pametno.si

ADAC TEST: Najboljše in najslabše zimske pnevmatike leta 2020

 Temperature so še vedno okoli 20 stopinj, vendar naj vas to ne zavede - zimska sezona je pred vrati. Tako meni ekipa, ki izvaja test ADAC - predstavljamo vam rezultate testa ADAC za zimske pnevmatike leta 2020. Ugotovite, katere so najboljše in najslabše zimske pnevmatike za to sezono!

adac test zimske gume 2020. nabava

Izvor: Freepik 

ADAC testira zimske pnevmatike v 7 kategorijah: vedenje na suhem, mokrem,snegu in ledu, vpliv na porabo goriva, porabo samih gum in raven hrupa. Vsako od meril prinese določen odstotek skupni oceni, vsota ocen pa končnega zmagovalca.

Letos preizkušene kategorije so:

  • 205/55 R16 - osebna vozila;

  • 235/55 R17 - SUV, kombiji in dostavna vozila.​​​​​​

Spodaj vam predstavljamo najboljše in najslabše zimske pnevmatike leta 2020 v kategoriji osebnih vozil.

Najboljše zimske pnevmatike 205/55 R16

Od skupno 15 preizkušenih modelov v tej kategoriji jih je 5 imelo dobre in 7 zadovoljive zmogljivosti. Samo en model je dobil oceno dovolj, dve pnevmatiki pa sta padli na testiranju zaradi slabega oprijema na mokri podlagi.

1. Bridgestone Blizzak LM005

Bridgestone Blizzak LM005

Ta model pnevmatike je izjemno dober na suhih cestah, dobro se obnaša na snegu, na mokri cesti pa je dosegel tudi izjemno zadovoljive rezultate. Lahko pa jim se očita, da so nekoliko hrupni in se tudi hitro obrabijo, zato so boljši za voznike, ki ne presegajo velikih kilometrov.

2. Michelin Alpin 6

Michelin Alpin 6

Drugo uvrščena zimska pnevmatika na testu ADAC je odlična izbira za lastnike avtomobilov, ki vozijo več prevoženih kilometrov ali pa ne želijo prepogosto kupovati novih zimskih pnevmatik. Michelin Alpin 6 je v mokrih razmerah dosegel odlične rezultate, v suhih pa se obnaša nekoliko šibkeje.

3. Dunlop Winter Sport 5

Dunlop Winter Sport 5

Dunlop je tradicionalno na vrhu najboljših zimskih pnevmatik, zato tudi letos ni razočaral. Lahko rečemo, da je to popolna izbira, saj daje dobre rezultate na suhih, mokrih in zasneženih cestah, malo vpliva na porabo goriva in se počasneje porablja. Če iščete vsestransko dobro pnevmatiko, jo boste našli pri Dunlopu.

4. Hankook i*cept RS2

Hankook i*cept RS2

To je še en uravnotežen model, ko gre za vedenje na mokrih in zasneženih cestah, z nekoliko slabšimi rezultati na suhih cestah. So pa zimske pnevmatike še vedno odlične, njihova prednost pa je, da imajo tudi šibek učinek na porabo goriva.

5. Maxxis Premitra Snow WP6

Maxxis Premitra Snow WP6

Ta model zimskih pnevmatik Maxxis je dosegel najvišjo oceno v suhih pogojih med vsemi preizkušenimi pnevmatikami, v mokrih razmerah pa je pokazal zelo dobre rezultate. Tako kot Dunlop ima tudi ta nekoliko nižjo ceno kot drugi modeli, kar olajša vklapljanje v posamezne proračune, a kljub temu zagotavlja udobje in varnost pri vsaki vožnji.

Najslabše zimske pnevmatike 205/55 R16

Človek bi te pnevmatike označil za popolne poražence - tukaj sta dve pnevmatiki, ki sta na testu ADAC pokazali zelo slabe rezultate.

1. Tristar Snowpower HP

Tristar Snowpower HP

Čeprav je ta pnevmatika pokazala še posebej dobre rezultate na suhih cestah z najkrajšo zavorno potjo, se v zasneženih in predvsem mokrih razmerah obnaša katastrofalno slabo. Ta model zimske pnevmatike je primeren za območja, kjer so zime razmeroma suhe, toda povsod, kjer se pričakuje več padavin, dobro premislite, ali mu želite dati prednost pred drugimi modeli.

2. King Meiler Winter Tact WT81

King Meiler Winter Tact WT81

To ni model, ki je posebej priljubljen v naši regiji, vendar ga bomo vseeno omenili. Slabo se obnaša tako v suhem kot v mokrem stanju - ne samo, da ima najdaljšo zavorno pot, ampak je tudi najslabše pri vodenju. In sladkor na koncu - ponuja daleč najslabše vozno udobje. Torej vam ADAC sporoča, da morate to pnevmatiko zaobiti v širokem krogu.