Ostali članci

Ali kupujete nov RAM ali nadgrajujete starega? Pripravili smo vodnik za nakup RAM-a

Delovni pomnilnik je med ključnimi računalniškimi komponentami, potrebnimi za hitro obdelavo in dostop do podatkov. Ta vodnik vam bo pomagal razumeti najpomembnejše vidike RAM-a, da boste natančno vedeli, kateri RAM kupiti za svojo konfiguracijo.

ram memorija matična

Izvor: Freepik

RAM, kot začasni pomnilnik vašega računalnika, shranjuje podatke, ki jih uporablja v tistem trenutku. Izklopite računalnik in vsi podatki iz RAM-a bodo izginili z njim.

Zakaj je RAM pomemben? Kako velik naj bo RAM? Kako vedeti, kateri RAM je najboljši za vaš računalnik? DDR4 ali DDR5? 16 GB ali 32 GB? Na enem mestu smo zbrali vse, kar vemo o RAM-u.

Katere vrste RAM-a obstajajo?

Tri vrste RAM-a, ki jih boste našli na trgu, so:

DDR3 RAM je starejši standard, ki se ne uporablja več toliko in ga boste našli v starejših računalniških sistemih.

DDR4 RAM je bistveno hitrejši od DDR3 in je trenutno najbolj razširjena vrsta RAM-a na trgu. Ponuja boljše delovanje, višje hitrosti prenosa podatkov in manjšo porabo energije. DDR4 je aktualen od leta 2014 in je idealen za večino sodobnih aplikacij.

DDR5 RAM je zadnja generacija delovnega pomnilnika, ki prinaša še več izboljšav v hitrosti in učinkovitosti. Z boljšo zmogljivostjo in možnostjo še večjih zmogljivosti je DDR5 prihodnost pomnilnika RAM, vendar je še vedno v razmeroma zgodnji fazi uvajanja, zato je cena bistveno višja v primerjavi z DDR4.

Če se sprašujete, kaj se je zgodilo z DDR in DDR2, je odgovor zelo preprost – zamenjali sta ju prej omenjeni različici. Še vedno jih je mogoče najti v starejših računalnikih in jih je mogoče celo kupiti. Toda najnovejši računalniki so opremljeni z DDR4 in DDR5 RAM.

Združljivost RAM-a z matično ploščo

Ko se odločate, kateri RAM boste kupili, je pomembno razmisliti o združljivosti z vašo matično ploščo in procesorjem ter o zahtevah aplikacij, ki jih uporabljate. DDR4 zagotavlja odlično razmerje med ceno in zmogljivostjo, medtem ko DDR5 predstavlja naložbo v prihodnost glede na izjemno zmogljivost, ki bo postala standard v prihodnjih letih.

DDR5 ne boste mogli povezati s starejšo matično ploščo, ker potrebuje novejši nabor čipov. Na spletni strani proizvajalca preverite, kakšen pomnilnik podpira vaš model matične plošče.

Ne pozabite tudi, da ni mogoče uporabljati različnih vrst RAM-a hkrati.

Če želite na matično ploščo povezati dva RAM-a, morata biti oba DDR4 ali DDR5. Vsaka novejša različica RAM-a deluje pri nižji napetosti in pri višjih hitrostih. Zato nista združljiva.

DDR4 ali DDR5?

Ker se DDR4 še vedno pogosto uporablja, ni nič narobe, če še naprej uporabljate DDR4 RAM ali celo kupite nov sistem, ki podpira tak RAM.

Če pa kupujete ali izdelujete nov namizni računalnik, priporočamo, da se odločite za DDR5.

Razlog ni toliko boljša zmogljivost, ampak praktičnost. Sčasoma bo večina komponent prešla na združljivost DDR5. Dolgoročno vam bo lažje spremeniti in nadgraditi svoj računalnik in RAM v skladu z najpogosteje uporabljenim standardom.

