Ostali članci

Kaj morate vedeti pred nakupom aparata za fotoepilacijo (IPL)

Vas zanima fotoepilacija? Želiš kupiti IPL napravo, pa se sprašuješ ali je vredno zanjo odšteti polovico plače? Preverite, kaj so IPL naprave, komu so namenjene in na katere lastnosti morate biti pozorni pri nakupu!

IPL uređaj

​Laser vs. IPL

Čeprav se laser in IPL včasih uporabljata zamenljivo, vedite, da naprave za lasersko odstranjevanje dlak na domu niso enake kot lasersko odstranjevanje dlak. Glavna razlika je v načinu uporabe svetlobe.

Laser uporablja monokromatski žarek, to je žarek ene valovne dolžine. IPL naprava uporablja polikromatske žarke, torej žarke polnega spektra.

V praksi to pomeni, da lahko laser z izbiro določene valovne dolžine usmerimo na posamezne folikle. Naprava IPL pa uporablja žarke različnih valovnih dolžin, ki jih razprši po večji površini, zato je uporaba manj ciljna, a hitrejša.

Lasersko odstranjevanje dlak lahko preizkusite v kozmetičnih in podobnih centrih, IPL naprave pa so na voljo za domačo uporabo. Več o njih spodaj.

Kdo lahko uporablja fotoepilatorje?

Pred nakupom IPL naprave najprej preverite, ali jo sploh lahko uporabljate na svoji koži. Naprave IPL so namreč namenjene svetlopoltim ljudem s temnimi lasmi.

Temne dlake imajo močnejši pigment, na katerega cilja svetloba IPL naprave. Princip je podoben kot pri svetlih in temnih oblačilih. Črna majica bo poleti vpijala sončne žarke, bela pa odbijala sončno svetlobo.

Če imate svetlo blond, rdeče, bele ali sive lase, to pomeni, da vam primanjkuje melanina, ki prevaja svetlobo naprave in ji omogoča, da doseže folikel. Večina naprav IPL se vam ne bo zdela uporabna.

Čeprav se nekateri modeli lahko uporabljajo tudi na temni koži, IPL naprava praviloma ni priporočljiva za ljudi s temno poltjo. Temnejša ko je koža, več melanina ima. Med uporabo aparata se bo takšna koža neprijetno odzvala. Možni neželeni učinki so hiperpigmentacija, močna rdečina ali celo opekline.

Obstajajo kožne bolezni, zdravila ali stanja, ki povečajo občutljivost na svetlobo. Če ste v dvomih, ali to velja za vas, se posvetujte s svojim zdravnikom. Na spletni strani proizvajalca naprave, ki vas zanima, boste običajno našli smernice, komu je uporaba IPL naprave dovoljena in komu odsvetovana.

Pozabite tudi na solarij in večurno poležavanje na soncu.

Trajno odstranjevanje dlak? Ne tako hitro...

Čeprav se pogosto trdi, da naprave IPL trajno odstranijo dlačice, to ne drži. Vsaj ne popolnoma.

Čeprav se bodo vaši lasje po nekaj tretmajih zredčili, tisti, ki bodo ostali, pa bodo postali mehki in svetli, je treba tretma redno ponavljati vsakih nekaj mesecev. V nasprotnem primeru se vam bodo lasje čez čas vrnili.

V primerjavi z drugimi metodami odstranjevanja dlačic IPL naprava zahteva najmanj časa, vsaj po prvih mesecih uporabe. Zato je od vseh metod najbližje trajnemu odstranjevanju dlak.

Foto epilacija

Značilnosti naprave

Vse naprave za fotoepilacijo niso enake. Pred nakupom najprej premislite, brez katerih lastnosti ne morete živeti in za katere je vredno plačati več ter katere vam niso pomembne.

Telo in/ali obraz

Na katerem delu telesa nameravate odstraniti dlake? Nekatere naprave so primerne za odstranjevanje dlak na telesu, ne pa tudi na obrazu. Drugi so specializirani za dlake na obrazu, tretji pa so prilagodljivi tako telesu kot obrazu.

Če želite IPL napravo uporabljati tako na obrazu kot na telesu, izberite model, ki ima nastavek za obraz. Naprave nikoli ne uporabljajte na obrazu, če je v navodilih posebej navedeno, da to ni njen namen!

Velikost odprtine

Nekatere naprave imajo večjo zaslonko, kar pomeni, da lahko en sam svetlobni blisk pokrije večjo površino. To pa pomeni, da boste hitreje končali z odstranjevanjem dlak. Takšne IPL naprave pa niso praktične, če želite odstraniti dlake z občutljivejših delov telesa, kot je bikini linija.

Če boste dlake odstranjevali z velikih predelov, kot so noge ali prsi, je velika odprtina najboljša možnost. Če želite odstraniti dlake z zgornje ustnice, boste potrebovali nekaj veliko manjšega.

IPL naprava ni namenjena odstranjevanju brade pri moških!

Philips IPL

Intenzivnost svetlobe

Ena najbolj uporabnih možnosti je možnost nastavitve jakosti svetlobe. Ko prvič začnete uporabljati IPL napravo ali jo uporabljate na občutljivih delih telesa, obrnite nastavitve na najšibkejše. Ko se navadite na napravo, lahko povečate intenzivnost svetlobe.

Koristna funkcija so varnostne nastavitve, ki preprečujejo delovanje naprave, dokler ni nameščena pod pravilnim kotom. Tako preprečite, da bi blisk svetlobe končal na napačnem mestu in povzročil škodo. Naprave nikoli ne obračajte proti očem!

Količina bliskavic

Naprava IPL ima omejeno število bliskov, ki jih lahko proizvede. Prve tovrstne naprave, ki so se pojavile na komercialnem trgu, so imele le nekaj sto bliskov. Danes pa IPL naprave lahko proizvedejo tudi več sto tisoč bliskov.

Večja kot je zmogljivost IPL naprave, višja je njena cena. Pomeni pa tudi, da vam jo leta ne bo treba menjati. Naprava s 100.000 bliskavicami bi morala trajati vsaj 10 let, odvisno od tega, kako pogosto jo uporabljate.

Žično in/ali brezžično

In končno, nekatere naprave IPL so brezžične, nekatere žične, nekatere pa lahko uporabljate v obe smeri.

Brezžične naprave so najbolj praktične, vendar v tem primeru poskrbite, da bo IPL naprava pred uporabo napolnjena. Če kupite IPL napravo z vrvico, naj bo ta čim daljša za čim več svobode pri uporabi naprave.

Več o odstranjevanju dlak:

 

Povezani izdelki