Ostali članci

Cvrtnik na vroč zrak: vse, kar morate vedeti pred nakupom

Kako jesti zdravo in hkrati uživati ​​ocvrto? Rešitev je cvrtnik na vroč zrak, majhen kuhinjski aparat, ki vam omogoča uživanje v vaših najljubših ocvrtih dobrotah brez uporabe olja.

friteza na vrući zrak xiaomi

Spodaj razlagamo, kaj je cvrtnik na zrak, kako ga uporabljati, zakaj je popolna alternativa cvrtniku na olje in druge koristne informacije, ki vam bodo pomagale najti najboljši cvrtnik na vroč zrak za vašo kuhinjo.

Kaj je cvrtnik na vroč zrak ali air fryer?

Cvrtnik na vroč zrak je majhna konvekcijska pečica, v kateri vroč zrak kroži s pomočjo ventilatorja. Ker je toplozračni cvrtnik precej manjši od klasične pečice, se zrak v njem hitreje segreje in kroži, zato je hrana hitro pripravljena, na koncu pa dobite obrok s hrustljavo zapečeno skorjico in sočno sredico, podobno do globokega cvrtja.

Poleg tega, da je hrana hitro pripravljena, je tudi bistveno bolj zdrava od klasičnega oljnega cvrtnika. Čeprav je v toplozračnem cvrtniku priporočljivo uporabiti malo olja, predvsem pri pripravi jedi, kot so pražen krompir in piščančji medaljoni, so to v primerjavi s cvrtnikom v olju neprimerljivo manjše količine. Poleg tega je hrana, pripravljena v cvrtniku na vroč zrak, pogosto okusnejša, ker ni nasičena z oljem, ki lahko preglasi okus hrane.

Toplozračni cvrtnik je najboljši za pripravo hrane, ki je najbolj okusna ocvrta - pražen krompir, piščančji medaljoni, piščančje peruti, pleskavice, ražnjiči... Lahko pa pripravite tudi pečeno zelenjavo, kot so bučke, korenje ali sladki krompir, pa tudi pekovske izdelke, pico in torte, vse v krajšem času, kot bi trajalo v klasični pečici. Cvrtnik na vroč zrak je uporaben tudi za odtaljevanje hrane in sušenje sadja.

Vrste cvrtnikov na vroč zrak

V domačih trgovinah boste večinoma naleteli na toplozračne cvrtnike s predalom, na voljo pa je še nekaj zanimivih možnosti.

Cvrtnik na vroč zrak s predalom

friteza na vrući zrak philips

Ta vrsta cvrtnika na vroč zrak ima na dnu košaro ali predal, ki se pomakne naprej in v katerem se cvre hrana. Na sprednji strani naprave je tudi nadzorna plošča. Takšni modeli so več v višino kot v širino, zato zavzamejo malo manj prostora kot drugi modeli.

Cvrtnik na vroč zrak s pokrovom

Ta tip cvrtnika se odpira od zgoraj in je nižji ter širši od modelov s predalom. To pomeni, da zavzame več prostora na kuhinjskem pultu, pa tudi, da lahko pri nekaterih modelih spremljate hrano med pripravo, ko je pokrov prozoren

Cvrtnik na vroč zrak z mini pečico

friteza na vrući zrak pećnica

Ti modeli so v obliki mini pečice z več nivoji za pladnje ali rešetke, zapirajo pa se z vratci na sprednji strani naprave, skozi katera lahko spremljate hrano med pripravo. Poleg cvrtja z vročim zrakom lahko hrano v mini pečici popečete in pečete na različne načine. Mini pečice so večje, zato je priprava hrane nekoliko počasnejša kot v klasičnem cvrtniku.

Ta model izberite, če v kuhinji nimate klasične pečice ali pa pripravljate velike količine hrane in potrebujete pomoč druge pečice.

Multicooker s cvrtnikom na vroč zrak

Multicooker je napredna in vsestranska naprava, pri kateri je cvrtje na vročem zraku le ena izmed mnogih možnosti kuhanja in pečenja. Večnamensko kuhalnico lahko na primer uporabljate kot ekspres lonec, odlična je za počasno kuhanje hrane ali za pripravo riža, kuhanje na pari… v nekaterih pa lahko hrano cvrete tudi na vročem zraku. Možnosti so različne, odvisno od modela multicookerja.

