pametno.si

Vodnik za nakup MultiCooker (slow cooker) naprave - kako izbrati najboljšega?

Nimate dovolj časa ali volje, da bi vsak dan preživeli nekaj ur v kuhinji, a vam je žal, da okusnih domačih jedi ne morete uživati ​​tolikokrat, kot bi želeli? MultiCooker je strokovnjak za juhe, enolončnice, pa tudi različne druge vrste jedi - vse, kar morate storiti, je dodati sestavine in pritisniti gumb.

multicooker

Kaj je MultiCooker?

MultiCooker ili SlowCooker je izjemno praktičen kuhinjski aparat, s katerim lahko z minimalnim porabljenim časom pripravite okusne domače jedi. Za jedi, pripravljene v MultiCookerju, je značilen bogat in poln okus, ki ga z običajnim kuhanjem ne morete dobiti.

MultiCooker Je elektronska naprava, ki dolgo časa uporablja nizko toploto za pripravo obroka. Npr. zjutraj pred odhodom v službo daste vse sestavine za enolončnico v MultiCooker, popoldne pa vas čaka pripravljena večerja. Naprava ne oddaja toplote, zato jo lahko uporabljate poleti, ne da bi ogrevali kuhinjo, lahko pa tudi cenejše kose mesa, ker bodo zaradi dolgega kuhanja pri nizki temperaturi postali neustavljivo mehki in sočni.

MultiCookers imajo široko paleto funkcij in več kot je teh funkcij, višja je cena. Zato smo pripravili nakupovalni vodnik, da poiščemo najboljši MultiCooker za vas in vaše potrebe ter se izognemo nepotrebni porabi za funkcije, ki jih ne potrebujete.

Najpomembnejše specifikacije

1. Obseg

Tri najpogostejša obsega naprav MultiCooker so:

  • 1.5 - 3 litre (za 1-2 osob)
  • 3 - 5 litrov (za 3-4 osebe)
  • 5 - 6.5 litrov (5 in več oseb)

Čeprav naprava pravi, da lahko na primer sprejme 6 litrov hrane, so v resnici stvari nekoliko drugačne. Uporabni prostor je namreč za tretjino manjši od navedene prostornine na napravi. To pomeni, da 6-litrski MultiCooker dejansko shrani 4 litre obrokov, ker naprava ne sme biti napolnjena do roba.

Če radi pripravite več hrane naenkrat in odvečno shranite ali zamrznete (morda v hladilniku ali zamrzovalniku), je velika 6-litrska kuhalna plošča MultiCooker odlična izbira. Če še vedno pripravljate manjše obroke, boste z napravo s prostornino 3 litre zadovoljni.

2. Oblika

MultiCooker naprave so v dveh oblikah:

  • ovalne
  • okrugle

Okrugli MultiCooker je odlična izbira, če boste najbolj pripravljali enolončnice in podobne jušne obroke. Okrogli MultiCooker zavzame tudi manj prostora kot ovalni, zato je lažje najti prostor v kuhinji. Če pa nameravate pripraviti večje kose mesa, na primer piščanca ali rebra, jih boste veliko lažje dali v ovalno obliko MultiCooker.

3. Tajmer

To možnost nimajo vse naprave MultiCooker, vendar bi jo toplo priporočili, če želite, da se vaše jedi kuhajo ponoči ali med delom. S časovnikom naprava samodejno preneha kuhati, ko doseže nastavljeni čas, nato pa se aktivira funkcija zadrževanja toplote, ki hrani hrano toplo, dokler se je ne odločite zaužiti.

multicooker
MultiCooker z digitalnim zaslonom
multicooker
MultiCooker z ročnim upravljanjem

Te naprave MultiCooker imajo običajno več programov, odvisno od tega, kako dolgo želite kuhati jed. Druga možnost je ročno vklop in izklop naprave - v tem primeru morate biti prisotni, ko je posoda pripravljena, da lahko izklopite MultiCooker. Takšne naprave so tudi cenejše, zato, če ne potrebujete MultiCookerja s samodejnimi funkcijami, prihranite denar in izberite ročnega.

Poleg časovnika je koristna tudi lučka kot indikator, ko je aparat vklopljen, torej ko se ogreje in začne kuhati.

4. Gradbeni material

Naprave MultiCooker so običajno keramične, kovinske ali kamnite. Kovine, običajno aluminij, imajo običajno prevleko proti oprijemu živil, zaradi česar jih je lažje očistiti, poleg tega pa so manj težke in lažje za prevoz. Po drugi strani lahko kamne uporabljamo v pečici, keramične pa na indukcijski plošči.

Ne glede na material, ki ga izberete, je najpomembneje, da lahko lonec vzamete ven, da ga olajšate čiščenje - sicer ga boste težko spravili v red.

Uporaba na drugih virih toplote je le dodaten bonus, vendar lahko postopek kuhanja precej olajša. Na primer, če je treba pred kuhanjem jed najprej dušiti zelenjavo in meso, je snemljiv lonec, ki ga lahko uporabite na drugem viru toplote, bolj praktičen kot v ločeni posodi in nato vstavite v MultiCooker. Tako boste imeli manj posode za pomivanje in manj nereda.

multicooker
Notranji lonec, ki ga lahko ogrevamo na štedilniku

Zelo uporaben element je prozoren pokrov, še posebej, če boste MultiCooker uporabljali brez samodejnih funkcij, torej tistega, na katerem ga morate sami zagnati in izklopiti. Prozoren pokrov vam omogoča, da vidite, kdaj je jed kuhana. V nasprotnem primeru boste morali dvigniti pokrov in izgubiti dragoceno toploto.

Pri MultiCookerjih s samodejnimi funkcijami in programi je prozorna prevleka manj pomembna.

MultiCooker ima lahko digitalni zaslon ali gumbe za ročno uporabo. Če sovražite čiščenje, vedite, da je digitalni zaslon veliko lažje obrisati kot gumbe in vrtljive gumbe.

5. Način ogrevanja

Vse naprave MultiCooker segrejejo hrano od spodaj. Vendar pa kakovostnejše naprave ogrevajo tudi stran posode za živila. To omogoča, da se hrana enakomerno kuha, tako da vam ni treba skrbeti, ali bo hrana na dnu posode gorela in hrane ni treba mešati.

Pri nekaterih napravah lahko najprej hrano dušite neposredno v MultiCookerju, nato pa vstavite preostalo hrano in vklopite kuhanje. Toda takšne naprave so običajno v višjem cenovnem razredu. Druga možnost so prej omenjene naprave, ki imajo snemljiv lonec, ki ga lahko uporabljamo na štedilniku, tretja pa je, da hrano dušite sami v posebni ponvi ali loncu in jo nato daste v MultiCooker. 

MultiCooker je lahko eden vaših najboljših zaveznikov v kuhanju in vam prihrani veliko časa, jedi in živcev. Če imate majhen proračun, vam bodo osnovne različice z ročnim vklopom in izklopom služile več kot odlično. Če pa želite porabiti malo več, boste našli odlične funkcije za pripravo vseh vrst jedi. Pustite domišljiji prosto pot!

  • Primerjajte cene MultiCookerja!