Ostali članci

Odličen vodnik za nakup zamrzovalnika ali skrinje

Shranjevanje večjih količin mesa, sadja ali zelenjave zahteva tudi nakup zamrzovalnika, v katerem boste ta živila shranjevali. V našem najboljšem nakupovalnem vodniku izvedite vse, kar morate vedeti, preden kupite svoj novi zamrzovalnik.

Zamrzivači, škrinje i ledenice

Zamrzovalniki so v zadnjem času nekako izgubili svoje mesto v naših domovih. Hiter življenjski slog je privedel do tega, da le redkokdaj kuhamo sami, kaj šele, da si doma kopičimo večje količine hrane. Zamrzovalnik, ki je priložen kombiniranim hladilnikom (hladilnik + zamrzovalnik), praviloma zadostuje večini družin, najdejo pa se tudi takšne, ki vseeno potrebujejo nekoliko večjo prostornino zamrzovalnika.

Zamrzovalnike vsekakor priporočamo ljudem, ki:

  • živijo v velikih družinah
  • imajo dodaten prostor za zamrzovalnik, kot je garaža ali klet
  • živijo na podeželju

Vrste zamrzovalnikov

Zamrzovalnike lahko razdelimo v dve kategoriji:

  • vertikalni zamrzovalniki
  • horizontalne zamrzovalne skrinje

Čeprav so skrinja in zamrzovalnik sopomenke, praviloma navpične zamrzovalne omare imenujemo zamrzovalniki, vodoravne zamrzovalne omare pa le zamrzovalne omare ali skrinje. Poglejmo, kakšne so prednosti in slabosti enega in drugega.

Vertikalni zamrzovalniki - prednosti in slabosti

Vertikalni zamrzovalniki so bolj podobni hladilnikom, zato je že na začetku jasno, da v gospodinjstvu zavzamejo veliko manj prostora. Prav tako jih je lažje umestiti v dizajn vašega doma. V vsakem primeru bo videti bolje kot horizontalne zamrzovalne skrinje ali zamrzovalniki.

Glavna prednost vertikalnih zamrzovalnikov, oziroma skrinj, je boljša organizacija prostora, oz. lažja organizacija živil. Kot smo rekli, so vertikalne zamrzovalne skrinje podobne hladilnikom, torej imajo enako organizirane police/predale. Tako lahko meso pospravite v en predal, zelenjavo v drugega in veliko lažje najdete tisto, kar v danem trenutku potrebujete.

Vertikalni zamrzivači

Proizvajalci izdelujejo vertikalne zamrzovalne omare iz različnih materialov in različnih dizajnov prav zato, da se čim bolje prilegajo notranjosti doma. Zato so tovrstne zamrzovalne skrinje idealna možnost za ljudi, ki živijo v stanovanjih.

Vertikalni zamrzovalniki imajo tudi svoje pomanjkljivosti. Prvič, so nekoliko dražji od ležečih, možnost dobre organizacije pa še vedno zavzame nekaj prostora, ki gre predalom in policam, kar se pri ležečih ne zgodi.

In zadnja slabost je dejstvo, da ob izpadu elektrike vertikalni zamrzovalniki veliko hitreje dosežejo višje temperature, kar pomeni, da se hrana hitreje odmrzne in postane neuporabna.

Horizontalne zamrzovalne skrinje - prednosti in slabosti

Horizontalne zamrzovalne skrinje ali zamrzovalniki imajo svoje največje prednosti v tem, kar so slabosti vertikalnih:

  • večji uporabni prostor
  • daljše vzdrževanje temperature
  • tišji način dela
  • cenejši so

Vse to so jasne stvari, ki jih praviloma lahko sklepamo na prvi pogled. Vendar pa je tudi jasno, da nekatere od teh prednosti povzročajo določene težave.

Horizontalni zamrzivači - škrinje

Večja uporabna površina omogoča zamrzovanje večje količine živil, preprečuje pa, da bi jih lažje našli. Glede na to, da so vodoravne zamrzovalne skrinje običajno precej globoke, je hrana na dnu težko dosegljiva, pa tudi minuto držati roko pri -20°C ni najlepša stvar na svetu.

Horizontalne zamrzovalne skrinje tudi niso preveč prijetne na pogled, zato se ne boste dobro počutili, če jih postavite na sredino dnevne sobe ali hodnika. Pa še več prostora potrebujejo zaradi svoje širine. Zato so tovrstne zamrzovalne skrinje bolj primerne za posebne prostore, kleti, garaže in podobne prostore, ki niso takoj vidni.

A v primeru izpada elektrike pridejo skrinje na svoj račun. Temperature lahko vzdržujejo veliko dlje tudibrez elektrike, kar je gotovo povezano tudi z dejstvom, da praviloma nimajo možnosti samodejnega odmrzovanja.

Zmogljivost

Zdaj, ko smo opredelili glavne razlike med vertikalnimi in horizontalnimi zamrzovalniki, kar bo zagotovo prva odločitev pri izbiri, se posvetimo najpomembnejšim lastnostim zamrzovalnika.

Prva stvar, o kateri se boste morali odločiti, je zmogljivost zamrzovalnika, ki ga potrebujete. Ni posebnega pravila, razen izbrati kapaciteto, ki jo resnično potrebujete. Če kupite ogromen zamrzovalnik, ki ga pravzaprav ne potrebujete, boste zanj samo plačali več, poleg tega pa bo porabil več električne energije.

Nekaterim bo zadostoval že mini zamrzovalnik, ki je po velikosti običajno enak tistim, ki jih dobimo pri kombiniranih hladilnikih. Nekateri bodo potrebovali velik zamrzovalnik s skoraj 500 litri. Kot smo rekli, sami najbolje veste, kako veliko prostornino zamrzovalnika potrebujete. Lahko približno izračunate, da porabite okoli 50 litrov na člana gospodinjstva.

Prednostne funkcije

Vse ostale funkcije zamrzovalnika niso tako nujne, ampak so odvisne od proračuna in želja vsakega posameznega kupca. Ena stvar, brez katere ne bi smeli kupiti zamrzovalnika, je notranja luč. Ta funkcija je samoumevna in vam bo resnično olajšala iskanje živil.

Dobra stvar je zunanji svetlobni indikator delovanja, ki vam pokaže, da je zamrzovalnik vključen in deluje. To je jasen znak, če gre kaj narobe, zato se zamrzovalnik začne odmrzovati. Druga funkcija, ki je dober pokazatelj pravilnega delovanja, je temperaturni alarm, ki se sproži, ko temperatura naraste nad ciljno.

Tudi rok uporabnosti živil je specifikacija, na katero morate biti pozorni. V primeru izpada elektrike imajo različni zamrzovalniki različne čase odmrzovanja in zadrževanja temperature. Idealno bi bilo, če bi zamrzovalnik zdržal do 24 ur, preden se začne taljenje.

In zadnja stvar, na katero morate biti pozorni, so dimenzije zamrzovalnika. Čeprav se sliši neumno, se prepričajte, da lahko kupljeni zamrzovalnik "spravite" skozi vhodna vrata. Ali pa da ste pustili dovolj prostora na mestu, kjer ste nameravali postaviti zamrzovalnik. Počutili se boste precej slabo, če boste kupili škatlo za led in vam bodo na koncu manjkali 3 cm, da bi jo postavili na želeno mesto.

In za konec le še primerjajte cene zamrzovalnikov, poiščite najboljšega zase in to je to.

Povezani izdelki