Ostali članci

Nakupovalni vodič za kovčke - kakšno prtljago potrebujete za vse priložnosti

Za izbiro dobrega kovčka ali potovalne torbe ne potrebujete fakultete. Obstaja nekaj razlik med kovčkom, ki ga boste zamenjali po dveh počitnicah, in tistim, ki ga boste nosili več let, vendar so ostale lastnosti večinoma odvisne od osebnih preferenc. Brez odlašanja, spodaj so informacije, ki jih morate poznati pred nakupom kovčka.

Material

Kovčki so izdelani iz mehkega ali trdega materiala in vsak ima svoje prednosti in slabosti.

Čvrsti kovčki

Trda ohišja so običajno izdelana iz ABS plastike in polikarbonata. ABS plastika je lažja, vendar je polikarbonat bolj odporen. Če pogosto potujete in želite kakovostnejši kovček, se odločite za polikarbonat. Če potujete z letalom in vam je pomemben vsak kilogram, je kovček iz ABS plastike dobra izbira.

Obstajajo tudi aluminijasti kovčki. So najmočnejši in najbolj odporni, a tudi precej težki. Na letalo se skoraj ne bo splačalo nositi takšne stvari, kot je ročna prtljaga. Prizadevajte si, da bodo vaši kovčki brez koles tehtali med 1 in 2 kg, kovčki s kolesi pa do 4 kg.

Trdni kovčki so idealni za prevoz lomljivih stvari in so na splošno varnejši, ker jih ni mogoče rezati ali poškodovati na podoben način. Imajo pa manj predelkov in žepov znotraj in zunaj, kar je lahko izziv za manj organizirane popotnike.

Kovčki iz mehkeg materiala

Kovčki iz mehkega materiala so lažji in bolj prilagodljivi, ko je treba pakirati dodatne stvari. V takšne kovčke boste veliko lažje spravili dodaten par čevljev ali jakno, za razliko od masivnih kovčkov, ki te prilagodljivosti nimajo. Mehke kovčke je tudi lažje shraniti, ko niso v uporabi, saj zavzamejo manj prostora. Niso pa tako trpežni kot kovčki iz trdnih materialov, sploh če gre za cenejše kovčke slabe kakovosti.

Kovčki za na letalo

Ročna prtljaga (carry-on)

Ročna prtljaga se nanaša na kovček, ki ga vzamete s seboj v kabino. Nemogoče je natančno določiti največjo velikost takšnega kovčka, ker ima vsaka letalska družba drugačne predpise - na primer pri Croatia Airlines in RyanAir je ta 55 x 40 x 20 cm, British Airways dovoljuje ročni kovček velikosti 56 x 45 x 25 cm in Eurowings 55 x 40 x 23 cm.

Velikost kovčka se izračuna od koleščkov do ročaja (ko je seveda pospravljen).

Če pogosto menjate letalsko družbo, je najbolj pametno kupiti ročno prtljago, katere mere ustrezajo najstrožjim letalskim pravilom. Verjetno ste že opazili, da ljudje na letalo prenašajo najrazličnejše stvari, in vam verjetno ne bodo težili zaradi kakšnega dodatnega centimetra, a vseeno je bolje igrati na varno.

Ročna prtljaga je poleg velikosti omejena tudi s težo. In to pravilo se razlikuje glede na letalsko družbo.

Osebna ročna prtljaga

Gre za majhen kos prtljage, kot je ročna torbica, torba za prenosni računalnik ali manjši nahrbtnik, ki ga odložite v prostor pod sedežem pred seboj. Če gre za majhen kos, je lahko torba katere koli vrste.

Vendar pa lahko kupite torbo, ki je posebej namenjena uporabi kot osebna ročna prtljaga. Praktični so, saj imajo predale in žepe, ki vam bodo pomagali, da se boste lažje organizirali in v vsakem trenutku vedeli, kje so vaši osebni dokumenti.

Oddana prtljaga

Oddana prtljaga vključuje vse kovčke in torbe, večje od ročne prtljage, saj jih je treba oddati ob registraciji na let. Večina kovčkov v tej skupini je visokih med 60-75 cm. Obstajajo tudi omejitve glede teže kovčkov, ki pa se seveda razlikujejo glede na letalsko družbo.

Kovčki za ostale prevoze

Tu imaš več svobode kot na letalu. Če potujete z avtomobilom, je edina omejitev velikost vašega prtljažnika. Najbolj praktično je potovanje z avtobusom, najpomembnejša stvar, na katero morate paziti, pa je, da morate stvari, ki jih boste potrebovali na poti, odložiti v prtljago, ki gre z vami v kabino. Redki so vozniki, ki bodo sredi poti odprli prtljažni prostor in tam iskali vaš kovček.

Kolesa

Imate 3 možnosti:

  • brez koles
  • sz 2 kolesoma
  • s 4 kolesi

Kovčki in potovalne torbe brez koleščkov, še posebej večje, so lahko zelo težke, potem ko jih napolnite s stvarmi, ki jih vzamete na pot. Razen če nimate niti najmanjšega problema s prenašanjem ogromnih torb, ali če potujete z avtomobilom ali kakšnim drugim prevoznim sredstvom, pri katerem teh torb dejansko ne boste morali prenašati naokoli, ni razloga, da ne bi izbrali torbe brez koleščkov. Običajno so bolj atraktivnega videza kot klasični kovčki, torbe brez koleščkov manjših dimenzij pa so tudi bolj praktične.

Ko gre za kovčke s kolesi, izbira pade na kovčke z dvema ali štirimi kolesi.

Kovčki z dvema kolesoma se lahko pomikajo samo naprej ali nazaj, podobno kot tisti na valjih. Takšna kolesa so bolje nameščena v kovčku, zato je manj možnosti, da jih poškodujete. Tudi vožnja s temi kovčki po neravnem terenu je lažja in udobnejša kot če ima kovček štiri kolesa. Je pa s temi kovčki neprijetno manevrirati v gneči, ker rabiš prostor med kovčkom in nogami, da se med vleko ne spotakneš ob kovček. Poleg tega so možne bolečine v roki, če boste za seboj dlje časa vlekli težek kovček.

Kovčke s štirimi kolesi je mogoče obračati v vse smeri, zato so zelo enostavni za upravljanje, še posebej v gneči in majhnih prostorih, izognili pa se boste tudi bolečinam v roki. Se pa ta kolesa veliko lažje poškodujejo, še posebej pri vožnji po neravninah.

Kakovost

Iz kakovosti zapiranja lahko pogosto razberete splošno kakovost kovčka. Med plastičnimi in kovinskimi sponkami vedno izberite kovinske, saj se plastične lažje zlomijo. Kupite kovček z dvojno zadrgo, s katero se lahko kovček zapre na obeh straneh. V primeru, da se ena pokvari, bo druga vseeno opravila svoje delo.

Izogibajte se kovčkom, katerih kolesa so videti krhka in slabo pritrjena, pa tudi tistim, katerih teleskopski ročaj je videti nestabilen in ropota, ko ga izvlečete.

 

Na koncu pa ne pozabite primerjati cen trgovin in poiskati kovček ali potovalno torbo, ki ustreza vašoj denarnici!

Povezani izdelki