Ostali članci

Kateri računalniški procesor kupiti (vodnik za nakup)

Malo računalniških komponent je tako pomembnih kot procesor. Vendar se je težko odločiti, kateri procesor je najboljši za vaše potrebe. Koliko jeder mora imeti procesor, s katero matično ploščo je združljiv, kakšen takt naj ima in kako pomemben je predpomnilnik ter ali so boljši procesorji AMD ali Intel, so nekatera od vprašanj, na katera boste lahko odgovorili, ko preberete naše vodnik za nakup procesorja.

procesor

Proizvajalci

Intel in AMD sta dva glavna proizvajalca procesorjev.

Do pred nekaj leti je bil Intel edina prava izbira, razen če potrebujete ekstra poceni procesor. Danes so razlike med Intelom in AMD tako majhne, ​​da vam bosta oba dobro služila.

Edina stvar, na katero morate paziti, je združljivost z matično ploščo. Matična plošča Intel ne bo delovala s procesorjem AMD in obratno. Pri grafiki in diskih razlika ni pomembna, mora pa se procesor ujemati z matično ploščo.

Intel procesorji

intel procesor

Intel svoje procesorje deli na več kategorij. Pentium in Celeron sta procesorja vstopnega razreda, namenjena opravljanju preprostih opravil, kot so brskanje po internetu, gledanje filmov ipd.

Naslednja kategorija so procesorji Core, razdeljeni v 4 osnovne serije procesorjev glede na njihovo kapaciteto in performanso.

 • Core i3 - nekoliko boljši od Pentiuma in Celerona, a še vedno za nezahtevne uporabnike
 • Core i5 – ti procesorji so najbolj priljubljeni, saj so kos večini opravil, tudi igranju video iger in urejanju
  videoposnetkov.
 • Core i7 - za zagrizene igričarje in profesionalce na področju grafičnega oblikovanja, urejanja fotografij in
  video vsebin
 • Core i9 - vrhunski modeli procesorjev za tiste, ki želijo absolutno najboljše in lahko to tudi plačajo

Tukaj je opisano, kako razumeti oznake procesorja.

Prva številka označuje generacijo procesorja. Višje kot je število, novejša je generacija procesorja. 11. generacija je trenutno najnovejša generacija procesorjev Intel. Ostale številke v imenu označujejo različne modele. In tu velja pravilo, večja kot je številka, močnejši je procesor. Na primer Core i7-10900 pravi, da gre za procesor 10. generacije in da je močnejši kot na primer model i7-10700.

Pogosto boste na koncu naleteli na črko K, na primer pri Core i7-10700K. To pomeni, da je procesor mogoče overclockati. Pogost simbol je črka F, kar pomeni, da procesor nima integrirane grafike in ga je treba kupiti posebej.

procesorji AMD

amd procesor

Osnovne modele procesorjev AMD najdemo v družinah procesorjev A in Athlon. Za vse ostalo je tu Ryzen.

 • Ryzen 3 - podobno kot Intelovi procesorji i3 so naprednejši od začetnih procesorjev, a niso kos težjim nalogam
 • Ryzen 5 - zagotavlja najboljšo zmogljivost za ceno in bo ustrezal večini uporabnikov, tudi igralcem iger
 • Ryzen 7 - vrhunski procesorji, enakovredni Intelovi liniji i7
 • Ryzen 9 - do 12 jeder in 24 niti - najnovejši, najboljši in najdražji za najintenzivnejše izzive, ki jih lahko postavite pred svoj računalnik
 • Ryzen Threadripper – posebej zasnovan za najnaprednejše naloge, kot je upravljanje strežnikov in baz
  podatkov, ali za napredno obdelavo medijev, kot je video.

Vse je odvisno od tega, koliko ste pripravljeni plačati. Če je denar vaša zadnja skrb, posezite po najdražjem in najboljšem, torej Intel i9 ali AMD Ryzen 9. Če ne želite zapravljati denarja za nekaj, česar v resnici ne potrebujete, niti nimate možnosti, Intel i5 in AMD Ryzen 5 sta trenutno najbolje kupljena procesorja.

Proračun

Preden začnete iskati popoln procesor za vašo konfiguracijo, se najprej odločite, koliko ste pripravljeni porabiti in kaj lahko pričakujete od procesorjev v določenih cenovnih razredih.