Po drugi strani bo DDR5 na trgu še nekaj časa, kar pomeni, da bodo njegove cene sčasoma vse bolj padale. Zato vam ni treba hiteti.

Kako izbrati kapaciteto RAM-a

ram ddr5

Ena največjih napačnih predstav je, da mora imeti RAM večjo zmogljivost, kot jo potrebuje vaš računalnik. Od tega imajo korist samo prodajalci.

Od velikosti delovnega pomnilnika je odvisno, koliko podatkov lahko vanj zapišemo, torej kako hitro lahko računalnik dostopa do podatkov, ki jih v tistem trenutku potrebuje.

Dokler je dovolj RAM-a, bo sistem deloval normalno. In to pomeni, da več RAM-a, kot ga potrebuje vaš računalnik, ne bo pomenilo prav nič.

Izjema so napredni programi, kot so tisti za urejanje slik ali video posnetkov, a o tem kasneje.

Medtem ko vaš računalnik deluje, vsak proces zasede del RAM-a. Torej, vsak zavihek, odprt v brskalniku, in vsak zagnan program. Dokler vsi ti procesi ne zahtevajo več prostora, kot ga ima delovni pomnilnik, boš ok.

Ko ima računalnik preveč podatkov za shranjevanje in premalo delovnega pomnilnika, se bo drastično upočasnil. Včasih do te mere, da ga je treba znova zagnati, da izpraznite RAM.

Bistvo je naslednje: ne vzemite več RAM-a, kot ga potrebuje vaš računalnik. Od presežka ne boste imeli koristi in boste samo plačali več za nič.

Kako boste vedeli, koliko RAM-a potrebujete?

Za povprečnega uporabnika, ki računalnik uporablja za brskanje po internetu in osnovna pisarniška opravila, bo 8 GB RAM več kot dovolj. Vendar pa je za naprednejša opravila, kot so igranje iger, urejanje videa ali delo z več aplikacijami, pogosto priporočeni minimum 16 GB RAM-a, medtem ko je 32 GB namenjeno profesionalcem, ki se ukvarjajo z zahtevnimi nalogami, kot je 3D modeliranje.

En 8 GB RAM-a ali 2 16 GB RAM-a?

Če zmogljivost porazdelite na dva manjša pomnilnika RAM namesto enega večjega, lahko pričakujete manjši skok v zmogljivosti.

To je samo 2-3%, vendar če ni velike razlike v ceni, zakaj ne bi izkoristili več rež na matični plošči, še posebej, če poganjate zahtevne aplikacije, kot so igre ali urejanje videa.

Hitrost RAM-a

Hitrost RAM-a je izražena v megahercih (MHz) in se nanaša na to, kolikokrat na sekundo lahko RAM izvede operacijo. Večja hitrost pomeni hitrejše izvajanje nalog, kar je še posebej pomembno pri aplikacijah, ki potrebujejo hiter dostop do pomnilnika, kot so igre ali profesionalni programi za obdelavo podatkov.

DDR4 RAM prihaja s hitrostmi, ki se običajno začnejo pri 2133 MHz in lahko segajo do 3200 MHz ali več, z relativno nizko zakasnitvijo. DDR5 RAM ponuja višje hitrosti, začenši pri 4800 MHz in naprej, kar ima za posledico boljšo zmogljivost, čeprav ima morda nekoliko večjo zakasnitev v primerjavi z DDR4.

Ni nujno, da bo večja hitrost občutno izboljšala vašo uporabo računalnika. Na primer boste imeli več koristi od 16 GB DDR4-2133 RAM-a kot od 8 GB DDR4-3200 RAM-a.

To pravilo ne velja za integrirane grafične kartice. Integrirane grafične kartice Intel in AMD delujejo bistveno bolje z hitrejšim RAM-om.

Ali lahko povežem dva RAM-a različnih hitrosti?

Na primer, imate dva DDR4 RAM-a, enega 2133 MHz in drugega 3200. Seveda ju lahko povežete skupaj. Računalnik bo deloval, kot da ni nobene razlike - razen ene malenkosti. RAM bo deloval z nižjo hitrostjo, v tem primeru 2133 MHz.

