Ostali članci

Vodnik za nakup motoristične čelade

Čelada je najpomembnejši del motoristične opreme, zato ne moremo dovolj poudariti, kako pomembna je izbira modela, ki vam bo najbolj ustrezal. Poleg pravilne velikosti, od katere je odvisno, kako dobro vam bo čelada služila v primeru prometne nesreče, sta pomembni izbiri tudi vrsta čelade in material, iz katerega je izdelana. Spodaj so predstavljene vse, tudi najmanjše podrobnosti.

moto kaciga

Izvor: Freepik 

Vrste motorističnih čelad

Odvisno od stila vožnje, vrste motorja in vaših želja se bo motoristična čelada, ki jo boste izbrali, razlikovala. Na splošno so motoristične čelade razdeljene v 5 kategorij.

1. Popolnoma zaprta (integralna) čelada

T.i. full face motoristične čelade, kot pove že njihovo ime, pokrivajo večino ali celoten obraz. So najbolj priljubljena izbira med motoristi, saj zagotavljajo najboljšo zaščito in tudi zaščito pred vremenskimi vplivi, zagotavljajo boljšo aerodinamiko in zmanjšujejo količino hrupa med vožnjo.

2. Polodprta ali jet čelada

jet kaciga

Pri teh čeladah je sprednji del obraza odprt. So priljubljena izbira med križarji, vozniki skuterjev in tistimi, ki se jim zaprta čelada zdi klavstrofobična. So zelo zračne in imajo nižjo ceno kot zaprte čelade. Zaradi odprtega dela pa sta sprednji del obraza in brada nezaščitena.

3. Odprta čelada

otvorena kaciga

Odprta motoristična čelada je lahko z ali brez vizirja, namenjena pa je vozilom z manjšo prostornino, kot so skuterji in mopedi, ki se vozijo predvsem po mestu. Od vseh čelad, čelade z odprtim obrazom zagotavljajo najmanj zaščite. Vizir je uporabna zaščita pred vetrom in mrčesom, ne bo pa zaščitil obraza v primeru nesreče.

4. Modularna čelada

flip up kaciga

T.i. čelade na preklop so podobne reaktivnim čeladam, vendar imajo odstranljivo zaščito za brado in vizir. Njihova prednost je v tem, da zagotavljajo večjo fleksibilnost, zato vam ni treba sneti cele čelade, če želite, da nekdo vidi vaš obraz, ko potrebujete zrak ali želite kaj pojesti ali popiti.

Če je modularna čelada označena s črko P, pomeni, da lahko motor vozite samo s spuščeno zaščito. Če je označena s P/J, pomeni, da je testirana kot popolnoma zaprta in polodprta čelada in jo lahko nosite, kakor želite.

5. Motocross čelada

motocross kaciga

Če se z motociklom vozite po brezpotjih, je to čelada za vas. Zasnovana je za vožnjo po zahtevnih terenih in vsebuje zaščito pred soncem, dodatno zaščito za brado in boljšo zračnost. Pogosto pridejo brez vizirja.

Izbira prave velikosti je najpomembnejša

Najpomembnejši korak pri izbiri motoristične čelade je iskanje prave velikosti.

Vloga čelade je, da absorbira udarce in s tem ščiti voznika pred resnimi poškodbami. Da čelada opravlja svoje delo, se mora dobro prilegati glavi. V nasprotnem primeru bo vaša glava udarila ob samo čelado in tvegala resne poškodbe. Po drugi strani, če je čelada pretesna, bo preveč neudobna. Kako torej najti pravo velikost?

Kakšne oblike je tvoja glava?

Večina ljudi spada v eno od teh treh kategorij, ko gre za obliko glave:

  • dolgo ovalna
  • srednje ovalna
  • okrogla oblika

Izvor: NTHSA

Prosite nekoga, da posname vašo glavo iz ptičje perspektive. Če imate dolge ali bujne lase, jih je dobro zgladiti, da bo oblika vaše glave lepo prišla do izraza. Tako boste ugotovili, ali imate okroglo ali podolgovato glavo ali pa ste nekje na sredini.

Kakšna je tvoja velikost?

Ko poznate obliko svoje glave, je čas, da določite njeno velikost. Tudi tu vam bo prav prišla pomoč dodatnih rok, ki naj vam z mehkim merilnim trakom (npr. krojaškim metrom) izmerijo obseg glave. Merilni trak naj sega nad vaše obrvi in ​​ušesa vse do zadnjega dela glave. Številka, ki jo dobite, vam bo povedala velikost motoristične čelade, ki jo iščete.

Ne pozabite, da se velikosti čelad razlikujejo od ene znamke do druge - morda boste potrebovali čelado enega proizvajalca v velikosti S, drugega pa v velikosti M. Zato se oborožite s potrpljenjem in časom, ko jih začnete pomerjati.

Kako vedeti, ali je čelada prave velikosti

Čelada se ne sme ohlapno prilegati, prav tako pa ne smete čutiti pritiska na nobenem delu glave. Nositi čelado na glavo je vedno malce neprijetno - to je normalno (tu imamo v mislih predvsem zaprte čelade). Upoštevajte, kako se počutite, ko imate čelado na glavi.

