Ostali članci

Blender, mikser, sekljalnik ali multitasker - kateri kuhinjski aparat zares potrebujete?

Mali kuhinjski pomočniki se pojavljajo povsod in kupite jih lahko povsod – od supermarketov do trgovin, specializiranih za prodajo zabavne elektronike. Ni veliko zmede glede tega, v katerih situacijah boste uporabljali mikrovalovno pečico ali grelnik vode, ko pa gre za majhne aparate za pripravo hrane, postanejo stvari bolj zapletene.

Blender, mikser, sekljalnik ali multitasker – tudi če vam je namen vsake od teh naprav jasen, morda niste 100-odstotno prepričani, ali bi morali investirati vanje. Upamo, da bodo spodnja pojasnila razjasnila situacijo. Torej gremo.

Blender

blender

Izvort: Freepik 

Blenderji so med najbolj priljubljenimi malimi kuhinjskimi aparati in odlična rešitev za ljubitelje smutijev in šejkov. Večji blenderji so dobra izbira za večje družine in pripravo več obrokov, mini blenderji pa so idealni za osebno uporabo, saj se posoda z ustreznim nastavkom v trenutku spremeni v stekleničko za smuti.

Obstajajo napredne različice blenderjev z izjemno močjo, ki lahko nadomestijo sekljalnike. Takšni mešalniki bodo oreščke sesekljali gladko kot papir. Na primer, če želite poleg smutijev in drugih tekočih kreacij sami pripraviti arašidovo maslo, mandljevo moko, humus in druge domače gastronomske specialitete, vaša kuhinja potrebuje prav tak blender. Vedite pa, da takšne naprave zahtevajo bistveno večji finančni vložek.

Za radovedneže imamo vodič za nakup blenderja, tako da če se odločite, da vas bo prav blender povzdignil do naprednih kuharskih veščin, h katerim ciljate, boste znali izbrati najboljšega.

Mešalnik

Mikser

Izvor: Freepik 

Torte, tortice, mafini, piškoti, browniji, palačinke – toliko jih spečete, kot da bi bili v preteklem življenju slaščičar. Na tem seznamu je veliko kuhinjskih aparatov, ki vam bodo prišli prav, a noben tako kot mešalnik.

Izbirate lahko med več vrstami mešalnikov

  • ročni mešalnik je namenjen manjšim vsakodnevnim opravilom in bolj kot mešalnik služi kot nadomestek za blender
  • ročni mešalniki so za lažja opravila v povprečju 1-2 krat na mesec
  • namizni mešalnik ali mešalnik s posodo je za resne slaščičarje, ki pogosto pečejo in potrebujejo zanesljivo in zmogljivo napravo, ki zna tudi mešati testo.

Sekljalnik

sjeckalica

Izvor: Your best digs

Sekljalnik (eng. food processor) je vsestranska naprava, namenjena predvsem sekljanju hrane. Z osnovnim modelom sekljalnika lahko sekljate mandlje in orehe, pripravljate čičerikine paste, majoneze in razne goste omake, sekljate čebulo in česen, režete sadje in zelenjavo, delate drobtine, ribate sir itd.

Če radi vse, kar jeste, pripravite sami, namesto da kupujete že pripravljene izdelke, sploh ko gre za različna masla in testa, je sekljalnik idealen gospodinjski aparat za vas. Drastično boste prihranili čas in delo opravili bolje, kot če bi vse delali ročno.

Glede na položaj in obliko rezil sekljalniki načeloma niso primerni za pripravo smutijev, juh ali koktajlov, razen če so opremljeni s posebnim nastavkom za pripravo teh in podobnih pijač.

Obstajajo različne vrste sekljalnikov – od majhnih s prostornino pol litra in tudi manj, ki delujejo s pritiskom roke, do velikih in zmogljivih naprav, ki s pritiskom na gumb naredijo cel kozarec arašidovega masla v samo desetih minutah. Velikost prilagodite kuhinjskim potrebam.

Multipraktik

To je ultimativni kuhinjski pomočnik, ki združuje vse omenjene naprave v eno.

Če v kuhinji preživite veliko časa in pripravljate različne sladke in slane jedi, pogosto za več ljudi, je multipraktik najboljša rešitev. Nekateri modeli so opremljeni z vsemi podaljški, za druge pa dobite samo osnovne podaljške, ostale pa lahko dokupite po želji. Večnamenski aparati, predvsem kakovostnih znamk, zahtevajo nekoliko več jo investicijo, a ker združujejo več aparatov v enega, boste prihranili prostor in poenostavili proces priprave hrane.

Velike, napredne modele sekalnikov včasih imenujemo večnamenski, zato pri nakupu obvezno preverite, ali so opremljeni s potrebnimi priključki.

In končno, kratek pregled, čemu je naprava namenjena.

  blender mešalnik (ročni ali namizni) sekljalnik
kaše ✓*
smoothies    
omake
masla iz orehov    
sekljanje zelenjave    
testo (kruh, torte, piškoti...)  

 

Povezani izdelki