Ostali članci

Katero mikrovalovno pečico kupiti - vodič za nakup

Mikrovalovna pečica je nepogrešljiv del vsake kuhinje. Ne glede na to, ali želite pogreti kosilo, odmrzniti zamrznjeno meso ali pripraviti pokovko za Netflixov maraton, je mikrovalovna pečica nepogrešljiv gospodinjski aparat. Glavna vprašanja pri izbiri mikrovalovne pečice so zahtevana moč, zmogljivost in funkcije, ki jih mora imeti, in vse to vam predstavljamo v nadaljevanju.

Mikrovalna pećnica

Vrste mikrovalovnih pečic

Prva odločitev je, kakšno vrsto mikrovalovne pečice boste kupili. Čeprav ločimo več vrst mikrovalovnih pečic, smo se odločili zgodbo poenostaviti na dve najpogostejši vrsti mikrovalovnih pečic, in sicer:

 • Standardna (prostostoječa) mikrovalovna pečica
 • Vgradna mikrovalovna pečica

Marsikdo bo med tipe mikrovalovnih pečic uvrstil mikrovalovke z žarom, a ker je žar le ena od možnih opcij pri obeh vrstah, smo se odločili za to razporeditev. Ne skrbite, v nadaljevanju vam bomo razložili vse prednosti in slabosti mikrovalovnih pečic z žarom.

Prostostoječa mikrovalovna pečica

Ko govorimo o mikrovalovnih pečicah, največkrat pomislimo na prostostoječe. To je standardna mikrovalovna pečica, kakršno večinoma vidite v trgovinah, v filmih in jo verjetno imate ali ste imeli v svoji kuhinji.

Glavni prednosti samostoječih mikrovalovnih pečic sta cena in enostavna uporaba. Vse kar morate storiti po nakupu je, da poiščete idealno mesto za mikrovalovno pečico, jo vzamete iz škatle in priključite. In to je to. Pripravljena je za delo.

Druga omenjena prednost je cena. Samostoječe mikrovalovne pečice najdete že od 50 evrov, tako da so dostopne za skoraj vsak žep. In ko jo enkrat začnete uporabljati, brez nje ne boste več mogli.

Ne smemo pozabiti na prenosljivost in prilagodljivost standardnih mikrovalovnih pečic. Lahko jim spremenite položaj v apartmaju in jih celo vzamete s seboj na morje – karkoli želite.

Mikrovalka

Največja slabost teh mikrovalovnih pečic je, da zavzamejo precej prostora. V redu, rekli smo, da jih lahko premikate, nosite, pospravljate itd., a medtem ko delajo, zavzamejo prostor. In ker jo boste najverjetneje uporabljali vsaj enkrat na dan, si boste želeli, da bo vedno na istem mestu. Logika narekuje – v kuhinji.

Poleg tega, da mikrovalovna pečica zavzame določeno količino prostora, mora biti položaj mikrovalovne pečice skrbno načrtovan glede na vtičnico. Večina napajalnih kablov za mikrovalovne pečice se ne more pohvaliti s pretirano dolžino, dolžina pa bi lahko bila (v tem primeru) ključna.

Zato preden se odpravite v nakup samostoječe mikrovalovne pečice, načrtujte mesto, kamor jo boste postavili, preverite, kako blizu vtičnic je in si ne razbijajte glave potem, ker je kabel 2 cm prekratek.

Vgradna mikrovalovna pečica

Ob hitrem zaključku je jasno, da so vgradne mikrovalovne pečice popolno nasprotje prostostoječih in kar so prednosti enih, so slabosti drugih in obratno.

Vgradne mikrovalovne pečice so bistveno dražje in ne pričakujte, da jih boste našli za manj kot 150 evrov. Seveda potrebujejo tudi predviden prostor, v katerega bodo nameščene, pa naj bo to stena ali kateri od kuhinjskih elementov. A ko jih enkrat namestite, ne zavzamejo niti centimetra več od predvidenega.

Poleg te prednosti so vgradne mikrovalovne pečice praviloma videti bolj elegantne, razkošne in dodatno polepšajo prostor, česar nikakor ne moremo reči za prostostoječe mikrovalovne pečice.

Ugradbena mikrovalna pećnica

Vendar ta vrsta na začetku uporabe odpove. Veliko je razlogov za skrb. Treba je najti ustrezen prostor, vse dobro izmeriti, najti nekoga, ki bo vse montiral in pravilno namestil in šele potem je pripravljena za delo. Veliko bolj zapleteno kot prostostoječe mikrovalovne pečice in princip plug-and-play.

Upoštevajte, da ob selitvi vgradna pečica postane neuporabna, torej boste ostali brez nje. Če ste slučajno v podnajemništvu, vgradna mikrovalovna pečica nikakor ne pride v poštev.

Kakšna moč mikrovalovne pečice je potrebna?

To je verjetno eno najpogostejših vprašanj pri nakupu mikrovalovne pečice. Čeprav smo prepričani, da bi najraje slišali nekaj v stilu: 1000 W je idealno, nihče ne more dati takega odgovora.

Zahtevana moč je odvisna od tega, kako uporabljate mikrovalovno pečico. Ga boste uporabljali samo za pokovko in pogrevanje hrane ali nameravate v njej odmrzniti meso in celo kuhati?

Če nameravate mikrovalovno pečico uporabljati le za osnovna opravila, bo od 600 do 800 W več kot dovolj. Za malo bolj zahtevne uporabnike predlagamo, da ima mikrovalovna pečica vsaj 900 W. Za pripravo polnovrednih obrokov v mikrovalovni pečici boste potrebovali moč najmanj 1200 W.