Če vas čelada zelo žuli, morda niste pravilno izmerili svoje oblike in velikosti. Če se čelada tesno prilega vašem obrazu, ste na pravi poti. Če zdrsne, ko premikate glavo, poskusite z manjšo velikostjo. In če se vam zdi, da je čelada le malo pretesna, upoštevajte, da se notranja podloga v prvih 15-20 urah uporabe stisne za 15-20%.

Čelado nosite vsaj pol ure, da vidite, ali vam res pristaja. Luščenje se najpogosteje pojavi na čelu, nad templjem in na ušesih. Če ne zmorete 30 minut, ne da bi sneli čelado in zmanjšali bolečino, to očitno ni model za vas. Če po tem, ko si jo snamete, na čelu ostane rdeča črta, potrebujete bolj podolgovato čelado. Če so vam beločnice preveč pritisnjene, se odločite za čelado, ki je bolj okrogla.

Kaj pa če nosiš očala?

Številni modeli upoštevajo voznike, ki nosijo dioptrijska očala. Izbira velikosti in pomerjanje čelade ostaja ne glede na to, ali nosite pripomoček za korekcijo vida ali ne. V primeru, da vam model čelade popolnoma pristaja, motijo ​​pa vas očala, se nikakor ne odločite za večjo številko. Namesto tega poskusite z drugim modelom.

Katere lastnosti ima dobra motoristična čelada?

moto kaciga

Izvor: Freepik 

Material

Zunanji del čelade je običajno izdelan iz kompozita, steklenih vlaken ali ogljikovih vlaken. Dražja kot je čelada, višja je kakovost izdelave in uporabljenega materiala.

Notranji del je sestavljen iz podloge iz ekspandiranega poliestra, ki absorbira udarce ob morebitnem udarcu ter podloge za udobje in dobro prileganje glavi. Nekatere čelade so opremljene z dodatnimi vstavki, tako da lahko obliko čelade personalizirate in prilagodite svojim potrebam, da se vam prilega kot ulita. Prevleka naj se tesno prilega vaši glavi, hkrati pa mora biti prijetna za kožo.

Življenjska doba čelade je običajno pet let - po tem jo je treba zamenjati, da se polistiren ali zunanji ovoj ne razgradita do te mere, da bi lahko postala nevarna v primeru nesreče.

Čelada mora imeti odobritev ECE (Ekonomska komisija za Evropo), če gre za testiran model, ki je v skladu z vsemi predpisi in pravili. Dodatno stopnjo zaščite zagotavlja certifikat SNELL, neprofitna organizacija, ki izvaja izjemno stroge teste. Gre torej za t.i. homologirane čelade, ki jim vedno raje dajte prednost pred nepreverjenim in poceni primerkom. Če na čeladi najdete oznako DOT, to pomeni, da jo lahko zakonito uporabljate v ZDA.

Teža čelade

Idealno bi bilo, če bi čelada tehtala do 1,5 kg. Ta številka bo seveda odvisna od vrste čelade in uporabljenih materialov. Pomembno je, da nimate občutka, kot da na glavi nosite breme in ohranite gibljivost glave brez neprijetnega pritiska.

Kako preprečiti meglenje

Vizir, ki se megli, je lahko zelo nevaren. Na srečo obstaja rešitev v obliki t.i. Pinlock vizirja. Gre za plastično ploščo s silikonskimi dodatki, ki se uporabljajo za pritrditev na čepke, ki so nameščeni na vizirju. Tako dobite dvojno zasteklitev, ki, če je pravilno nameščena, prepreči ali drastično zmanjša rosenje vizirja.

Nekateri vizirji so že sami pinlock, v drugih primerih pa se poleg obstoječe čelade dobi še poseben pinlock vizir. Pinlock je treba skrbno negovati, saj se plast proti rosenju ob neustrezni negi hitro uniči.

Ta dodatek boste redko našli na poceni čeladah.

Dobro prezračevanje je nujno

Prezračevanje pomaga, da vam v poletni vročini ne vre glava. Večina čelad ima eno ali več odprtin na vrhu in enako število na dnu zadnjega dela, pogosto pa boste na delu, ki prekriva brado, našli odprtino za zrak, ki preprečuje, da bi se vizir zarosil.

Nekateri modeli imajo veliko zračnikov in zelo slabe rezultate; drugi imajo le nekaj odprtin, ki omogočajo odlično kroženje zraka. Tukaj vam ne preostane drugega, kot da poiščete specifične izkušnje motoristov - preberite ocene čelad, ki so vam všeč, in preverite, ali prezračevanje deluje ustrezno.

Cena

Na ceno motoristične čelade bo vplivalo več dejavnikov, kot so uporabljeni materiali, tehnologija, certifikati, blagovna znamka, ki jo proizvaja itd.

Zavedamo se, da imate verjetno določen proračun, ki bi ga želeli porabiti za motoristično čelado, vendar ne pozabite, da je čelada zadnja stvar, pri kateri bi morali varčevati. V razponu okoli 300 evrov so kvalitetne in zanesljive čelade, na vse pretege pa se je treba izogibati cenenim no-name čeladam.

Povezani izdelki