Ostali članci

Čistilci zraka – katerega kupiti? Raziskali smo, kako delujejo in kako izbrati najboljše.

Ste vedeli, da je lahko zrak v zaprtem prostoru tudi do 5-krat bolj onesnažen kot zrak na prostem? Spodaj izveste, kako to popraviti!

Pročišćivač zraka

Večino časa doma in v službi preživimo v zaprtih prostorih, ki so pogosto premalo prezračeni. V teh situacijah ustvarimo prostor, kjer se zadržujejo razni alergeni, prah in številni onesnaževalci, ki počasi, a vztrajno obremenjujejo naša dihala.

Čistilci zraka delujejo tako, da iz zraka odstranijo škodljive delce. Namesto da bi alergeni, onesnaževala in toksini iz zraka končali v vaših pljučih, se bodo ujeli v filtru čistilnika. S tem zmanjšate napor, ki ga vaša pljuča vlagajo v pravilno delovanje, poleg tega pa je lahko nepogrešljiva pomoč alergikom in ljudem s težavami z dihanjem.

Čistilec zraka vam bo pomagal če želite zmanjšati koncentracijo naslednjih delcev v vašem domu:

 • cvetni prah
 • spore rastlin, plesni ali gliv
 • prah in pršice
 • prhljaj in dlake hišnih ljubljenčkov
 • bakterije in virusi
 • vonj in delci dima (npr. zaradi gorenja ali cigaret)
 • vonjave po kuhanju, hišnih ljubljenčkih ali gospodinjskih kemikalijah
 • toksini iz pesticidov in aerosolnih razpršil
 • hlapne organske spojine iz barv, čistil, lakov, novih preprog ali gradbenih materialov

V večjih količinah je vsak od teh primerov lahko škodljiv za zdravje ljudi, ne glede na to, ali ste na katerega od njih alergični ali ne. Edina razlika je v tem, kako hitro boste opazili njihove škodljive učinke.

Vendar pa vsak čistilec zraka ne bo odstranil vseh škodljivih delcev. To pomeni, da je izbira čistilca zraka katerega boste kupili, odvisna od tega, kateri škodljivi delci vas najbolj motijo.

Vrste čistilcev zraka

Pročišćivač zraka

Obstajajo 4 vrste čistilcev zraka, ki se razlikujejo po filtrih, s katerimi čistijo zrak.

1. Čistilec zraka s HEPA filtrom

Filter HEPA smo omenili v našem vodniku za nakup sesalnikov. Po istem principu delujejo HEPA filtri v čistilnikih zraka, ki tudi pri nas, tako kot pri sesalnikih, velja za zlati standard filtrov. HEPA filter bo namreč odstranil 99,97 % mikroskopskih delcev do velikosti 0,3 mikrona.

Čistilniki zraka s to vrsto filtra odstranijo cvetni prah, spore plesni in gliv, prah, dlake hišnih ljubljenčkov in prhljaj ter dim tako, da ujamejo delce v filter in jih ne izpustijo. Zato so idealna rešitev za ljudi, ki trpijo za alergijami.

Za optimalno delovanje čistilne naprave je treba filter zamenjati vsaj enkrat letno, kar povzroča dodatne stroške. Ta vrsta čistilnika prav tako ne odstranjuje neprijetnih vonjav, nekateri modeli pa so lahko zelo glasni, saj čistilec zraka s HEPA filtrom uporablja ventilator za vsesavanje zraka.

2. Čistilec zraka z ionizatorjem

Ta vrsta čistilca zraka uporablja tehnologijo čiščenja, ki oddaja oblak nabitih ionov, ki "prilepijo" na onesnaževalce v zraku, ki nato padejo na tla in druge bližnje površine. Nekateri ionski čistilci zraka so opremljeni z elektrostatično zbiralno napravo, ki pritegne padle delce in jih odstrani iz prostora. Ta postopek odstrani majhne delce do velikosti 0,01 mikrona.

Čistilec zraka z ionizatorjem odstranjuje prah, cvetni prah, spore plesni in gliv, nekatere bakterije in viruse, hlapne organske spojine in dim. Prednost je v tem, da tovrstni čistilec zraka ne zahteva menjave filtra, zato ni dodatnih stroškov, hkrati pa ne uporablja ventilatorja, ki bi lahko povzročal hrup.

Zahteva pa nekoliko več dela, saj je treba odpadle delce očistiti, napravo, ki se uporablja za to, pa je treba pogosto čistiti z milom in vodo. Poleg tega čistilec zraka z ionizatorjem proizvaja majhne količine ozona, ki lahko moti ljudi z astmo in drugimi težavami z dihali.

