Ostali članci

Katero vrtno kosilnico kupiti – nakupovalni vodnik

Trava raste in raste, pred vami pa so ure in ure, ki jih boste preživeli za kosilnico. Da bo to ne tako priljubljeno delo čim bolj preprosto, potrebujete pravo kosilnico.

kosilica za travu

Izvor: Freepik 

Ročna, samohodna, električna, robotska – izbire je veliko, pa niste prepričani, katera je najboljša možnost za vašo zelenico? Z našimi nasveti o velikosti trate, ceni in dodatnih možnostih boste lažje našli pravo kosilnico.

Tip kosilnice za travu

Že ob prvi izbiri mnogi naletijo na težave. Katero vrsto kosilnice boste kupili, bo v prvi vrsti izbira odvisna od tega koliko kosilnica stane, pa tudi od velikosti in vrsti trate, na kateri jo boste uporabljali. V ponudbi boste našli več vrst, mi pa se bomo zadržali pri najpogostejših in cenovno najugodnejših.

 • Ročna kosilnica
 • Motorna kosilnica
 • Baterijska kosilnica
 • Električna kosilnica
 • Robotska kosilnica
 • Traktor za košnjo trave

Glede na to, da boste morali za robotsko kosilnico odšteti vsaj tisoč evrov in da je traktor bolj primeren za večje površine, kot so mestni travniki, nogometna igrišča in podobne površine, bomo posebno pozornost namenili tistim kosilnicam, ki so primernejše za vašo denarnico, vrt, trato ali vinograd.

Ročna kosilnica

Ročna kosilnica bo pokazala svoje prednosti na majhnih površinah, idealno do 250 m2. Prva stvar, zaradi katere si jo boste želeli, je cena. Manj kot 200 evrov bo dovolj za to kosilnico, ki jo zaženete z močjo svojih rok.

Bosch ručna kosilica za travu

Poleg cene, izstopa tudi enostavnost upravljanja, kar pomeni, da je ta kosilnica poleg manjših površin primerna tudi za površine, kjer so "ovire" kot so stebri z rožami, predelne stene in podobni objekti, ki je jih mogoče najti na dvoriščih.

Zanemarljiv pa ni niti ekološki vidik ročnih kosilnic. Glede na to, da jih poganja moč rok so ročne kosilnice 100% okolju prijazne. In 100% družbeno sprejemljive, ker ne boste motili sosedov z zvokom košnje. 

Motorna kosilnica

Takoj, ko se oddaljimo od manjših zelenic, ročne kosilnice niso več dobra izbira. Nato je treba še zagnati motor in opraviti delo z motorno kosilnico.

Kot že ime pove, motorne kosilnice uporabljajo moč motorja za uspešno košnjo trave. V 90 % primerov ljudje ob nakupovanju pomislijo na kosilnico. Prav zato bomo največ prostora namenili tej vrsti kosilnice.

Motorne kosilnice lahko že na začetku razdelimo v več kategorij.

 • Motorna kosilnica brez pogona (potisna)
 • Samohodna motorna kosilnica (samohodna kosilnica)

Kosilnica na ročni pogon uporablja kombinacijo moči motorja in vaše moči za potiskanje kosilnice. Glede na to, da boste na ta način vseeno porabili več moči in časa, so te kosilnice bolj primerne za manjše površine, do 300 ali 400 m2.

Na manjših zelenicah, 300-400 m2, ki so tudi kompleksne (grmovnice, drevesa, rože, gredice), bo najbolj primerna ročna motorna kosilnica.

Motorne kosilnice na ročni pogon so lažje in enostavnejše za manevriranje, za kar vam bodo še posebej hvaležni, ko se na zelenici pojavi katera izmed omenjenih ovir.

Ker pa vam takšne kosilnice še vedno jemljejo moč, energijo in čas, se na večjih zelenicah ne bodo izkazale kot najboljša izbira. Za takšne situacije boste morali poseči po samohodni kosilnici.

