Ostali članci

Kateri pametni televizor kupiti - Android, webOS, Tizen, Vidaa OS ali Saphi OS

Pametni televizorji niso več luksuz. Opcija Smart je sestavni del novih modelov televizorjev, zato televizorji poleg klasičnih TV vsebin ponujajo različne digitalne vsebine, ki dnevno sobo spremenijo v pravo multimedijsko središče.

V središču pametnega televizorja je operacijski sistem, ki uporabnikom omogoča dostop do širokega nabora možnosti – gledanje TV vsebin na pretočnih storitvah, brskanje po internetu, igranje iger, uporaba aplikacij, poslušanje glasbe, prikazovanje vsebin iz mobilnih naprav, integracija s pametnimi pomočniki...

koji smart tv kupiti

Izvor: Freepik

Pri nas so najbolj priljubljeni operacijski sistemi na pametnih televizorjih Android/Google TV, webOS in Tizen – spodaj si preberite vse o specifikacijah, prednostih in slabostih teh operacijskih sistemov, da boste vedeli, kateri televizor kupiti.

WebOS

webos lg televizor

WebOS najdemo na pametnih televizorjih LG in velja za enega najboljših operacijskih sistemov za pametne televizorje. Razlog je privlačen uporabniški vmesnik z velikimi aplikacijami in intuitivnim zaslonom, ki je lepega videza ter hiter in enostaven za uporabo.

WebOS ima nekoliko manjšo trgovino z aplikacijami kot nekateri drugi operacijski sistemi, vendar boste v njej vseeno našli vse najbolj priljubljene aplikacije. Na žalost Web OS ne podpira Google Chromecast, vendar ga lahko povežete z glasovnimi pomočniki Alexa in Google Assistant.

Tizen OS

tizen os samsung televizori

Operacijski sistem Tizen temelji na Linuxu in ga uporabljajo pametni televizorji Samsung. Tizen OS zagotavlja bogato uporabniško izkušnjo z dostopom do velikega števila aplikacij in storitev, vključno s priljubljenimi pretočnimi storitvami in podporo za priljubljene glasovne pomočnike. Uporabniški vmesnik je intuitiven in enostaven za navigacijo, zato boste hitro našli vsebino, ki vas zanima.

Čeprav se bo pametni televizor Samsung odlično znašel v vsakem gospodinjstvu, bodo od njega največ imeli uporabniki, ki že imajo Samsungove izdelke, kot so pametni telefoni, pametne ure, slušalke in pametni gospodinjski aparati. To je zahvaljujoč Samsung SmartThings, ekosistemu pametnega doma, ki uporabnikom omogoča povezovanje, nadzor in avtomatizacijo pametnih naprav in gospodinjskih aparatov z eno samo aplikacijo.

Android / Google TV

google tv

Google TV je najnovejša različica Android TV, Googlovega operacijskega sistema za pametne televizorje. Čeprav sta se izraza Android TV in Google TV začela uporabljati izmenično, je glavna razlika v uporabniškem vmesniku in nekaterih dodatnih funkcionalnostih, ki jih Google TV ponuja prek standardnih platform Android TV.

Poleg nekoliko izpopolnjenega dizajna Google TV uporablja AI, da uporabnikom ponudi prilagojeno vsebino. Ima tudi poseben zavihek za prenose v živo in druge ugodnosti, ki izboljšajo uporabniško izkušnjo.

Google TV boste našli na pametnih televizorjih Sony, TCL, Hisense in Philips. Ima največji izbor aplikacij med vsemi operacijskimi sistemi za pametne televizorje, podpira pretakanje vsebin iz internetnega brskalnika Chrome ter pametnih telefonov in tablic Android, podpira pa tudi pametnega pomočnika Google.

 

Čeprav je Google TV večinoma intuitiven in enostaven za uporabo, lahko obilica aplikacij in storitev nekatere uporabnike zmede, zlasti tiste, ki niso tehnično podkovani. Poleg tega, čeprav trgovina Google Play ponuja široko paleto aplikacij, nekatere aplikacije niso optimizirane za uporabo na televizorju, kar lahko povzroči težave z delovanjem ali uporabniško izkušnjo.

Saphi OS

Operacijski sistem Saphi uporabljajo Philipsovi pametni televizorji, njegova glavna odlika pa je preprost vmesnik, da ga uporabniki kar se da enostavno uporabljajo in brez težav dostopajo do vsebin in aplikacij.

Saphi OS je zanimiv tudi zaradi integracije s Philipsovo tehnologijo Ambilight, ki okrog televizorja ustvarja ambientalno osvetlitev, prilagojeno vsebini, prikazani na zaslonu.

Čeprav ne ponuja enake ravni aplikacij ali funkcionalnosti kot Google TV ali webOS, je Saphi OS optimiziran za televizorje Philips, da zagotavlja zanesljivo delovanje in učinkovitost. Zaradi tega je dobra izbira za uporabnike, ki iščejo preprosto, a funkcionalno izkušnjo pametne televizije brez nepotrebnih zapletov.

Philips uporablja Saphi OS v cenovno dostopnejših televizorjih, saj zahteva manj strojnih sredstev, medtem ko so modeli z Google TV namenjeni premium segmentu zaradi bogatejšega ekosistema aplikacij in naprednih pametnih funkcij.

Vidaa OS

Vidaa OS boste največkrat našli na pametnih televizorjih Hisense, uporabljajo pa ga tudi drugi proizvajalci, kot so Tesla, Toshiba in Sharp. Tako kot drugi priljubljeni operacijski sistemi na pametnih televizorjih tudi Vidaa OS omogoča dostop do širokega nabora pretočnih storitev, kot sta Netflix in HBO, ima intuitivno zasnovo in preprost vmesnik, po katerem je enostavno krmariti ter je hiter in odziven.

Kateri pametni televizor kupiti?

Če cenite intuitiven vmesnik, ki je enostaven za uporabo, bogat izbor aplikacij pa se vam zdi mamljiv bonus, so pametni televizorji LG z WebOS odlična izbira. Če na prvo mesto postavljate preprostost, razmislite tudi o televizorjih Hisense z OS Vidaa.

Če želite svoje naprave Samsung povezati v en pametni ekosistem, potem je pametni televizor Samsung z operacijskim sistemom Tizen prava izbira za vas.

Če dajete prednost širokemu naboru aplikacij in natančni personalizaciji ponujenih vsebin, potem priporočamo pametni TV z operacijskim sistemom Google TV.

Povezani izdelki