Glede na majhne razlike v ceni, ko že kupuješ dva rama, naj bosta enaka.

Zakasnitev RAM-a ali odzivni čas

Včasih je imela zakasnitev veliko večjo vlogo kot danes. Označuje čas, ki ga potrebuje RAM, da začne izvajati ukaz, potem ko ga prejme. Manjša zakasnitev pomeni hitrejši odziv pomnilnika.

DDR3 pomnilniki so večinoma imeli odziv 13,75 ns (to je tako imenovani CL11). Večina pomnilnika DDR4 ima odzivni čas 14,06 ns (tako imenovani CL15), medtem ko je zakasnitev pri DDR5 okoli 16 ns.

Razlika je skoraj neopazna, še posebej, ker DDR5 deluje pri visokih hitrostih.

Naše priporočilo je, da se z odzivnim časom ne obremenjujete, razen če vam je vsaka nano sekunda izjemno pomembna. Za veliko večino ni.

RAM za namizje vs. RAM prenosnika

RAM za desktop i RAM za laptop

Ali lahko v prenosnik vstavim namizni RAM? Žal ne.

RAM je večinoma na voljo v dveh velikostih: (faktor oblike):

  • DIMM (Dual In Line Memory Module) za namizne računalnike in strežnike
  • SO-DIMM (Small Outline DIMM) za prenosnike in mini osebne računalnike

Čeprav vse vrste RAM-a uporabljajo enako tehnologijo in delujejo enako, se razlikujejo po velikosti. V prenosni računalnik ne boste mogli vstaviti velikega namiznega pomnilnika RAM, niti mikro RAM-a ni mogoče priključiti na matično ploščo namiznega računalnika.

Želite nadgraditi RAM na prenosnem računalniku? Ne tako hitro...

Preden začnete iskati boljši RAM za svoj prenosnik, najprej preverite, ali lahko sploh zamenjate RAM na vašem prenosniku.

Ker so prenosniki vedno tanjši, so proizvajalci začeli vgrajevati RAM v matične plošče prenosnikov, da bi prihranili prostor.

Če imate tak prenosnik, pomeni, da ste bolj ali manj obtičali z RAM-om, ki ga ne morete nadgraditi.

Prednosti in slabosti igralnega RAM-a

Ko iščete najboljši RAM za igranje iger, morate upoštevati več prednosti in slabosti. Izbira med DDR4 in DDR5 RAM je pomembna, saj imata oba svoje posebnosti.

Prednosti:

  • Večja hitrost: DDR5 RAM ponuja hitrejši prenos podatkov v primerjavi z DDR4, kar pomeni hitrejše nalaganje iger in manjšo zakasnitev.
  • Boljša zmogljivost: hitrejši DDR5 omogoča boljšo zmogljivost v igrah, še posebej v situacijah, kjer je potrebna hitra in učinkovita uporaba pomnilnika.
  • Prihodnja podpora: DDR5 je novejši standard in prihodnost igranja iger ter prihaja s podporo za najnovejše tehnologije.

Slabosti:

  • Cena: DDR5 RAM je trenutno dražji v primerjavi z DDR4, kar je lahko ovira, če imate omejen proračun.
  • Združljivost: Samo najnovejše matične plošče in procesorji so združljivi z RAM-om DDR5, zato prehod na nov standard RAM-a pogosto pomeni posodobitev celotne konfiguracije računalnika.
  • Obrobne izboljšave: Včasih so razlike v zmogljivosti med DDR4 in DDR5 RAM zanemarljive.

Izbira med DDR4 in DDR5 bo odvisna od vaših trenutnih in prihodnjih potreb ter proračuna. Upoštevajte osnovne zahteve iger, ki jih igrate, in koliko ste pripravljeni vložiti v nadgradnje. Hkrati pa ne pozabite, da igralna zmogljivost ni povezana samo z RAM-om; komponente, kot sta procesor in grafična kartica, igrajo ključno vlogo.