Crvena samohodna kosilica za travu

Samohodna kosilnica je idealna izbira za večje, odprte zelenice, brez velikih naklonov in ovir. Poganja ga lasten motor, na vas pa je, da ga usmerite v želeno smer.

Glavne prednosti samohodnih kosilnic se kažejo v hitrosti, manjši porabi električne energije in enostavnosti upravljanja.

Samohodne kosilnice imajo lahko, tako kot avtomobili, pogon na prednja kolesa, pogon na zadnja kolesa ali pogon na vsa kolesa. Glede na način uporabe in kvaliteto terena imajo vsi svoje prednosti in slabosti. 

Če kosilnico uporabljate na terenu z večjim naklonom, se obvezno odločite za pogon na zadnja kolesa, saj bo v tem primeru kosilnica manj drsela.

Pogon na prednja kolesa bo olajšal manevriranje kosilnice, kar boste še posebej cenili pri košnji zahtevnejših zelenic.

Moč motorja kosilnice

Ena največjih napak, ki jih ljudje delajo pri nakupovanju, je, da so pozorni le na moč motorja kosilnice. Seveda, močnejši kot je motor, boljše so zmogljivosti.

Za večino uporabnikov bo samohodna kosilnica z motorjem 3,5 KM in več kot dobro opravila naloge, ki jih pred njo postavite.

Toda izbira moči motorja bo odvisna od več stvari:

 • velikost trate
 • višina trave
 • pogostost košnje

Zlahka je sklepati, da bo za velike trate, ki jih ne kosimo redno, potreben močnejši stroj z močnejšim motorjem. Če pa boste trato redno vzdrževali, bodo delo zlahka opravile tudi kosilnice z nižjo močjo motorja. Potem lahko prihranite več in poiščete cenejšo kosilnico.

Med najbolj priljubljenimi proizvajalci zagotovo izstopajo Briggs & Stratton, Honda, Einhell.

Glede na to, da je motor eden najpomembnejših delov kosilnice, odločite se le za modele preverjenih proizvajalcev, da vam se čez leto ali dve ne bi bilo treba lotiti popravil ali nakupa nove naprave.

Električne in baterijske kosilnice

Električne in baterijske kosilnice, pa tudi ročne, so namenjene predvsem manjšim travnatim površinam. Odlikuje jih zmanjšana raven hrupa in emisij škodljivih plinov v primerjavi z motornimi kosilnicami.

In v primerjavi z ročnimi kosilnicami košnja traja manj časa, fizična poraba pa je manjša.

Kot pove njihovo ime, akumulatorske kosilnice uporabljajo baterijo, ki jim daje moč za opravljanje dela. Litij-ionska tehnologija v baterijah daje več moči in daljšo vzdržljivost, zato je litij-ionska tehnologija prava izbira za vas, če se odločite za baterijsko kosilnico.

Električne kosilnice svojo glavno prednost gradijo na ceni. Tudi za najboljše modele vam ne bo treba odšteti veliko več kot 200 evrov. Seveda ste precej omejeni s kablom, ki napaja kosilnico. Ta vrsta modela je morda najbolj donosna za majhne trate v bližini domačih vrtov, ko je vir energije blizu.

Velikost travnika

Predvsem smo se pogovarjali o velikosti trate in idealnih kosilnicah za posamezno trato v korelaciji s tipom kosilnice. Da bi vam olajšali izbiro, bomo v spodnji tabeli prikazali priporočene podatke.

Trata Velikost trate Priporočena kosilnica
Majhna do 300 m2 Ročna kosilnica
Električna in baterijska kosilnica
Srednja do 800 m2 Ročno gnana motorna kosilnica (potisna)
Samohodna kosilnica
Velika Više od 800 m2 Samohodna kosilnica

Seveda so to le priporočeni modeli za določene velikosti zelenic, vendar bo vse odvisno predvsem od vaših želja in okusa ter od same konfiguracije terena, ki ga boste kosili.

Košnja nogometnog igrališta

Stranski izmet trave, pobiranje v košaro ali mulčenje?