Multicooker s cvrtnikom je idealna izbira za vas, če iščete bolj zdravo alternativo cvrtju hrane, a kljub temu želite pripraviti široko paleto jedi brez potrebe po različnih kuhinjskih aparatih.

Katero zmogljivost izbrati

Cvrtniki na vroč zrak so različnih velikosti. Zmogljivost, ki jo izberete, bo odvisna od dveh stvari: kako pogosto kuhate in za koliko ljudi. Če kupite premajhen cvrtnik, boste morali en obrok pripraviti večkrat. Če izberete prevelik cvrtnik, bo po nepotrebnem zavzel veliko prostora na kuhinjskem pultu.

Toplozračni cvrtnik s prostornino do 2 litra bo ustrezal gospodinjstvu z do dvema osebama. V njem enostavno pripravite dve ali več porcij hrane, naprava pa ne bo zavzela preveč prostora, ko je ne uporabljate. Če radi pripravljate več obrokov hkrati, potem se odločite za srednje velik cvrtnik do 4 litre, ki je običajno namenjen gospodinjstvom s tremi ali štirimi osebami. Za vsako osebo dodajte en liter k prostornini cvrtnika na vroč zrak.

Ob tem bodite pozorni na naslednje: proizvajalci merijo celoten prostor v cvrtniku in ne dejanske uporabne kapacitete. Zaradi tega se lahko zgodi, da lahko v 2-litrskem cvrtniku spečete več polpet kot na primer v 3-litrskem modelu, ki ima teoretično večjo prostornino, vendar je uporabna površina manjša, ker ima lahko globlja in ožja košara.

Zato pred nakupom poleg kapacitete cvrtnika upoštevaj tudi širino in globino cvrtnika, saj si boš tako lažje predstavljal, koliko hrane dejansko lahko pripraviš. V pomoč vam bodo tudi ocene strank.

Katere dodatne možnosti so potrebne

xiaomi friteza na vrući zrak

Modeli toplozračnih cvrtnikov se lahko zelo razlikujejo, pogosto pa so priloženi razni dodatki, namenjeni lažji pripravi in ​​čiščenju hrane. Pred nakupom dobro premislite, katere od teh dodatnih možnosti resnično potrebujete, da boste znali izbrati najboljšo cvrtnico za svoje potrebe. To so lahko:

  • dodatna podlaga, ki zbira odvečno maščobo med kuhanjem za lažje čiščenje, uporabna, če nameravate
    pogosto pripravljati ražnjiče, pleskavice ali klobase
  • možnost, da hrano po kuhanju ohranite toplo, super, ko pridejo gostje in lahko hrano pripravite vnaprej
  • košara je primerna za pomivanje v pomivalnem stroju
  • košara z dvema predelkoma za hkratno pripravo različnih živil
  • rešetke ali košare za ločevanje košare na več ravneh za pripravo več porcij hkrati
  • prednastavljeni načini za pripravo hrane
  • povezovanje z WiFi-jem

Priporočamo nakup cvrtnika z rešetkami ali košarami in modela s košaro, primerno za pranje v pomivalnem stroju. Ti dve možnosti bosta prav prišli vsakomur, ostale pa so odvisne od vaših prehranjevalnih navad in načina kuhanja.

Za konec

Ko se odločite, kakšne specifikacije naj ima vaš cvrtnik, vam preostane le še izbira proizvajalca. Med najbolj priljubljenimi so cvrtniki Philips, Xiaomi in Tefal, poleg njih pa obstaja še vrsta priznanih proizvajalcev s svojimi različicami cvrtnikov brez olja. Pred nakupom preberite ocene in komentarje uporabnikov, da ugotovite, kako se cvrtnik obnese v resničnem svetu.

Potem ko vam bo ta priročnik pomagal pri odločitvi, kateri cvrtnik na vroč zrak kupiti, bo ta mali kuhinjski aparat postal nepogrešljiv del vaše kuhinje in vam omogočil, da boste z minimalnim trudom vsak dan imeli bolj zdrave in okusnejše obroke.

Povezani izdelki