Ostali članci

ADAC test 2023: odkrijte najboljše zimske pnevmatike za to sezono

Kot vsako jesen je nemški avtoklub ADAC v sodelovanju z evropskimi avtoklubi raziskal najboljše zimske pnevmatike za sezono 2023/2024 - ugotovite, katere zimske gume vam bodo zagotovile najboljši oprijem na snegu, ledu in mokrem cestišču, pa tudi, katerim 3 pnevmatikam se je priporočljivo izogniti.

adac zimske gume 2023.

Izvor: Freepik

Pnevmatike so testirali v dveh kategorijah:

  • 205/60 R16 H za SUV vozila (npr. Dacia Sandero Stepway, Kia XCeed, Opel Crossland, VW T-Roc...)
  • 225/45 R17 H za kompaktni razred (Audi A3, Mercedes A razred, VW Golf...)

Kriteriji ocenjevanja so ohranjeni od zadnjega testiranja poletnih pnevmatik - varnost vožnje (obnašanje na suhi in mokri podlagi) nosi 70 % točk, preostalih 30 % pa odpade na ekološko ravnotežje (pričakovano število prevoženih kilometrov, vzdržljivost, poraba goriva, hrup in trajnost).

Pred rezultati testov vas bomo še enkrat opozorili na ocene. So: 0,6 - 1,5 odlično, 1,6 - 2,5 zelo priporočljivo, 2,6 - 3,5 priporočljivo, 3,6 - 4,5 delno priporočljivo, nad 4,6 ni priporočljivo.

Najboljše zimske gume 2023 v kategoriji 205/60 R16

  Skupna ocena Varnost vožnje (70 %) Ekološko ravnovesje (30 %)
Dunlop Winter Sport 5 2.2 2.1 2.3
Michelin Alpin 6 2.2 2.3 2.0
GOODYEAR UltraGrip 9+ 2.3 2.3 2.4
Continental WinterContact TS 870 P 2.4 2.3 2.5
Hankook Winter i*cept RS3 2.4 2.2 2.8
Bridgestone Blizzak LM 005 2.4 2.1 3.1
Firestone Winterhawk 4 2.5 2.3 3.0

1. Dunlop Winter Sport 5

Zimska pnevmatika Dunlop Winter Sport 5 si je z odličnimi zmogljivostmi pri zaviranju, pospeševanju in vodljivosti na snegu in ledu prislužila najvišjo oceno. Prav tako je pokazala nadpovprečne rezultate na mokrih površinah, ko gre za zaviranje in vodljivost ter bočni akvaplaning.

Če naredite veliko kilometrov na leto, je to prava pnevmatika za vas - omogoča veliko prevoženih kilometrov in nima drastičnega vpliva na porabo goriva. Edina pomanjkljivost je, da je malo hrupna.

2. Michelin Alpin 6

Ta pnevmatika je vsako leto na vrhu z najboljšimi ocenami, zato ne preseneča, da je tako tudi v tej sezoni. Čeprav ima Michelin Alpin 6 enako oceno kot Dunlop Winter Sport 5, je pnevmatika v primerjavi z Dunlopom pokazala nekoliko boljše rezultate pri ocenjevanju ekološke uravnoteženosti in nekoliko slabše obnašanje pri varnosti vožnje.

Dobro se obnaša na suhi in mokri cesti, s tem da je zaviranje na suhi cesti dobro, na mokri cesti pa so rezultati nekoliko podpovprečni. A zato pnevmatika navduši s prevoženimi kilometri na testu obrabe in nizko porabo goriva.

3. GOODYEAR UltraGrip 9+

Tretje mesto si je prislužila še ena pnevmatika, znana po odličnih rezultatih na letošnjih ADAC testih. Na suhi podlagi se je izkazala nekoliko šibkeje, a je zato pokazala nadpovprečne zmogljivosti na mokri cesti, kjer ima kratko zavorno pot in se odlično znajde pri akvaplaningu.

Najboljša lastnost te zimske pnevmatike je zaviranje na ledu, kjer se je med vsemi testiranimi pnevmatikami izkazala najbolje, na testu učinkovitosti pa je prejela najvišjo oceno.

4. Continental WinterContact TS 870 P

Pnevmatika Continental WinterContact TS 870 P se je na vseh testih izkazala dobro. Kaže manjše pomanjkljivosti pri natančnosti in krmiljenju na suhih cestah, vendar si je vseeno prislužila dobro oceno na suhem, zahvaljujoč dobremu obvladovanju nenadnih izogibalnih manevrov in odlični zavorni moči.

Poleg kratke zavorne poti in dobrega obnašanja pri akvaplaningu ponuja lahkotno in varno vodljivost na mokri podlagi, na snegu in ledu pa dosega povprečne rezultate.

