Ostali članci

Priročnik za nakup parfumov - izberite popoln vonj

Kako najti popolnega med stotinami parfumov? Parfum prijetnega vonja lahko izboljša naše razpoloženje, nam pomaga obujati lepe spomine ali poveča našo samozavest, zato se je njegovega nakupa treba lotiti pametno. Te smernice vam bodo pri tem pomagale.

Perfemi

Preden začnete kupovati parfume, morate vedeti, kakšna je njihova sestava in kako se obnašajo.

Koncentracija vonja

Niso vse dišave ustvarjene enako. Koncentracija eteričnih olj je lahko nižja ali višja, od tega pa je odvisna tudi intenzivnost vonja.

Najbolj intenzivni vonji vsebujejo 15-20% eteričnih olj in tu govorimo o pravih parfumih. So vrhunske kakovosti in ohranjajo vonj ves dan. Zaradi visoke koncentracije eteričnih olj pa so tudi najdražja vrsta dišav.

Druga kategorija je parfumska voda (ali EDP) z 8-15% eteričnih olj. Dišava je obstojna med 3 in 5 urami, prevladujejo pa note iz srca dišave.

V tretjo kategorijo spada EDT ali toaletna voda, v kateri prevladujejo zgornje note dišave, vsebuje pa najnižji odstotek eteričnih olj – med 4-8%. Ta vrsta dišav je najbolj priljubljena predvsem zaradi dostopne cene. Ker je lahek, je priljubljen poleti. Če pa želite, da zdrži ves dan, ga boste morali nanesti večkrat čez dan.

Zadnja je kolonjska voda s samo 3-5% eteričnimi olji, katere vonj se čuti do 2 uri.

Trije nivoji vsake dišave

Vsaka dišava je sestavljena iz treh nivojev not: zgornjih not, srca dišave in njene baze. Vsak ima svojo vlogo, skupaj pa ustvarijo končni izdelek – popoln parfum.

Zgornje note sestavljajo prvi vonj, ko parfum razpršite iz stekleničke in praviloma trajajo zelo kratko. Služijo ustvarjanju prvega vtisa in na podlagi tega se v večini primerov stranke odločijo, kateri parfum bodo kupile. V nadaljevanju članka smo pojasnili, zakaj je to napačen pristop. Zgornje note so močne, sveže ali ostre.

Ko zgornje note izhlapijo, začne dišava sproščati srednje note, torej v ospredje pride njeno srce. Te note so praviloma mehkejše in bolj zaobljene od zgornjih not, služijo pa za prekrivanje podlage, ki potrebuje nekoliko dlje, da se njena dišava "umiri".

Zadnja se čuti podlaga parfuma, ki se na koži obdrži najdlje. To so težke molekule s počasnim sproščanjem, ki dajejo parfumu osnovno strukturo in globino. Če ob koncu dneva na koži začutite parfum, je to ravno njegova osnova.

Cvetlično, sadno ali eksotično?

calvin klein

Nekateri parfumi so cvetlični in vsebujejo note, kot so vrtnica, gardenija ali jasmin, medtem ko so drugi sadni z osnovo citrusov ali jabolka. Eksotični parfumi vsebujejo začimbne note, kot sta janež ali cimet. Tudi moške dišave vsebujejo različne vrste not, od težjih mošusnih do lažjih borovih ali celo usnjenih osnovnih not.

Parfume lahko razdelimo v več skupin glede na note, a osnovo predstavljajo sveži, cvetlični, lesni in orientalski vonji.

Sveže dišave sestavljajo preproste, elegantne in čiste note, ki so pogosto citrusne, zelene in organske ter pustijo mladosten vtis.

Kot pove že njihovo ime, cvetlične dišave vsebujejo note različnih vrst rož – med najbolj priljubljenimi so vrtnice, lilije ali jasmin. V takih parfumih boste pogosto naleteli na kombinacijo cvetlično-sadnih ali cvetlično-orientalskih not. Zaradi tega je nabor cvetličnih dišav izjemno pisan, kar pomeni, da bodo nekatere cvetlične dišave nežne in subtilne, druge pa drzne in eksotične.

Lesne vonjave povezujemo z naravo in bivanjem na prostem. Priljubljene note v lesnih dišavah so sandalovina, breza in cedra, najpogosteje pa jih najdemo v moških parfumih.