Če nameravate kuhati cele obroke v mikrovalovni pečici, boste potrebovali nekaj časa, da se izpopolnite in nastavite optimalne možnosti. In ob vsem tem ne pozabite, da bo hrana, pripravljena na štedilniku ali v pečici, vedno bolj okusna kot tista iz mikrovalovne pečice.

Zmogljivost mikrovalovne pečice

Zmogljivost mikrovalovne pečice je tesno povezana z močjo. Praviloma imajo večje mikrovalovne pečice večjo moč. Tudi tukaj bo veliko odvisno od načina uporabe. Za gretje skodelic, krožnikov in podobnih manjših predmetov ni potrebna mikrovalovna pečica s prostornino 25 l, tako kot ne morete pričakovati, da boste v mikrovalovno pečico s prostornino 15 l dali cel lonec.

Glede na dosedanje uporabniške izkušnje lahko sklepamo, da bi mikrovalovna pečica s prostornino 20 litrov zadostovala za večino ljudi. Vse nad tem sodi v področje velikih mikrovalovnih pečic, pri manjših pa lahko naletite na težave že pri pokanju pokovke.

Osnovne funkcije, ki jih mora imeti mikrovalovna pečica

Kot pri večini gospodinjskih aparatov lahko tudi pri mikrovalovnih pečicah najdete modele od najpreprostejših do tistih, za katere se zdi, da morate imeti vozniško dovoljenje in opravljene tečaje, kot je upravljanje vesoljske ladje.

Zato smo se odločili na hitro našteti minimalne lastnosti, ki jih mora imeti vsaka mikrovalovna pečica.

 • Odtaljevanje
 • Sposobnost prilagajanja moči
 • Časovnik
 • Prikaz časa delovanja
 • Vrtljiva plošča

Vsekakor so to minimumi, pod katere ne bi smeli iti, vendar je velika verjetnost, da na trgu ne boste našli mikrovalovne pečice, ki ne bi imela nekaj od naštetega.

Dodatne lastnosti

Rekli smo že, dodatne funkcije v mikrovalovni pečici so enake tistim v vesoljski ladji. Zato zagotovo ne bomo razlagali vsakega posebej, je pa nekaj zanimivih, na katere morate vsekakor biti pozorni.

Prednastavljeni programi

Tehnologija napreduje, zato mikrovalovne pečice že poznajo temperaturo in čas, potreben za peko pokovke, stopitev kosa mesa, peko pice ali segrevanje vode za čaj.

Ta funkcija je lahko zelo uporabna, saj skrajša čas, potreben za pripravo, in od vas ne pričakuje predznanja o temperaturi in času, ki je potreben za pripravo določenih živil.

Funkcija žara

Žar smo že omenili kot možnost, zdaj pa je čas, da razčistimo, kaj prinaša. Najprej je treba povedati, da žar mikrovalovke uporabljajo samo tisti, ki nameravajo hrano pripravljati (kuhati) v svoji mikrovalovni pečici. V nasprotnem primeru lahko to funkcijo obidete.

Nekatere mikrovalovne pečice uporabljajo samo način žara, medtem ko druge uporabljajo kombinacijo žara in mikrovalov. Mikrovalovke za žar so odlična izbira za pripravo pic in pečenje sendvičev, saj s svojim načinom delovanja ustvarijo hrustljavo skorjico, kot smo je vajeni, ko hrano pripravljamo v pečici.

Mikrovalna s grill opcijom

Če uporabljate samo funkcijo žara, pripravlja hrano z ustvarjanjem toplote, za razliko od mikrovalov, ki so glavni princip delovanja mikrovalovnih pečic. Pravzaprav lahko mikrovalovne pečice s funkcijo žara služijo kot druga ali rezervna pečica v vašem domu. Skoraj zagotovo pa okus in vonj hrane ne bosta enaka tisti, pripravljeni v pravi pečici.

Zaščita pred otroki

Čeprav mikrovalovna pečica ni tako nevarna za otroke kot nekateri drugi gospodinjski aparati, je vseeno treba biti previden. Otroci so radovedni, igrivi in že trenutek nepazljivosti lahko povzroči težave.

Zato je dobro, da vsi tisti, ki imate doma majhne otroke, izberete mikrovalovno pečico, ki ima določeno zaščito za njeno uporabo.

Hitri nasveti za uporabo mikrovalovne pečice

Za konec smo pustili še nekaj hitrih nasvetov in stvari, na katere morate biti pozorni, ne toliko pri nakupovanju, ampak pri uporabi mikrovalovne pečice.

 • Preverite, kateri materiali (posoda in podobno) so dovoljeni za mikrovalovno pečico
 • Poskrbite, da bo prezračevalni prostor odprt in stran od sten in pohištva, da preprečite pregrevanje.
 • Mikrovalovi delujejo na isti frekvenci kot internetni usmerjevalniki, zato jih poskušajte držati daleč drug od
  drugega
 • Hrana, pripravljena v mikrovalovni pečici, NI rakotvorna

Določite, za kaj boste uporabljali mikrovalovno pečico, koliko ljudi jo bo uporabljalo in poiščite prostor, kjer jo boste imeli. Nato primerjajte cene mikrovalovnih pečic in opravite nakup. Verjamemo, da ste zdaj pripravljeni na nakup.

Povezani izdelki