5. Hankook Winter i*cept RS3

Ta model zimske pnevmatike se dobro obnese v suhih in mokrih razmerah, pri akvaplaningu pa je pokazal nekoliko slabše rezultate. Je pa zato dosegel drugi najboljši rezultat na preizkušnji na zimskih cestah. Navdušuje z nadpovprečnimi rezultati zaviranja in pospeševanja, omogoča pa tudi varno in natančno krmiljenje na zasneženi progi. Na žalost je vzdržljivost tega modela njegova šibka točka, zato boste s to pnevmatiko naredili manj kilometrov kot z drugimi.

6. Bridgestone Blizzak LM 005

Pnevmatika Blizzak LM 005 ima najkrajšo zavorno pot na mokri podlagi med testiranimi pnevmatikami in je pokazala odlične rezultate pri akvaplaningu. Čeprav ima dobre rezultate na zasneženih podlagah, je pri zaviranju na ledu nekoliko šibkejši in tudi ne ponuja velike kilometrine.

7. Firestone Winterhawk 4

To je zadnja pnevmatika z oceno "zelo priporočljivo" z dobro vodljivostjo na mokri podlagi, zelo dobro vzdolžno zmogljivostjo akvaplaninga in nadpovprečno oceno za prečni akvaplaning. Na snegu se dobro znajde, na ledu malo slabše in dosega dobre ocene pri porabi goriva.

Najslabše zimske gume 2023 v kategoriji 205/60 R16

1. Austone Athena SP-901

To je prva od dveh pnevmatik, ki sta popolnoma padli na testu ADAC v tej kategoriji – a stvari niso tako preproste.

Austone Athena SP-901 je zelo nenatančna pnevmatika s komaj sprejemljivimi rezultati na suhem in porazno slabimi rezultati na mokrem. Vendar pa je hkrati ta pnevmatika pokazala najboljše rezultate na snežni podlagi med vsemi testiranimi pnevmatikami. Vendar pa to ni bilo dovolj, da bi nadomestilo slabe rezultate v drugih testiranih kategorijah, zato je ADAC zaključil, da ta kitajska pnevmatika ni priporočljiva za prihajajočo sezono.

2. Lassa Snoways 4

Na suhi in mokri podlagi je ta turška pnevmatika zelo dobra - zato so rezultati na snegu porazni. Testno vozilo je bilo izjemno težko vodljivo in oprijem je bil slab.

Najboljše zimske gume 2023 v kategoriji 225/45 R17 H

  Skupna ocena Varnost vožnje (70 %) Ekološko ravnovesje (30 %)
Continental WinterContact TS 870 2.0 2.0 2.0
Michelin Alpin 6 2.2 2.3 1.8
Goodyear UltraGrip Performance + 2.2 2.3 2.1
Dunlop Winter Sport 5 2.4 2.6 1.8

1. Continental WinterContact TS 870

WinterContact TS 870 je odlična, dobro zaokrožena pnevmatika z odličnimi rezultati v vseh kategorijah. Ta model je navdušil z nadpovprečno potjo ustavljanja na suhi podlagi, a tudi z odličnimi ocenami na mokrem. Je tudi odlična izbira za vožnjo po snegu. Če bi se kaj pritoževalo, bi bilo to, da je ta guma malo hrupna, a ne kaj dosti nad povprečjem.

2. Michelin Alpin 6

To je še en primer dobre pnevmatike, ki se odlično znajde v večini testiranih kategorij, še posebej na testu ekološkega ravnotežja – pnevmatika je izjemno vzdržljiva in obljublja veliko prevoženih kilometrov ter nizko porabo goriva. Dobro se znajde na vseh podlagah, čeprav se nekoliko spopada s prečnim akvaplaningom.

3. Goodyear UltraGrip Performance +

Na zimskih cestah je UltraGrip Performance+ dosegel nadpovprečne rezultate pri merjenju zavorne poti in oprijema, vendar se dobro obnese tudi na drugih podlagah. Poleg odlične kilometrine se je pnevmatika dobro odrezala tudi na testih obrabe.

4. Dunlop Winter Sport 5

To je še ena vrhunska pnevmatika za zasnežene in poledenele površine z nekoliko slabšim delovanjem na mokrih cestah, poleg tega pa blesti na testih prevoženih kilometrov, vzdržljivosti, porabe goriva, hrupa in vzdržljivosti.

Najslabša zimska pnevmatika leta 2023 v kategoriji 205/60 R16

Kormoran SNOW

V tej kategoriji se je le ena pnevmatika izkazala nezadovoljivo in tako kot pnevmatike, ki testa niso prestale v kategoriji 205/60 R16, se je tudi ta na testu izkazala zelo raznoliko.

Kormoran SNOW blesti pri vožnji po zasneženi podlagi z najboljšim obnašanjem med vsemi testiranimi pnevmatikami, odlične rezultate pa je pokazal tudi na testu prevoženih kilometrov. Vendar so rezultati na suhi cesti komaj prevozni, na mokri podlagi pa katastrofalni, zato ne pomagajo niti solidni rezultati v okoljski vzdržnosti.

Povezani izdelki