Zadnja skupina je samo za pogumne. V orientalskih dišavah boste našli note vanilije, mošusa, muškatnega oreščka in koriandra, ki jih naredijo močne, težke in čutne.

Pred nakupom

Pravilo št. 1: Ne preizkušajte več kot 3 dišave hkrati.

Namreč, zaradi preveč vonjav jih vaš nos ne bo več prepoznal in se bodo vsi zlili v eno. Potem lahko zlahka izberete napačno dišavo, ki vam običajno ne diši.

V idealni situaciji bi med vonjem vdihnili vonj kave, ki odmaši nos. Ker pa med nakupovanje ne morete vzeti s seboj vedra sveže mlete kave, si po preizkusu 3 dišav privoščite kratek odmor čim dlje od dišečih izdelkov.

Pred nakupom sami raziščite parfume ali pa za pomoč prosite prodajalca v trgovini. Na primer če imate raje cvetlične vonje, ugotovite, kateri vonji ustrezajo vašemu okusu.

Pravilo št. 2: Ne kupujte dišave, ne da bi jo preizkusili na lastni koži.

Na vonj vplivajo tudi sestava naše kože, hormoni in celo vrsta prehrane. In to pomeni, da se lahko vonj na testnem papirju in na vaši koži zelo razlikuje. Poleg tega lahko isti parfum diši različno na dveh različnih osebah.

Ko zožite izbiro na 1-2 parfuma, ju preizkusite na svoji koži in po možnosti nosite nekaj ur, dokler se parfumska osnova ne sprosti. Le tako boste popolnoma vedeli če vam parfum zares ustreza.

Pravilo št. 3: Ignorirajte videz steklenice.

Videz steklenice je odvisen izključno od marketinga. Lepa steklenička ne bo bolje ohranila kakovosti parfuma niti ne bo vplivala na njegovo intenzivnost. Osredotočite se samo na dišavo, saj je to dišava, ki jo boste nosili ves dan, ne steklenička, v kateri je.

Ne glede na to, kakšna je steklenička parfuma, jo hranite stran od virov svetlobe in toplote, po možnosti v škatli, v kateri ste jo dobili ob nakupu. Tako bo vonj ostal svež čim dlje.

Kupujete parfum kot darilo?

Se sprašujete, kako pristopiti k nakupu parfuma, če ga kupujete za drugo osebo?

Če ne poznate natančnega imena parfuma, ki zadevno osebo zanima, bo izbira parfuma vedno tveganje.

Poleg izziva iskanja kombinacije dišav, ki bi bila druga oseba všeč, je tu še vprašanje, kako bo parfum dišal na koži te osebe. Kot smo že povedali, bo isti parfum dišal drugače na različnih ljudeh.

Pred nakupom se pozanimajte, kakšno dišavo ima oseba najraje – nekdo, ki navadno nosi lahke cvetlične dišave, zagotovo ne bo vesel težkega vonja na osnovi vanilije. Tudi znotraj družine not obstajajo razlike - vrtnica bo dala parfumu popolnoma drugačen značaj kot na primer šmarnica.

Če je za vas preveč, prosite prodajalca za pomoč. V kolikor veste, kakšne parfume uporablja tisti, za katerega kupujete novega, vam bo izobražen prodajalec znal na podlagi sestavin predlagati najboljše dišave.

Nakup parfuma preko spleta

Edini način, da veste, kako diši parfum, je, da ga preizkusite na lastni koži. Kupovanje parfuma prek spleta, ne da bi vnaprej vedeli, kako diši, je vedno tveganje, tako kot če kupite parfum za drugo osebo, ne da bi vnaprej vedeli, ali ji je všeč ali ne.

Če ste se odločili, da se lotite nakupovanja parfumov preko spleta, morate najprej vedeti, katere note vas privlačijo in iz katerih not je sestavljen parfum, ki ga želite kupiti.

Čeprav so večja pakiranja na mililiter ugodnejša, se je bolje odločiti za manjše pakiranje po 30 ml. Če vam parfum, ki ste ga naročili, ni všeč, boste porabili manj.

Včasih boste naleteli na komplete več parfumov v majhnih pakiranjih. To je odličen način, da preizkusite več dišav, vidite, katera vam je najbolj všeč in naročite svojo najljubšo dišavo v standardnem paketu.

 

Obiskovalce, ki so si ogledali ta izdelek, zanimali so tudi izdelki