Ostali članci

Kupujete power bank? Najprej morate to vedeti (Vodnik za nakup)

Ste naveličani pametnih naprav, ki so prazne že po nekaj urah uporabe? Se odpravljate na potovanje ali ekskurzijo brez dostopa do vtičnice? Zunanja baterija, prenosni polnilnik ali power bank je praktična naprava, s katero lahko kjerkoli in kadarkoli polnite naprave, kot so pametni telefoni, brezžične slušalke, prenosniki itd.

powerbank

Izvor: Freepik

Katero zmogljivost power bank izbrati?

Kapaciteta zunanje baterije se meri v miliamperih (mAh), obstajajo pa naprave s kapaciteto manj kot 2.000 mAh do modelov z neverjetnimi 70.000 mAh in več.

Večja kot je zmogljivost powerbank-a, večkrat lahko napolnite svojo napravo. Če imate pametni telefon s povprečno baterijo okoli 3.000 mAh, vam bo powerbank z 10.000 mAh zagotovil približno tri polnjenja. Če uporabljate prenosnik z večjo kapaciteto baterije, na primer 50.000 mAh, boste potrebovali powerbank z 20.000 mAh, da boste lahko napravo večkrat napolnili.

Pomembno je poudariti, da je oglaševana kapaciteta v praksi manjša. Med polnjenjem in praznjenjem namreč prihaja do izgube energije, kar pomeni, da navedene kapacitete ne boste mogli v celoti izkoristiti. Zato je vedno dobro izbrati powerbank z nekoliko večjo kapaciteto, kot mislite, da jo boste potrebovali, da zagotovite dovolj energije za vse svoje potrebe.

Naj ima power bank dovolj veliko kapaciteto, da lahko vsaj enkrat popolnoma napolnite svojo napravo – izračunajte jo tako, da povečate kapaciteto baterije vaše naprave za 20%.

Hitrost polnjenja

Vsaka baterija powerbank ne bo polnila naprav z enako hitrostjo.

To boste izvedeli tako, da preverite izhodni tok, ki pove, koliko toka sprošča power bank. Včasih je le 1A (5W), pri zunanjih baterijah, ki podpirajo hitro polnjenje pa 2A (10W), 2,5A (12,5W) in več.

Za hitro polnjenje naprave morata tako powerbank kot naprava podpirati hitro polnjenje. Zato pred nakupom zunanje baterije preverite izhodni tok, ki ga zahteva vaša naprava.

Če uporabljate napravo, ki podpira hitro polnjenje, je najboljša izbira powerbank z enako količino izhodnega toka. »Močnejši« powerbank izberite tudi, če nameravate polniti več naprav hkrati in če boste polnili naprave z večjo kapaciteto baterije, na primer prenosnik.

Vrste izhodov Powerbank

Zunanje baterije imajo pogosto več različnih izhodov, da so združljive z različnimi modeli pametnih telefonov, tablic, prenosnikov in drugih naprav.

 • Izhod USB-C: USB-C je standard za vse nove modele pametnih telefonov, tablic, prenosnikov in drugih
  naprav, zato je powerbank z izhodom USB-C najboljša izbira.
 • Izhod USB-A: Powerbanki z izhodom USB-A so še vedno prisotni, predvsem med napravami starejše
  generacije.
 • Lightning izhod: Če uporabljate iPhone ali drugo Apple napravo starejše generacije in ne nameravate
  kmalu nadgraditi, potem je powerbank za Apple s starim lightning izhodom odlična izbira.
 • Izhod mikro USB: Čeprav so pri novejših napravah nekoliko manj pogosti, se vrata mikro USB še vedno
  uporabljajo na številnih starejših modelih pametnih telefonov, tabličnih računalnikov, naprav bluetooth
  in drugih pripomočkov.
 • Vtičnica za izmenični tok: Nekatere napajalne enote so opremljene z vtičnicami za izmenični tok, ki
  omogočajo priklop večjih naprav, kot so prenosniki, monitorji, televizorji ali celo manjši gospodinjski
  aparati. Ti powerbanki imajo pogosto večjo kapaciteto baterije in so zelo uporabni, ko niste blizu vtičnice.

