Ostali članci

Vse, kar morate vedeti pred nakupom aparata za sladoled

Vam ob misli na sladoled teče slina? Imate raje domač kruh kot kupljenega? Je že čas, da svoji ljubezni združite v eno in si na dom priskrbite aparat za sladoled? Če nimate izkušenj s pripravo sladoleda, boste z našo majhno pomočjo našli točno tisto, kar potrebujete.

Aparat za sladoled

Obstajata dve možnosti

Če želite domač sladoled, ga lahko naredite na dva načina:

  • z aparatom s snemljivo posodo
  • z aparatom z vgrajenim zamrzovalnikom

Aparat za sladoled s snemljivo posodo

Aparat za sladoled s odvojivom zdjelom

Ti aparati za sladoled so cenejši, porabijo manj električne energije in zavzamejo manj prostora. Izdelava sladoleda pa je dolgotrajna, zato si morate najprej dobro organizirati čas.

Snemljive sklede so narejene tako, da je med notranjo in zunanjo steno gel oziroma tekočina, ki mora biti pred izdelavo sladoleda popolnoma zamrznjena. To pomeni, da morate, preden se lotite izdelave sladoleda, posodo hraniti v zamrzovalniku med 12 in 24 urami.

Če se vam trenutno zahoče sladoled, boste morali v trgovino po Sneguljčico. Sicer pa potrpežljivost vadite najmanj 12 ur, da vam aparat za sladoled s snemljivo posodo pripravi najljubšo poletno osvežitev.

Nekateri tovrstni sladoledni avtomati so opremljeni z dvema manjšima posodama, kar omogoča pripravo dveh različnih okusov sladoleda hkrati.

Naprava je namenjena gospodinjstvom, kjer sladoled uživajo v manjših količinah in jim ni do tega, da si obroke organizirajo en dan vnaprej.

Aparat za sladoled z integriranim zamrzovalnikom

Aparat za sladoled sa zamrzivačem

So dražji in porabijo več električne energije. A zato bo vaš sladoled pripravljen že v 20 minutah. Aparat potrebuje približno 10 minut, da posodico zamrzne, vi pa morate samo dodati mešanico in pustiti, da aparat "zgnete" sladoled.

Pri nekaterih od teh naprav je posodo mogoče odstraniti, da jo boste lažje očistili. V nasprotnem primeru boste morali počakati, da se stroj ohladi, preden ga očistite in daste novo rundo sladoleda, ki ga želite narediti.

Če nameravate sladoled izdelovati pogosto, z različnimi okusi in za več ljudi, je to najboljša naprava za vas.

Kuhinjski mešalnik kot aparat za pripravo sladoleda

Nekatere vrste stoječih mešalnikov lahko pripravijo sladoled. Če imate takšno napravo, vam ni treba kupiti ločenega aparata za sladoled.

V tem primeru kupite primerno posodo za mešalnik in se lotite priprave sladoleda. Seveda bo tu šlo za snemljivo skledo, ki jo moramo pred pripravo sladoleda hraniti v zamrzovalniku, kot smo že prej razložili, in ki bo nadomestila skledo, v kateri običajno mešate sestavine za torte na mikserju.

Zmogljivost

Prostornina aparata za sladoled je v povprečju med 1 in 1,5 litra. Vendar se lahko ta številka spreminja od 750 ml do 2 litra. Poleg tega ima večina aparatov predpisano minimalno količino sladoleda, ki ga morate dati v eno rundo, da ga naredite, da aparat lahko pravilno deluje.

Na žalost so nekateri modeli brez informacij o tem, kakšno zmogljivost imajo. Če kupite tak model, vam ne preostane drugega, kot da okvirno določite, kolikšen je volumen in temu prilagodite recept.

Velikost

Če se za prosti prostor na vašem kuhinjskem elementu bori majhna armada kuhinjskih aparatov, pred nakupom vsekakor razmislite o velikosti sladoledarja. Od modela do modela se zelo razlikuje – nekateri zavzamejo prostor klasičnega kotlička, drugi pa dosežejo velikost namiznega mešalnika.

Posoda v zamrzovalniku ima v povprečju premer standardnega krožnika, zato pričakujte, da boste morali zanjo sprostiti dovolj prostora v zamrzovalniku.

Aparati z vgrajenim zamrzovalnikom so lahko precej težki, zato računajte, da ga ne boste mogli kar tako premakniti.

Nasveti za uporabo

Za začetek je najbolje slediti receptom za sladoled, ki so priloženi aparatu. Ko jih boste vadili, boste imeli boljšo predstavo o zmogljivosti in o tem, katere sestavine se najbolje obnesejo, tako da boste lahko prilagodili druge recepte za sladoled ali temu primerno izmislili svojega.

Sladoled iz aparata je nekoliko drugačne teksture in gostote kot kupljeni sladoled. Ko naredite domači sladoled, ga za nekaj časa postavite v zamrzovalnik, da se malo skrči.

Opozorili bomo, da aparati za sladoled ne delujejo kot pekači kruha, v katere samo vstavite sestavine, pekač pa opravi celotno delo. Pri izdelavi sladoleda boste morali velikokrat, čeprav ne vedno, sami narediti osnovo (ki je običajno sestavljena iz jajc, mleka ali smetane in sladkorja) in šele nato osnovo povežete z ostalimi sestavinami.

Obiskovalce, ki so si ogledali ta izdelek, zanimali so tudi izdelki