Ostali članci

Razvlaževalniki – kdaj in zakaj se uporabljajo?

Razvlažilniki zraka so ena najbolj priljubljenih poletnih naprav v naših domovih. V kakšnih situacijah naj jih uporabljamo, kakšne so prednosti razvlaževalcev zraka in kako jih izbrati, izveste lahko v našemu besedilu.

Odvlaživači zraka - kada i zašto ih upotrebljavati

Zakaj uporabljati razvlaževalce zraka?

Da se boste počutili bolj udobno v svojem domu. Odgovor je preprost. Tako kot pozimi ne želite biti v pretirano suhem prostoru, tako poleti ne želite biti v pretirano vlažnem prostoru.

Vlažen zrak nastaja v prostorih, kjer ni dobrega prezračevalnega sistema, prostorih, ki jih ni mogoče prezračevati ali kjer ni oken, in se nabira velika količina vlage. Najpogosteje so to kleti, skladišča, kopalnice in podobni prostori, včasih pa morate razvlaževalec uporabiti tudi v dnevni sobi.

Prostori polni vlage lahko poleg neprijetnih vonjav povzročajo še veliko večje težave, kot so:

  • Težave z dihanjem
  • Sprožilec za razvoj astme pri otrocih
  • Rast plesni in bakterij
  • Propadanje sten, pohištva in gospodinjskih aparatov

Kot lahko vidite, vlaga v gospodinjstvu ni neškodljiva težava in je pomembno, da se z njo pravočasno spopadete. V krajih, kjer razmere še niso kritične, so prav zato razvlaževalniki ena najboljših rešitev.

Prednosti razvlaževalcev zraka

Zelo enostavno je sklepati, da je glavna prednost uporabe razvlaževalnika ravno zmanjšanje vlage v zraku. Omenili smo že vse težave, ki lahko nastanejo v primeru dolgotrajnega zadrževanja v vlažnih prostorih, zato se ne bomo ponavljali, a ravno razvlažilniki naj bi te težave rešili.

V vlažnih prostorih se razvijajo bakterije, ki so glavni povzročitelj alergij, zato z uporabo razvlaževalca zmanjšamo možnost za nastanek alergij. In tisti ljudje, ki že trpijo za alergijami, kot je alergija na prah in podobno, bodo razvlažilnikom hvaležni, ker bodo zmanjšali vlago v prostoru in s tem preprečili razvoj alergenov.

Odvlaživači zraka sprečavaju pojavu alergija

Poleg tega, da razvlaževalci rešujejo zgoraj omenjene težave, pozitivno vplivajo tudi na vaša oblačila, hrano, elektroniko in drugo.

Ko umaknete vlago iz prostora se bodo vaša oblačila hitreje posušila, poleg tega bodo imela bolj prijeten vonj. Živila bodo ostala dlje sveža (predvsem kruh, kosmiči in podobna živila, ki jih hranimo na sobni temperaturi), gospodinjski aparati in kabli pa ne bodo imeli težav s korozijo.

Nekateri celo trdijo, da so razvlaževalci veliko bolj učinkovit način sušenja perila v primerjavi s sušilnimi stroji. Z njihovo pomočjo se perilo hitreje posuši in, kar je še pomembneje, ni zmečkano in ga ni treba likati.

Stvari na katere morate biti pozorni

Ko kupujete nov razvlaževalec, morate biti pozorni na nekaj stvari, kot so zmogljivost, raven hrupa in enostavnost praznjenja rezervoarja.

Zmogljivost

Zmogljivost razvlaževalnika zraka pomeni količino vode, ki jo rezervoar lahko shrani v enemu dnevu. Izbira velikosti bo odvisna od količine vlage v prostoru, kjer je ta naprava nameščena.

  • Large: prostornina rezervoarja približno 35 litrov, priporočljivo za zelo vlažne prostore
  • Medium: prostornina rezervoarja približno 20 litrov, idealna za zmerno vlažne prostore
  • Majhen: prostornina rezervoarja od 10 do 18 litrov, idealna za majhne prostore z zmerno vlažnostjo

Za manjše prostore res ni treba vzeti razvlažilnika velike prostornine. Čeprav bo delo opravil zelo hitro, bo porabil tudi dvakrat več moči in električne energije kot srednje zmogljiv razvlaževalec.

Hrup

Kot večina podobnih naprav tudi razvlaževalniki zraka proizvajajo določeno raven hrupa. Veliko vlogo pri izbiri ravni hrupa bo imel prostor, v katerem bo nameščen razvlaževalec.

Odvlaživač zraka

Če jo potrebujete za klet ali enega od prostorov, v katerih se ne zadržujete, potem nekoliko bolj hrupna naprava ne bo problem. Če pa kupujete razvlaževalec zraka za dnevno sobo, potem obvezno poiščite napravo, na kateri jasno piše, da je namenjena tihemu delovanju.

Enostavno praznjenje rezervoarja

Na koncu vsakega dne boste verjetno morali izprazniti posodo, ki je bila napolnjena z vodo. Lažje kot boste vzeli in postavili rezervoar nazaj, lažje bo to delo za vas.

Upoštevajte, da večji ko je rezervoar, težji bo in več truda boste morali porabiti, da ga izpraznite. Zato naj ima razvlaževalec tudi udobne ročaje za prenašanje posode.

Samodejna regulacija vlažnosti

Druga priročna možnost je samodejna regulacija vlažnosti v prostoru. Sodobnejši razvlaževalniki imajo vgrajen higrometer, ki meri relativno vlažnost v prostoru. Na ta način lahko hitro in enostavno prilagodite optimalno vlažnost prostora.

Idealna vlažnost v prostoru je med 40 in 60 %.

Razvlažilniki z vgrajenim higrometrom lahko tako samodejno uravnavajo vlažnost in se po potrebi vklopijo ali izklopijo, da ves čas vzdržujejo optimalno vlažnost, ki ste jo nastavili.

Mjerač vlage u prostoriji

Razvlaževalniki bi lahko bili prava osvežitev v vašem domu, če imate težave z vlago. Oglejte si torej ponudbo razvlaževalcev, primerjajte cene v trgovinah in poskrbite za udobje svojega doma in družine.

Povezani izdelki