Ostali članci

Katero ohišje za računalnik kupiti – nakupovalni vodnik

Če boste sami sestavljali svojo konfiguracijo, boste morali dobro premisliti, katero ohišje kupiti. Mnogi tej komponenti računalnika namenjajo najmanj pozornosti, a dobro ohišje bo predpogoj za varno delovanje vseh ostalih delov računalnika.

Vodič za kupovinu kućišta

Velikost je pomembna

V 20 kvadratnih metrov veliko stanovanje je zelo težko spraviti tri sobe, kuhinjo in kopalnico. Enako je z ohišjem računalnika. Vanj ne morete vstaviti veliko strojne opreme, če ni dovolj prostora.

Zato je velikost ohišja eno od primarnih meril pri izbiri. Preprosto mora biti dovolj velik, da vanj spravite vso strojno opremo, usb vhode in vse ostalo, kar si lahko zamislite.

Glede na velikost ločimo več ohišij, od katerih so najbolj priljubljene tri:

  • Full tower
  • Mid-tower
  • SFF ali Mini tower

Full tower ohišja

Ohišja Full Tower so namenjena največjim entuziastom, ki iz svojega računalnika izdelujejo vesoljske ladje. Več grafičnih kartic, vodno hlajenje, razširjene matične plošče. Vse to bo šlo v ohišje s polnim stolpom.

Za tak kovček boste potrebovali tudi precej prostora, saj je večina nadpovprečnih mer in teže. Z višino več kot 50 cm, full tower ohišja resnično zavzamejo precej prostora.

Full tower kućište

Mid-tower ohišja

Mid-tower ohišja so najpogostejša ohišja na trgu in bodo odlična izbira za večino uporabnikov. So sicer manjši od polnih stolpov, a vseeno boš lahko vanje dal hladilnike za procesor, par grafičnih kartic in veliko pomnilnika.

Mid-tower ohišja podpirajo matične plošče ATX, ki so najpogostejše na trgu in naj bodo na splošno vaša izbira, razen če ste velik navdušenec ali potrebujete računalnik za LAN maratone.

Mini tower ohišja

Kot že ime pove, so ohišja mini tower najmanjša od vseh. Namenjene so matičnim ploščam mini-ITX in praviloma zadostujejo za neko osnovno konfiguracijo.

So enostavno prenosljivi, tako da, če vam je to pomembno, bi lahko bil mini stolp pravi kovček za vas. Toda v tem primeru pozabite na velike ventilatorje, vodno hlajenje in celo v nekaterih primerih na grafične kartice polne velikosti.

NAMIG: Če kupujete ohišje mini tower, preverite, katero velikost grafične kartice podpira. Nekateri so tako majhni, da ne podpirajo grafike v polni velikosti.

Podprte funkcije

Po izbiri velikosti je najpomembnejše, da izberete ohišje, ki je kompatibilno s strojno opremo, ki jo nameravate vanj vgraditi. Povedali smo že, da bo veliko odvisno od velikosti ohišja, a obstaja še nekaj drugih pomembnih lastnosti ohišja.

Reže za diske

Ena pomembnejših stvari je, da ima ohišje dovolj rež za diske, da jih lahko povežete in uživate v več pomnilnikov. To pomeni, da morate vnaprej načrtovati, koliko 3,5" in 2,5" rež boste potrebovali.

Drugo vprašanje je, ali potrebujete optično napravo? Če še vedno občasno zavrtite cd, bi radi imeli 5,25" režo na sprednji strani ohišja.

Optički uređaj kućište

Dizajn brez orodja

Največja bolečina je, ko začneš nekaj sestavljati doma in ugotoviš, da nimaš potrebnega orodja. Majhen izvijač je bil v preteklosti sestavni del obvezne opreme sestavljalca računalnika. Proizvajalci so ugotovili, da je to težava za mnoge uporabnike, in prišli na idejo o oblikovanju brez orodja.

V prevodu ta funkcija omogoča sestavljanje ohišja in ostalih delov brez uporabe izvijača. Praviloma so to diski, ki so povezani z ohišjem.

Upravljanje kablov

V morju lepih slovenskih besed smo se odločili ohraniti izraz kabelski management. Gre pravzaprav za "skrivanje" kablov znotraj ohišja, kar na koncu vodi do boljšega kroženja zraka in manjšega segrevanja.

Zagotovo ste vsaj enkrat videli, da je notranjost ohišja videti kot prepleten niz žic, kablov, elementov, ki se med seboj motijo. Če ste še vedno ljubitelj reda, je kabelski management prava stvar za vas.

Sprednja strana

Skoraj vsako ohišje ima že vrsto rež in priključkov na sprednji strani. Samo na vas je, da se odločite, kaj potrebujete in kaj želite imeti. Vsekakor naj bi bila vsaj ena reža USB 3.0, verjetno pa bo tudi kakšen USB 2.0, avdio vhod in podobno.

Konektori na prednjoj strani kućišta

Vodeno hlajenje

Vodno hlajenje je še ena od novejših priljubljenih možnosti. Pri mini tower ohišjih lahko pozabite nanje, pri mid-tower tudi ne morete biti prepričani, medtem ko samo full tower ohišja omogočajo uporabo vodnega hlajenja.

RGB osvetlitev

Še ena od kul sodobnih možnosti, ki je običajno ne potrebujete. Če pa želite, da vaš računalnik izgleda odlično, ima močno osvetlitev in se "sveti&" v temi, je RGB osvetlitev prava stvar za vas. Ta estetski detajl praviloma obožujete ali sovražite, odločitev je na vas.

Kućište s RGB osvjetljenjem

Filtri za prah

Prah in umazanija sta glavna razloga, zakaj se računalnik pregreva ali sliši kot traktor. Zato so filtri za prah skoraj obvezna oprema za ohišje. Na ta način bo prah težko prišel do ventilatorja, zato bodo ostale komponente ostale na nižji temperaturi.

Proizvajalci

Kot pri večini računalniških komponent lahko tudi za ohišja najdete široko paleto proizvajalcev. Med njimi velja vsekakor izpostaviti Corsair, Cooler Master, Fractal Design, Thermaltake in Zalman. Vse skupaj naj bo zagotovilo kakovosti in dobro izdelanega ohišja.

Preden se odpravite kupovati novo ohišje, poskusite definirati, za kaj boste računalnik uporabljali. Če niste velik navdušenec in strokovnjak (če ste, verjetno niti ne berete nakupovalnih vodnikov), je dovolj, da izberete mid-tower ohišje enega od zaupanja vrednih proizvajalcev.

Nato se sami odločite, katere dodatne funkcije potrebujete, njihova izbira pa bo najbolj vplivala na ceno samega ohišja. Če ne želite posebnih "fensi" dodatkov, lahko najdete etui po res ugodnih cenah.

Povezani izdelki