Powerbank z brezžičnim polnjenjem

Če imate napravo, ki podpira tehnologijo brezžičnega polnjenja, potem je powerbank z brezžičnim polnjenjem praktična izbira, s katero se boste izognili težavam s kabli. Vsekakor preverite, ali je takšen powerbank združljiv z vašo napravo.

Banka sončne energije

Obstajajo zunanje baterije, ki se polnijo na sončno energijo, kar pomeni, da lahko popolnoma nehate biti odvisni od električne energije. Če ste pogosto v naravi, je solarni powerbank vrhunec praktičnosti.

Vedite pa, da polnjenje solarnega powerbanka traja veliko dlje kot klasično zunanjo baterijo, ki se polni s priklopom na vtičnico. Na primer, sončna zunanja baterija, ki se polni 20 ur s pomočjo sončne energije, bo napolnjena v samo 3-4 urah prek USB-ja.

Solarna napajalna banka naj bi bila rezervni vir energije, ne primarni.

eksterna baterija

Izvor: Freepik

Prenosljivost

Prenosljivost je ključna značilnost power banka, še posebej, če jo boste pogosto uporabljali, ko ste na poti. V tem primeru se izbira zoži na manjše in lažje modele, ki jih enostavno pospravimo v žep, torbo ali nahrbtnik. Powerbanki s kompaktnimi dimenzijami vam omogočajo, da jih nosite s seboj, ne da bi obtežili vašo jakno ali torbo.

Če pa nameravate kupiti powerbank z večjo kapaciteto, upoštevajte, da ta tehta več, zato pred nakupom poskrbite za ustrezno mesto zanj. Pomembna sta tudi dizajn in oblika powerbanka, saj so nekateri ravni in tanjši, drugi pa večji in bolj pravokotni.

Vsekakor preverite vzdržljivost in odpornost power bank-a na udarce, vlago in druge zunanje vplive. Če ste aktivni ali se pogosto znajdete v ekstremnih razmerah, izberite powerbank, ki je kos tem izzivom in zagotavlja zanesljivo energijo ne glede na okoliščine.

Priljubljene znamke in njihove značilnosti

 • Anker: znan po svoji zanesljivosti, hitrem polnjenju in dolgotrajni bateriji.
 • Xiaomi: Kakovostni powerbanki po dostopnih cenah, z visoko kapaciteto baterije.
 • Samsung: Za tiste, ki iščejo visoko kakovost, podporo za hitro polnjenje in eleganten dizajn.

Uporaba power banka na letalu

Na letalo lahko praviloma vzamete do dva powerbanka, katerih skupna kapaciteta ne sme presegati 27.000 mAh. Obvezno jih shranjujte v ročni prtljagi, saj jih v oddani prtljagi ni dovoljeno prenašati zaradi nevarnosti požara zaradi litij-ionskih baterij.

Kako shraniti powerbank

Powerbank je zelo podoben baterijam v pametnih telefonih, saj je prav tako litij-ionska baterija. To pomeni, da za power bank veljajo enaka pravila varčevanja kot za mobilne telefone.

Ne pustite, da se vaš mobilni telefon ali naprava popolnoma izprazni, preden ju priključite na power bank. Če vzdržujete baterijo naprave na minimalno 40 %, bo to bolj zdravo tako za napravo kot za powerbank.

Izogibajte se izpostavljanju powerbanka visokim temperaturam, najboljša zaščita pa je zmerna uporaba.

Tako kot baterija mobilnega telefona imajo tudi zunanje baterije omejeno življenjsko dobo, ki je odvisna od tega, kako pogosto jih uporabljate.

Povezani izdelki