Ostali članci

Vse, kar morate vedeti pred nakupom FM oddajnika

Preživite veliko časa v avtu? Potem veste, da je eden od užitkov vožnje poslušanje dobre glasbe. Toda na radiu ne predvajajo vedno takšnih skladb, kot bi jih radi poslušali, prav tako tam zagotovo ne boste našli podcastov in zvočnih knjig. Na srečo obstajajo FM oddajniki.

FM transmiteri

FM oddajnik je naprava, ki omogoča poslušanje zvočnih posnetkov z vašega mobilnega telefona, USB ključka ali druge zunanje naprave za shranjevanje podatkov na radiu v vašem avtomobilu. Z drugimi besedami, FM oddajnik bo služil kot povezava med radiem in na primer vašim pametnim telefonom.

Postopek je zelo preprost:

  1. Povežite FM oddajnik z avtomobilom.
  2. Na radiu poiščete prosto frekvenco (prazna frekvenca, na kateri se nič ne oddaja) in jo vnesete v FM oddajnik.
  3. Povežite oddajnik in napravo, na kateri se predvaja glasba, na primer mobilni telefon.
  4. Uživate v glasbi, podcastu, zvočni knjigi itd.

Načini povezave FM oddajnika

Kako priključite FM oddajnik se razlikuje od naprave do naprave.

Nekateri FM oddajniki so nameščeni v vtičnico za cigaretni vžigalnik - to je odlična možnost, saj v tem primeru oddajnik deluje brez strahu, da bi se njegova baterija izpraznila. Alternative so oddajniki z baterijskim napajanjem ali možnostjo polnjenja. V tem primeru boste morali paziti, ali je baterija polna, da oddajnik ne bo prenehal delovati sredi vožnje.

Kar zadeva povezavo FM oddajnika in vira zvoka, je tudi to odvisno od posamezne naprave.

Nekateri FM oddajniki imajo USB režo, kamor lahko priključite USB ključek ali mobilni telefon. Obstajajo FM oddajniki, ki uporabljajo Bluetooth za povezavo z vašim pametnim telefonom, naleteli pa boste tudi na oddajnike s kablom, ki gre v vhod za slušalke na vašem mobilnem telefonu ali predvajalniku MP3. Če ste ljubitelj kartic microSD, jih podpirajo tudi nekateri FM oddajniki.

Frekvenčno ujemanje

Da bi lahko poslušali glasbo prek FM oddajnika, morate najprej najti prosto frekvenco na radiu. Gre torej za frekvenco, ki še ni bila zasedena z radijsko postajo. Na primer, če živite v Zagrebu, zagotovo ne boste mogli uporabljati 92,6 MHz ali 105,6 MHz, saj pripadata Open Radiu.

To je eden največjih izzivov FM oddajnikov. Možno je, da je frekvenca, ki je prosta na vašem dvorišču, zasedena nekaj ulic stran. Možno je tudi, da je signal frekvence do tiste, ki vas zanima, premočan, zato zasede tako svojo kot tisto, ki bi morala biti prosta.

Zato priporočamo nakup FM oddajnika, ki omogoča a) ročno iskanje frekvence za frekvenco in b) zapomnitev prostih frekvenc.

Nekateri FM oddajniki vam omogočajo samo izbiro prednastavljenih frekvenc in v situaciji, ko so vse te frekvence zasedene, je oddajnik neuporaben. Nekateri FM oddajniki imajo praktično funkcijo samodejnega iskanja praznih frekvenc. Funkcija pomnilnika frekvenc je bistvena, če boste morali preklapljati med več različnimi frekvencami, če vaša najljubša ni vedno prosta.

fm transmiter

Možne slabosti

Če se odločite malo pobrskati po forumih, kaj si ljudje mislijo o FM oddajnikih in kakšna je njihova uporaba v realnem svetu, boste pred nakupom naleteli na zelo različna mnenja.

Na eni strani so ljudje, ki so za samo 10 evrov kupili napravo, ki jim omogoča uživanje v najljubši glasbi med vožnjo, in tako prihranili več deset evrov namesto nakupa naprednega avtoavdio sistema.

Na drugi strani pa so uporabniki, ki so že šli skozi 5 različnih FM oddajnikov in nobeden od njih ni deloval tako, kot bi moral. Ali sploh ni ujel frekvence, ali je bil zvok katastrofalen, ali pa se je naprava kar naprej ugašala in še mnogo drugih razlogov.

FM oddajniki niso brez napak, zato se pred nakupom seznanite z morebitnimi pomanjkljivostmi.

FM oddajnik pretvarja stereo zvok v analognega in če ste avdiofil, ki ne more uživati v glasbi, razen če je najvišje možne kakovosti, potem FM oddajnik ni naprava za vas. Nekateri oddajniki imajo izenačevalnik, ki lahko izboljša zvok, vendar ne pričakujte čudežev.

Odvisno od tega, kakšen oddajnik imate, boste morda imeli težave pri iskanju prostih frekvenc. Urbana središča, kot je Ljubljana, bodo imela veliko manj prostih frekvenc kot na primer vas na Triglavu.

Med poslušanjem lahko pride do hrupa. Eden od priljubljenih načinov za rešitev te težave je odstranitev antene iz avtomobila. Takrat ne boste mogli poslušati radia, bo pa zato FM oddajnik oddajal kristalno čist zvok. Manj invazivna rešitev je nakup FM oddajnika, ki ima vgrajen protišumni filter.

Dodatki

Večina FM oddajnikov ima LCD zaslon, koristno pa bi bilo, če bi podpirali tudi RDS. To pomeni, da lahko na zaslonu vidite ime skladbe ali drugega zvočnega posnetka, ki ga poslušate.

Če imate v napravi veliko pesmi, ki jih ločite v mape, ali imate v vsaki mapi drugačno vrsto zvočne vsebine (npr. pesmi v eni, zvočne knjige v drugi), boste potrebovali FM oddajnik, ki lahko preklaplja med mapami.

Če pogosto potujete s polnim avtomobilom, kjer se sopotniki težko dogovorijo, katero pesem bodo predvajali, vam bo daljinec prišel prav.

Glede na to, da gre za relativno poceni pripomoček, se splača vložiti nekaj deset EVROV več. Če ne želite tvegati, lahko najdete FM oddajnike že od 10 evrov, kar ni visoka cena za tako praktično napravo.

Povezani izdelki