Ostali članci

Vodnik za nakup likalnika za lase – materiali, velikost in več

Dolgi ravni lasje še vedno veljajo za enega največjih standardov lepote. Nekoliko nepošteno, bi rekli mnogi, a kljub temu skoraj nobena deklica vsaj občasno ne poseže po likalniku za lase. Ne glede na to, ali likalnik za lase uporabljate občasno ali redno, tukaj je tisto, kar morate vedeti pred nakupom.

Pegla za kosu

Keramika, turmalin ali titan - kateri material je najboljši?

Pri nakupu likalnika za lase je najpomembnejša odločitev iz kakšnega materiala je likalnik izdelan. Učinkovitost likalnika je odvisna od materiala, pa tudi od tega, koliko bo poškodoval vaše lase.

Materiali, uporabljeni pri izdelavi likalnikov za lase, so:

  • keramika
  • turmalin
  • titan

Večina likalnikov za lase uporablja keramiko. Keramika dobro prevaja toploto, se hitro segreje in ne poškoduje las kot aluminij, ki je bil uporabljen za izdelavo prvih likalnikov za lase. Prav tako sprošča negativne ione, zaradi katerih so lasje videti bolj zdravi.

Pri nakupu keramičnega likalnika bodite pozorni, ali so celotne plošče keramične ali samo prevlečene s keramiko.

Likalniki, katerih plošče imajo samo keramično prevleko, so manj kakovostni, ne prevajajo toplote kot plošče, ki so v celoti izdelane iz keramike, sčasoma pa se keramična prevleka obrabi.

Če želite nekaj še boljšega, razmislite o likalniku za lase s turmalinom.

Turmalin je poldragi kamen in likalniki iz tega materiala so še bolj učinkoviti od keramičnih.

Najpogosteje gre za turmalinsko prevleko na keramičnih ploščah, ki poskrbi, da raven toplote ostane enakomerna po celotni plošči. Zaradi tega lahko takšne likalnike uporabljamo pri nižjih temperaturah, kar zmanjša možnost nastanka poškodb las.

Poleg tega turmalinski likalniki proizvajajo šestkrat več negativnih ionov kot keramični likalniki. Negativni ioni se na suhih laseh izničijo s pozitivnimi ioni, kar pomeni manj naelektrene lase, ki letijo vsepovsod in se lepijo na obraz.

Likalniki iz titana najbolje prevajajo toploto od vseh treh materialov. Za takšen likalnik boste morali odšteti nekoliko več, a so idealni za izjemno goste in dolge lase – učinkovito zravnajo in vam ni treba skrbeti, da bi bili nekateri deli plošče bolj vroči kot drugi.

Ali je širina likalnika pomembna?

Pegla za kosu veličina

Likalniki za lase so običajno široki med 2 in 6 cm. Seveda so likalniki tudi zunaj teh okvirjev.

Večina likalnikov za lase ima plošče široke približno 3 cm. Ta širina je idealna za osebe s kratkimi lasmi in lasmi do ramen, pa tudi za osebe z izjemno tankimi lasmi.

S tako vrsto las se raje izogibajte širokim likalnikom, saj je pri njih večja možnost, da boste po istem delu las prešli večkrat, kot je potrebno, in tako lahko pride do neželenih poškodb.

Poleg tega, da so likalniki za tanjše lase dobri za krajše in tanjše lase, so takšni aparati poleg ravnanja las odlični tudi za dodatno oblikovanje las. S takšnimi likalniki je mogoče tudi nakodrati lase – tanjši kot je likalnik, manjši so kodri. Z velikimi likalniki tega ni mogoče doseči.

Likalniki za tanke lase so tudi bolj natančni, zato bodo lase lažje prekrili vse do temena.

Če imate zelo dolge, goste ali skodrane lase, je priporočljivo kupiti širši likalnik. Čeprav bo tanjši likalnik dobro opravil delo, boste s širšim likalnikom opravili prej.

Če poudarjate vsestranskost likalnika in čim večjo natančnost, izberite tanjšega. Če vas zanima le ravnanje, je primeren tudi širši likalnik, še posebej za goste lase.

Temperatura

Likalniki za lase so danes večinoma opremljeni z možnostjo uravnavanja temperature.

Včasih piše natančno, na koliko stopinj je likalnik segret, včasih pa samo številko stopnje in morate pogledati v priročnik, koliko stopinj kaže posamezna raven

Izbira temperature je običajno mehanska (npr. vrtenje kolesca). Nekateri likalniki imajo digitalni prikazovalnik, kjer je prikazana točna temperatura.

Če niste prepričani, katera temperatura je idealna za vaše lase, je najbolje, da kupite likalnik, ki ima širši razpon regulacije toplote. Začnite z najmanjšo in počasi povečujte, dokler ne najdete idealne temperature.

185 °C je v povprečju idealna temperatura za večino ljudi, zato je ne poskušajte preseči, razen če je to nujno potrebno.

Za kratke in tanke lase praviloma zadostuje nizka temperatura, medtem ko debeli in kodrasti lasje potrebujejo višjo stopnjo toplote, da jih zravnamo.

