Ostali članci

Katero sobno kolo kupiti - vodnik za nakup

Sobna kolesa so med najbolj uporabljanimi domačimi vadbenimi napravami. Če bi ga želeli kupiti za svoj dom, boste naleteli na veliko izbiro in nešteto potrebnih in nepotrebnih funkcij. Zato smo se odločili sestaviti seznam najpomembnejših lastnosti, ki jih vaše sobno kolo zagotovo mora imeti.

Koji sobni bicikl kupiti

Sedež

Seveda mora vaše sobno kolo imeti sic (sedež). Šalo na stran, sedež sobnega kolesa je res ena najpomembnejših komponent. Upoštevajte, kako boste na njem sedeli med celotnim treningom in kako lahko neudoben sedež pokvari užitek pri vadbi.

Naš predlog je, da sobno kolo pred nakupom vsekakor preizkusite, če pa kupujete preko spleta, to seveda ne bo mogoče. Vendar se ne smete bati. Tudi če vaš sedež ni najbolj udoben, lahko vedno kupite dodatno prevleko z gelom ali drugim polnilom, ki bo olajšalo sedenje.

Pomembna lastnost sedeža je možnost nastavitve višine. Tako boste prepričani, da kolo ustreza vam, pa tudi ostalim članom gospodinjstva, ki ga bodo občasno uporabljali.

Tako kot pri pravem kolesu naj vam višina sedeža omogoča, da pri vrtenju pedal čim bolj iztegnete nogo.

Odpornost

Ena od glavnih značilnosti sobnih koles je možnost prilagajanja upora (obremenitve). Tako boste lahko spremljali svoj razvoj in postopoma stopnjevali svojo vadbo. Regulacijo upora lahko izvedemo na dva načina:

  • Mehansko (ročno)
  • Elektronski

Če nameravate med treningom spreminjati različne upore ter povečevati in zmanjševati tempo, se vsekakor odločite za elektronsko regulacijo upora. Tako boste hitreje in lažje dosegli želene nastavitve.

Upoštevajte, da so sobna kolesa z elektronsko nastavitvijo obremenitve tudi dražja od tistih z ročnim. Najpogosteje se regulacija obremenitve giblje od 1 do 8 ali od 1 do 12. Če se nameravate redno voziti s kolesom, izberite kolo z večjim številom uporov.

Ručno podešavanje opterećenja sobnog bicikla

Večina sodobnih sobnih koles uporablja magnetni upor, ki podaljša življenjsko dobo kolesa, saj ni fizičnih delov, ki bi se zlomili. Za zagotavljanje upora uporabljajo elektromagnetno indukcijo.

Možnosti, ki jih sobno kolo mora imeti

Poleg možnosti prilagajanja upora in višine sedeža mora imeti sobno kolo še nekaj drugih možnosti. Vsekakor pa naj ima dovolj velik zaslon, na katerem boste zlahka prebirali podatke.

Vsako kolo na zaslonu mora prikazati vsaj:

  • hitrost
  • porabo kalorij
  • čas
  • prevoženo razdaljo

Od dodatnih možnosti, ki jih lahko prikažemo na zaslonu, izpostavljamo število vrtljajev na minuto, srčni utrip, stopnjo upora.

Poleg tega ima lahko sobno kolo vnaprej načrtovane programe vadbe. Je dobra izbira za vse, ki se želijo prepustiti in samo izbrati program vadbe. Pomislite na to, kot da imate osebnega trenerja, ki vam pripravi vadbo.

Sobni bicikl karakteristike

Monitor srčnega utripa

Vse več fitnes naprav ima vgrajen merilnik srčnega utripa. Ker je srčni utrip dejansko najboljši pokazatelj stanja vašega telesa med treningom, je to res pohvale vredna možnost.

Večina sobnih koles ima vgrajene senzorje srčnega utripa na krmilu, vendar ti senzorji delujejo le, ko jih imate na roki. Na ta način izgubite gibčnost in natančnost, a za začetnike bo ta način merjenja tudi dober pokazatelj stanja telesa.

Druga možnost so monitorji, ki se na prsni koš povežejo s trakom. Seveda je to tudi najboljši način, glede na to, da vas med treningom ne motijo, a boste vseeno morali za takšen luksuz odšteti več denarja.

In tretja možnost so številne fitnes ure in fitnes zapestnice, ki imajo vgrajen merilnik srčnega utripa in tako zagotavljajo sprotne informacije o stanju vašega telesa.

Varnost

Zadnjo kategorijo smo poimenovali varnost in vključili več kriterijev, na katere morate biti pozorni.

  • Dobro preučite, kakšna je največja obremenitev sobnega kolesa, in če vaša teža presega največjo obremenitev, izberite sobno kolo, ki ustreza vaši teži, da se izognete poškodbam med treningom.
  • Pedala morajo biti dovolj široka in, kar je še pomembneje, imeti morajo zaščitni trak, ki bo zagotavljal stabilnost nog
  • Ker je pomembno, da med vadbo zaužijete dovolj tekočine, je dobra izbira sobno kolo, ki ima prostor za bidon. Tako vam ne bo treba prekiniti treninga, da bi popili nekaj požirkov vode ali energijske pijače.

Sobni bicikl vježbanje

Z zaupanjem zaključujemo naš vodnik za nakup sobnega kolesa in vas spodbujamo, da začnete z vadbo. Poleg tega, da boste videti bolje in boste bolj zdravi, boste tudi srečnejši, saj je znano, da vadba spodbuja nastajanje serotonina v možganih, znanega tudi kot hormon sreče.

Povezani izdelki