Priljubljeni proizvajalci RAM-a

Ko izbirate RAM za nadgradnjo ali izdelavo namiznega računalnika, je ključnega pomena vedeti, kateri proizvajalci izstopajo po kakovosti in zanesljivosti. Corsair in Crucial sta dve vodilni blagovni znamki, ki ponujata široko paleto izdelkov, namenjenih povprečnemu uporabniku in navdušencu.

Corsair

Corsair je priznan proizvajalec pomnilnika RAM, ki izstopa po visokokakovostnih komponentah in odlični zmogljivosti. Njihov pomnilnik RAM je še posebej priljubljen med igričarji in uporabniki, ki potrebujejo visoko zmogljivost za napredne naloge, kot je obdelava videa ali 3D modeliranje.

Vrste RAM-a: DDR4, DDR5

Zmogljivosti: 8 GB, 16 GB, 32 GB, 64 GB

Crucial

Crucial je blagovna znamka, znana po zanesljivih in cenovno ugodnih pomnilnikih RAM, ki so primerni za širok krog uporabnikov. Če iščete nadgradnjo, ki bo zagotavljala stabilnost in zanesljivost brez ogrožanja hitrosti, Crucial ponuja odlično razmerje med ceno in zmogljivostjo.

Vrste RAM-a: DDR4, DDR3

Zmogljivosti: 4 GB, 8 GB, 16 GB, 32 GB

Izberite RAM teh proizvajalcev in prepričani boste o zanesljivosti in stabilnosti vašega računalniškega sistema.

Pogosto zastavljena vprašanja

Katere lastnosti pomnilnika RAM upoštevati pri nakupu?

Pri nakupu pomnilnika RAM je pomembno upoštevati kapaciteto, frekvenco, latenco in vrsto modula. Večja zmogljivost omogoča več vzporednih procesov, frekvenca in zakasnitev pa vplivata na hitrost. Prav tako je pomembno, da je tip modula združljiv z matično ploščo.

Kako ugotoviti združljivost RAM-a z matično ploščo?

Če želite ugotoviti združljivost RAM-a z matično ploščo, preverite največjo podprto frekvenco in vrsto pomnilnika, ki ga plošča podpira, na primer DDR3 ali DDR4. Prav tako uskladite število nožic modula RAM s pomnilniškimi režami na matični plošči.

Kakšna je razlika med pomnilnikom DDR3 in DDR4?

Pomnilnik DDR4 je naslednik pomnilnika DDR3 z večjo zmogljivostjo in manjšo porabo energije. DDR4 deluje pri višjih frekvencah in ima večjo hitrost prenosa podatkov, kar ima za posledico večjo učinkovitost.

Koliko RAM-a je priporočljivo za igralne računalnike?

Za igričarske računalnike je priporočljivo imeti vsaj 16 GB RAM-a, da zagotovite zadostno količino pomnilnika za zahtevne igre in večopravilnost. Igralci, ki iščejo vrhunsko zmogljivost ali pretakanje iger, si lahko omislijo 32 GB RAM-a.

Kako hitrost RAM-a vpliva na zmogljivost računalnika?

Hitrost RAM-a, ki se meri v megahercih (MHz), neposredno vpliva na hitrost obdelave podatkov. Večja hitrost RAM-a pomeni hitrejše izvajanje nalog, kar ima za posledico boljše delovanje v igrah in aplikacijah, ki zahtevajo hitro obdelavo podatkov.

Kaj pomeni ocena CL za pomnilnik RAM?

Ocena CL ali zakasnitev CAS označuje število ciklov zakasnitve, preden pomnilniški modul pošlje podatke procesorju. Nižji rezultat CL pomeni hitrejši odziv pomnilnika RAM, kar lahko povzroči boljše delovanje računalnika za nekatere aplikacije.

Povezani izdelki