Če morate večkrat iti z likalnikom po istem mestu, dokler se lasje ne zravnajo, potem likalnik ni učinkovit. Če se to zgodi tudi, ko povečate temperaturo, to pomeni, da likalnik ne segreva enakomerno plošč. To pomeni, da je železo slabe kakovosti. Vaši lasje bodo poškodovani, ne bodo ostali ravni, kot bi morali – raje investirajte v boljšo napravo.

Bodite pozorni tudi na to, kje se nahajajo gumbi za nastavitev temperature.

Čeprav se na prvi pogled zdijo gumbi na vrhu likalnika bolj praktični od gumbov ob strani, se lahko zgodi, mda jih med uporabo likalnika pomotoma pritisnete in po nesreči povečate ali znižate temperaturo. To je lahko zelo frustrirajoče in potencialno nevarno za vaše lase.

pegla za kosu

Dodatne lastnosti

Samodejni izklop

Ena izmed dodatnih možnosti, ki jo priporočamo, je samodejni izklop likalnika po določenem času.

Če se vam mudi, se zlahka zgodi, da po uporabi pozabite izklopiti likalnik. S funkcijo samodejnega izklopa vam ni treba skrbeti, ali vas bo namesto doma pričakal gasilski dom, ker ste pozabili ugasniti likalnik.

Uporabni so likalniki s samodejnim izklopom do ene ure. Vse nad tem ni veliko koristno, ker lahko do takrat razbeljeno železo naredi dovolj škode.

Zaklepanje

Večina likalnikov za lase ima možnost zaklepanja. Praviloma gre za majhen kavelj ali podoben mehanizem, ki omogoča povezovanje plošč likalnika, da po uporabi ne ostane odprt in po nesreči uniči pohištva. Ali še huje.

Stojalo za železo

Namesto možnosti zaklepanja lahko izberete stojalo za likalnik. Poleg tega, da vroč likalnik preprečuje, da bi poškodoval površine, je tudi odličen način za shranjevanje likalnika, ko ga ne uporabljate.

Nekaterim likalnikom za lase je priložen tudi etui, odporen na vročino.

Vrtljivi kabel

Nekaj, kar vam bo spremenilo življenje, je zagotovo vrtljivi kabel. Ko vrtite likalnik, se bo napajalni kabel vrtel z njim in ne boste se zapletli v meter kabla.

Verjemite nam na besedo – to bi moral imeti vsak frizer.

Stopnja ogrevanja

Ena od lastnosti, ki jo proizvajalci likalnikov za lase radi poudarjajo, je hitrost segrevanja. Nekateri likalniki za lase potrebujejo le 30 sekund, da se segrejejo, nekateri pa 1 minuto. Praviloma se vsi likalniki hitro segrejejo, zato se sami odločite, ali vam je prihranek 30 sekund pomemben.

Premične plošče

Nekateri likalniki za lase imajo premične plošče. Njihova prednost je, da bodo vaše lase vedno trdno držale, ne glede na kot, pod katerim držite likalnik. Pramen las bo enakomerno segret in zravnan. Ta dodatek je še posebej primeren za tiste s tankimi in občutljivimi lasmi.

Pegla za kosu na paru

Parni likalnik za lase

Parni likalniki za lase so se pojavili pred nekaj leti. Za ravnanje suhih las uporabljajo visokotemperaturno paro.

Lasem naj bi bistveno manj škodovali kot tradicionalni likalniki, vključno s tistimi iz titana in turmalina. Poleg tega morajo lasje dlje časa ostati ravni in sijoči, brez kopičenja statične elektrike. Velja za dobro možnost za dekleta z gostimi lasmi, ki jih je težko krotiti.

Vendar pa cena parnega likalnika le redko pade pod 150 evrov. Če si lase likate le občasno, takšna investicija ni potrebna.

Likalnik za lase z oljem

Ker je keramika porozen material, jo je mogoče mešati z drugimi materiali. Zato so nekateri keramični likalniki opremljeni z oljnimi ali keratinskimi ploščicami. Med ravnanjem olje globinsko neguje lase in zagotavlja sijaj. Ta vrsta naprave je dobra tudi za ljudi z mastnimi lasmi, saj se olje ne bo usedlo na lase.

Kateri likalnik za lase kupiti?

So dragi likalniki za lase prevara ali velja "koliko denarja, toliko muzike"? Praviloma slednje.

Ne pravimo, da bi morali za profesionalni likalnik zapraviti polovico svoje plače, a poceni modeli pod 15 evrov vam bodo le požgali lase. Če likalnik za lase uporabljate redno, se splača investirati v boljšo napravo.

Če vam proračun dopušča, vsekakor razmislite o likalniku s turmalinom ali titanom, saj manj škodujeta vašim lasem.

Odlična izbira pa je tudi keramični likalnik. Še več, nekateri keramični likalniki so opremljeni z dodatnimi funkcijami in funkcijami, ki jih postavljajo v sam vrh najboljših likalnikov za lase. Pomembno je le, da gre za pravo keramiko, ne za keramični pokrov.

Cenovni razpon v katerem boste našli kakovostne in učinkovite likalnike za lase se giblje med 30 in 50 evrov. Seveda je pod tem rangom mogoče najti odlične aparate, ampak tistim, ki se želijo privoščiti, pa priporočamo dražje.

Najbolj priljubljeni proizvajalci so Remington, Babyliss in Rowenta.

Povezani izdelki