno čiščenje. Tukaj je vse, kar morate vedeti, da izberete najboljši visokotlačni čistilnik.

Miniwash

Moč motorja, pretok in pritisk

Kako močan visokotlačni čistilnik potrebujete, je odvisno od tega, kje in koliko nameravate čistiti. Večina gospodinjstev uporablja visokotlačne čistilnike, ki jih lahko razdelimo v tri skupine.

  1. Za enostavnejša čiščenja, kot so pranje manjših avtomobilov in vrtnega pohištva, pa tudi manjših teras, dovozov, ograj, orodja in podobno, se uporablja šibkejši pomivalni stroj z močjo motorja do 1600 W, pritiskom do 110 barov in pretok vode do 350 l/h. Ti pralni stroji so najcenejši in jih najdete že za 100 evrov.
  2. V drugo skupino spadajo visokotlačni čistilniki z motorji do 1900 W, tlakom do 130 barov in pretokom vode do 400 l/h. Namenjene so čiščenju podobnih površin kot šibkejše podložke, le večjih dimenzij. Če imate večji 4x4 avto ali prostorno teraso, s tovrstno napravo ne boste zgrešili. So dražji od šibkejših pralnih strojev, začetne cene pa se začnejo pri okoli 200 evrov. Če nimate zahtevnih čiščenj, pa vseeno
    želite malo močnejši stroj, je to odlična izbira.
  3. Visokotlačni čistilniki nad 130 barov, 2000 W in 400 l/h so namenjeni predvsem pranju velikih vozil, opeke in zidov, pa tudi drugih površin. Odstranjujejo barve in trdovratne madeže. Te podložke delujejo pod zelo visokim pritiskom in lahko poškodujejo občutljive površine. Cena se lahko dvigne tudi do nekaj sto evrov.

Temperatura

Obstaja razlika med umivanjem z vročo in hladno vodo. Topla voda namreč hitreje in bolje odstrani mastne madeže, še posebej v kombinaciji z detergentom. Takšna voda raztopi mastne madeže, hladna pa jih le premakne.

Torej, če nameravate redno čistiti vse, kar je prekrito z oljem ali maščobo, boste potrebovali visokotlačni čistilnik z vročo vodo. Nekoliko se razlikujejo od običajnih gospodinjskih visokotlačnih čistilnikov.

Po drugi strani pa, če morate samo odstraniti umazanijo, pesek, usedline blata ali morda barvo, bo tlačni čistilnik s hladno vodo odlično opravil svoje delo.

Veliko visokotlačnih čistilnikov ima največji pretok vode do 40°C ali 60°C, kar zadostuje za veliko večino uporabnikov.

Auto miniwash

Prenosljovst

Prenosljivost visokotlačnega čistilnika pomembno vpliva na to, kako in koliko ga boste uporabljali.

Ker lahko visokotlačni čistilnik tehta od 4 kg do več kot 20 kg, bo ta predmet za vas zelo pomemben, če ga boste morali med vsako uporabo ročno prenašati, na primer po stopnicah. Če ne gre za manjši pralni stroj, mora imeti kolesa.

Kako velik je prostor, kjer boste uporabljali pralni stroj? Delovno območje visokotlačnega čistilnika boste izračunali tako, da seštejete dolžino kabla in cevi. V povprečju bo med 6 in 10 metrov.

Dodatki

Visokotlačni čistilniki so opremljeni s cevjo, pištolo in šobo.

Najboljši visokotlačni čistilniki imajo nastavljive šobe. Omogočajo prilagajanje moči vodnega curka glede na delo, ki ga opravljate. Za trdovratne madeže na ploščicah boste na primer potrebovali močnejši curek kot za pranje avtomobila. Jakost curka je izražena v stopinjah.

Nekateri visokotlačni čistilniki imajo več različnih šob, ki jih je treba zamenjati glede na želeno moč vodnega curka. Če se odločite za takšno napravo, naj bodo šobe enostavno zamenljive. Če jih boste med pranjem morali zamenjati večkrat, ne želite na to zapravljati preveč časa.

Mlaznice

Izvor: Consumer Reports

Za večino uporabnikov zadostuje standardni podaljšek na visokotlačnem čistilniku. Vendar pa lahko za boljše ali hitrejše rezultate uporabite dodatne razširitve. Včasih jih dobite ob nakupu pralnega stroja, v drugih primerih pa jih morate kupiti posebej.

Od podaljškov so priljubljeni čopiči. Nekatere krtače so univerzalne, nekatere so namenjene čiščenju avtomobilov, nekatere za tla itd. Če imate na primer veliko teraso, boste s takšno krtačo hitreje in učinkoviteje očistili površino. Učinkovitost je še večja, če gre za vrtljivo krtačo.

Obstajajo posebni dodatki z rezervoarjem za detergent. Uporabno je, če visokotlačni čistilnik nima lastne posode za detergent. Ta dodatek je priljubljen pri uporabnikih, ki visokotlačni čistilnik kupujejo predvsem za pranje avtomobila.

Na voljo so nastavki za čiščenje žlebov, pa tudi teleskopski ročaji za doseganje težje dostopnih mest in nastavek za zalivanje vrta.

Kar visokotlačni čistilnik vsekakor mora imeti, je vodni filter. Trda voda je pogost vzrok za okvaro različnih naprav, visokotlačni čistilnik pa je tudi dovzeten za vodni kamen.

Nekateri visokotlačni čistilniki imajo vgrajen filter, pri nekaterih pa ga lahko zamenjate sami. Pri pralnih strojih z zamenljivim filtrom preverite njegovo ceno, saj redna menjava pomeni dodatne stroške.

Preden kupite visokotlačni čistilnik, razmislite o tem, kako boste napravo uporabljali. Ne plačajte več za dodatke, ki bodo nabirali prah v garaži.

Obiskovalce, ki so si ogledali ta izdelek, zanimali so tudi izdelki