3. Čistilec zraka z ogljikovim filtrom

Ta vrsta čistilnika zraka uporablja filter z aktivnim ogljem, ki je sestavljen iz milijona drobnih vpojnih por, ki zadržujejo dim, pline in vonjave. Zato se ne uporabljajo za odstranjevanje delcev, ki povzročajo zdravstvene težave, temveč za spopadanje z neprijetnimi vonjavami, kot so kemični in plinski hlapi, vonji po hišnih ljubljenčkih, dimu, barvah, čistilnih sredstvih itd., in tako poskrbijo, da hiša diši po svežem in čistem.

Njihova prednost je nizka cena filtra, ki pa ne bo pomagal alergikom, ki želijo svoj dom očistiti cvetnega prahu in podobnih alergenov.

Nekatere različice čistilnika združujejo ogleni filter in HEPA filter, da lahko odstranijo tako škodljive delce kot tudi neprijetne vonjave.

4. UV čistilec zraka

UV čistilci zraka oddajajo nevidno svetlobo UV spektra, ki je popolnoma varna za človeka: napada in uničuje strukturo molekularne DNK virusov in bakterij. Tako dobimo čist, steriliziran zrak.

Ta vrsta čistilcev zraka odstranjuje samo viruse in bakterije, za razliko od drugih vrst čistilnikov, ki so bolj osredotočeni na alergene. Prav tako UV čistilnikov ni mogoče kupiti kot samostojne naprave, ampak so le dodatek k čistilcem z ionizatorjem ali HEPA filtrom.

Na kratko: za odstranjevanje cvetnega prahu, prahu, spore plesni in gliv, prhljaja hišnih ljubljenčkov in vidnega dima potrebujete čistilec zraka z ionizatorjem ali filtrom HEPA. Za pline, hlape, vonj po hišnih ljubljenčkih in vonj po dimu se odločite za čistilec zraka s filtrom z aktivnim ogljem. Za viruse in bakterije potrebujete čistilec zraka z UV svetlobo.

Zračni tok

Pročišćivači zraka

Pri nakupu čistilca zraka je ena najpomembnejših lastnosti pretok zraka, torej kako velik je lahko prostor, da naprava optimalno čisti zrak v njem. Če kupite premajhen čistilec zraka, ne bo mogel odstraniti zdravju škodljivih delcev. Prav tako ni treba porabiti denarja za veliko napravo, če jo boste uporabljali v omejenem prostoru.

Ta lastnost je izražena v kubičnih metrih in se nanaša na zmnožek dolžine, širine in višine prostora, za katerega je naprava namenjena.

Pametni vs. klasični čistilci zraka

Skoraj ni naprave, ki ne bi bila deležna posodobljene pametne različice in čistilci zraka  niso izjema.

Pametne čistilnike zraka lahko povežete s spletom in vam preko pripadajoče aplikacije na pametnem telefonu posredujejo kopico informacij o tem, kakšne delce so odstranili iz zraka (cvetni prah, prah ali kaj drugega), kakšna je kakovost zraka, ki ga dihate, in kako učinkovita je naprava.

Nekateri klasični čistilci zraka imajo digitalne krmilnike in senzorje za odčitavanje kakovosti zraka, pametni čistilniki pa to dvignejo še eno stopnjo višje.

Kot je običajno, pametne funkcije prinašajo višjo ceno.

Uporabne in zanimive dodatne funkcije

Pročišćivači zraka

 • Predfilter: ta vrsta filtra zajame največje delce (kot so lasje in umazanija) in tako podaljša življenjsko dobo
  drugih filtrov. Najpogosteje jih je mogoče oprati in ponovno uporabiti.
 • Nastavljive hitrosti ventilatorja: čistilniki zraka so pogosto opremljeni z več hitrostmi ventilatorja, včasih
  pa imajo naprave turbo možnost za pospešeno čiščenje zraka.
 • Obvestilo o zamenjavi filtra: sestoji se iz lučke, ki zasveti, ko je čas za zamenjavo filtra. Če naprava te
  funkcije nima, boste v navodilih za uporabo našli podatek, kako pogosto je treba filter menjati.
 • Števec: z njim lahko naročite, da se naprava po določenem času samodejno vklopi ali izklopi, da
  prihranite energijo.
 • Ročaj za prenašanje ali kolesa za preprosto premikanje čistilnika zraka z enega mesta na drugega
 • Senzorji kakovosti zraka: Ti senzorji berejo zrak in samodejno prilagodijo napravo na stopnjo čiščenja, ki
  je potrebna za hitro odstranitev teh delcev.
 • Daljinski upravljalnik za trenutke, ko ne želite zapustiti udobja svojega najljubšega fotelja

Povezani članki:

Povezani izdelki