Do cca 150 evrov

Tam boste našli dobre vsestranske procesorje za računalnik, na katerem boste brskali po internetu, igrali preproste igre in gledali filme, na katerem bodo vaši otroci delali domače naloge ali opravljali video klice. Pričakujte procesorje Celeron in Pentium za osnovne računalnike ter procesorje Intel i3 in Ryzen 3, običajno z integrirano grafično kartico, manj jedri in zmanjšanim predpomnilnikom.

Od 150 do 260

Tu vas praviloma čakajo procesorji Intel i5 in Ryzen 5. Procesorji v tem cenovnem razredu so namenjeni nekoliko resnejši uporabi računalnika, večopravilnosti in naprednejšim video igram in programom. Intel i5 in Ryzen 5 sta najboljša izbira za večino igralcev iger, zato namesto da bi porabili denar za procesor i7 ali i9, lahko dodate ta del za boljšo grafiko.

Od 260 evrov+

Nebo je meja. Za vrhunsko igranje iger, urejanje medijskih vsebin (videoposnetkov in slik), overclocking ali preprosto vlaganje v prihodnost, da boste prepričani, da bo vaš računalnik v prihodnjih letih uspešno premagal vse, kar mu vržete.

Združljivost matične plošče

Matična ploča

Izvor: Freepik

Ne glede na to, ali nadgrajujete obstoječi sistem z novim procesorjem ali sestavljate novo konfiguracijo iz nič, mora biti primarno merilo združljivost z matično ploščo ali vrsto vtičnice.

Kot smo že omenili, se Intel in AMD ne mešata. Intel uporablja sistem LGA (Land Grid Array), kar pomeni, da imajo Intelovi procesorji na sebi majhne električne kontaktne ploščice, matična plošča pa ima podnožje z zatiči. AMD pa uporablja t.i Pin Grid Array, kjer so nožice na procesorju, vtičnica na matični plošči pa ima reže, v katere gredo te nožice.

Procesorji lahko porabijo veliko toka in razdelitev moči med veliko zatiči pomaga stabilizirati tok.

Kako veste, katero vrsto vtičnice imate na obstoječi matični plošči? Te informacije najdete v sistemskih nastavitvah računalnika. Če uporabljate Windows, odprite Nastavitve, nato Sistem in O programu. Tam so informacije, ki jih potrebujete.

Jedra in niti

Jedra so kot ločeni majhni procesorji, vsa pakirana v enem procesorju. Vsako nalogo lahko izvajajo hkrati, kar pomeni, da več jeder kot ima procesor, boljši je pri izvajanju več nalog hkrati.

Niti so število nalog, ki jih lahko procesor izvaja hkrati. Sodobni procesorji imajo t.i večnitnost (Hyperthreading pri procesorjih Intel ali Simultaneous Multithreading pri AMD), ki omogoča, da eno jedro ustvari dve niti. Zato boste v specifikacijah pogosto videli, da ima procesor na primer 4 jedra in 8 niti ali 6 jeder in 12 niti. Dodatne niti delujejo kot navidezni, drugi virtualni procesor. Niso tako hitri kot pravo procesorsko jedro, vendar vidno pomagajo optimizirati zmogljivost procesorja.

Na splošno velja, da več kot je jeder, tem bolje. Intel i5 in Ryzen 5 s po šestimi jedri sta odlična izbira tako za igralne kot poslovne računalnike. Vendar se večina videoiger za delovanje ne zanaša samo na moč procesorja, saj velik del potrebne energije črpajo iz grafičnih kartic. To pomeni, da igralni računalnik običajno ne potrebuje več kot 4-6 jeder.

Hitrost ali takt procesorja

S hitrostjo procesorja so stvari precej preproste. Merjeno v gigahercih, višje kot je število, večja je hitrost. Vendar se ne osredotočajte le na številke. Zelo težko je primerjati hitrosti procesorjev različnih modelov, predvsem pa različnih proizvajalcev. Deluje le, če gre za procesorje enake arhitekture in enakega števila jeder.

Hitrost/takt procesorja je še vedno dober pokazatelj, kako hiter je lahko vaš računalnik, vendar ne sme biti glavni razlog za nakup. Višja hitrost ne pomeni nujno hitrejšega procesorja, ker obstaja veliko drugih dejavnikov, ki vplivajo na njegovo hitrost.