Izjemno pomembna lastnost je način, kako kosilnica odmetava pokošeno travo. Obstajajo tri možnosti, nekatere pa je mogoče kombinirati.

 • Stranski izmet
 • Mulčenje
 • Zbiranje v košaro

Kateri način delovanja boste uporabili, je odvisno od tega, kaj želite od svoje trate, pa tudi od tega, kako hitro želite opraviti delo.

Za stranski izmet trave je značilna predvsem hitrost, saj se pokošena trava raztrese po trati in ni potrebe po nenehnem praznjenju košare.

Pri mulčenju se trava ne meče na stran, ampak popolnoma zdrobljena pade na tla pod kosilnico in služi kot naravno gnojilo. Trava je takrat bolj zdrava in zelena.

Da bi izkoristili ves potencial mulčenja, je potrebna redna košnja. V nasprotnem primeru pride do zadušitve in preobremenitve motorja.

Zbiranje trave v koš bo znatno upočasnilo košnjo. Vsakič, ko je košara polna, se je treba ustaviti in košaro izprazniti. Na večjih površinah morate poskrbeti tudi za prostor, kamor boste odložili vso pokošeno travo iz koša.

Glavna prednost zbiranja trave v košaro pa je lepa trata, ki po košnji ostane popolnoma čista.

Brez pokošene trave, brez površinskega mahu in vaša trata je videti popolna.

Kosilica na travnjaku s palmama

Širina in višina košnje

Širina rezila je še posebej pomembna pri večjih površinah. Pravilo je povsem jasno. Večja kot je površina trate, širše mora biti rezilo. 

Kosilnice z dosegom med 45 in 50 cm bodo v večini primerov brez težav in v lepem vremenu polepšale vašo zelenico.

Nastavitev višine košnje je izjemno pomembna lastnost, ki jo želite, da ima vaša kosilnica. V vročem vremenu ne želite, da je trava prekratko ostrižena, ker se lahko izsuši. Prav tako vam včasih najbolj ustreza le kratko postrižena trava.

Pomembno je, da lahko hitro in enostavno nastavite višino. V najboljšem primeru boste to storili s centralno nastavitvijo preko ročaja.

Obstaja še več možnih načinov prilagajanja višine, na vas pa je, da pri trgovcu preverite, kako enostaven je ta postopek, saj ne želite izgubljati časa po nepotrebnem.

Praktični nasveti za nakup in uporabo kosilnice

Poleg vseh naštetih lastnosti je treba pozornost posvetiti tudi zmogljivosti same kosilnice, ohišja in koles. Vaše delo ni opravljeno, ko kupite kosilnico. Z dobro in kakovostno nego boste podaljšali čas njegove uporabe in dosegali vedno boljše rezultate.

 • Večja zadnja kolesa vplivajo na manjše drsenje kosilnice, kar je izjemno koristno na nagnjenih terenih
 • Kolesa z ležaji so nujna zaradi neravnin, ki se lahko pojavijo na zelenicah
 • Pri kosilnicah s štiritaktnim motorjem je pomembna redna menjava olja, pa tudi pazite, da ne pušča
  na druge dele kosilnice.
 • Lažje kosilnice zagotavljajo lažje rokovanje in manevriranje
 • Najmanj dve leti garancije je pomemben varnostni dejavnik kakovosti izdelkov
 • Kosilnico po košnji dobro operite, da ji podaljšate življenjsko dobo
 • Pred prvo košnjo natančno preučite navodila za uporabo in se seznanite s kosilnico. V nasprotnem
  primeru je lahko kosilnica nevarno orodje
 • Če kosite na strmih pobočjih, povlecite kosilnico za seboj. Če vam spodrsne, bo kosilnica šla v
  nasprotno smer in ne boste končali pod njenimi rezili.

Kuća s lijepo uređenim travnjakom ispred

Pot do urejene trate vsekakor ni lahka. Pred vami so ure nege in fizičnega dela. Z nakupom kvalitetne vrtne kosilnice pa si boste to delo čim bolj olajšali, poplačani pa boste z lepo trato.

Povezani izdelki