Višje hitrosti procesorja bodo omogočile boljšo zmogljivost pri preprostih opravilih, kot je igranje iger. Toda če vaš procesor izvaja intenzivno nalogo, ki vključuje obdelavo veliko podatkov, kot je urejanje ali kodiranje videoposnetkov, bo več jeder za boljšo porazdelitev delovne obremenitve običajno zagotovilo boljšo zmogljivost kot le višje takte.

Procesorji prilagajajo hitrost delovanja glede na vrsto naloge, s katero se srečujejo, in temperaturo, pri kateri delajo. Zato boste v specifikacijah naleteli na številke, ki označujejo najmanjšo in največjo (turbo) hitrost.

Za večino uporabnikov, vključno z igričarji, zadostuje 3,0 - 4,0 GHz procesor.

Procesori

Predpomnilnik

RAM ni edina stvar, ki je odgovorna za začasno shranjevanje pomnilnika. S predpomnilnikom procesor hitreje dostopa do podatkov, ki so v njem shranjeni, in izboljša njegovo hitrost. Poleg tega procesor potrebuje podatke hitreje, kot jih lahko dostavi RAM, zato je predpomnilnik na procesorju bistvenega pomena za dobro delovanje vaše konfiguracije.

Obstajajo tri vrste predpomnilnika: L1 - najhitrejši, a ozek, L2 - prostornejši, a počasnejši, in L3 - prostoren, a počasnejši. Čeprav je predpomnilnik priročna številka, ki jo je treba poznati, naj vas zaradi tega ne skrbi preveč. Težko je vnaprej vedeti, kako bo vplival na zmogljivost v realnem času, hkrati pa obstajajo pomembnejši dejavniki, ki vplivajo na zmogljivost procesorja, kot smo že omenili.

Hlajenje procesorja

Procesorji med delovanjem proizvajajo toploto. Zato jih je treba ustrezno ohladiti, da se ne pregrejejo, saj se v tem primeru lahko poslovite od svojega računalnika.

Številka, ki jo boste iskali tukaj, je pod TDP ali Thermal Design Profile/Power. Nanaša se na količino toplote, ki jo ustvari procesor med delovanjem, in se meri v vatih (W).

Večina današnjih procesorjev je v območju med 65 W in 95 W. Ta številka vam bo povedala, kakšno hlajenje za procesor morate kupiti, pa tudi kakšen napajalnik.

Integrirana grafična kartica (GPU)

To bomo sestavili za tiste, ki želijo svoj računalnik spremeniti v igralni stroj. Večina današnjih procesorjev je opremljena z integrirano grafično kartico, vendar z njimi prihaja do zmanjšane kakovosti grafične vsebine.

Integrirana grafična kartica bo povsem dovolj za povprečne, 'domače' uporabnike. Uživali bodo lahko v nekoliko šibkejših igricah, enostavnejšem urejanju fotografij in seveda vseh osnovnih funkcijah, kot so brskanje po spletu, gledanje filmov itd... Npr. če je procesor Intel Pentium dovolj dober za vas, vam bo njegova integrirana grafika zagotovo zadostovala.

Če pa želite uporabljati nekoliko naprednejše programe, predvsem s področja urejanja fotografij in videa, uživati ​​v najrazličnejših igrah, vam procesorji z vgrajeno grafično kartico ne bodo prav nič koristili. V tem primeru potrebujete dodatno, ločeno grafično kartico.

Zaključek

Nekateri bi raje umrli kot kupili procesor, ki nima Intelovega podpisa, spet drugi menijo, da je AMD novi bog procesorjev in nič drugega se ne more primerjati z njim. Vendar je nemogoče reči, kateri procesor je najboljši, ker je odvisno od tega, kaj potrebujete.

Torej, ko začnete iskati nov procesor, ga ne kupujte glede na proizvajalca. Poiščite tisto, kar je za vas najboljše, torej tisto, kar najbolj sodi v vaš proračun, hkrati pa maksimalno zadovoljuje vse vaše potrebe. Ko ugotovite, kateri cenovni razred vas zanima in za katere namene boste največ uporabljali svoj računalnik, preučite specifične modele procesorjev, ki mu ustrezajo, in njihove ocene.

Ko najdete najboljši model zase, na Pametno.si poiščite, v kateri trgovini se vam ga najbolj splača kupiti.

Povezani izdelki