Ostali članci

Kateri zvočnik Bluetooth kupiti: tukaj je opisano, kako izbrati najboljši prenosni zvočnik

Bluetooth zvočnik je vrsta brezžičnega zvočnika, ki vam omogoča preprosto in hitro predvajanje zvoka iz naprave, kot je pametni telefon, tablica ali prenosnik. Z napravami se povezuje preko Bluetooth tehnologije, kar pomeni, da lahko zvočnik uporabljate kjerkoli brez prepletenih žic.

prijenosni bežični bluetooth zvučnik

Večina zvočnikov Bluetooth ima doseg približno 10 metrov, kar vam daje dovolj prostora za prosto gibanje brez prekinitve zvoka. Če k temu dodate še njihovo kompaktnost in prenosljivost, boste imeli popoln način za uživanje v svoji najljubši zvočni vsebini doma, v pisarni in kjer koli na prostem.

Odločitev, kateri brezžični Bluetooth zvočnik kupiti, sploh ni enostavna. Trg je poln modelov različnih znamk in cen, zato se je v tako veliki izbiri težko odločiti, kateri je najboljši Bluetooth zvočnik za vaše potrebe.

Spodaj razlagamo najpomembnejše specifikacije prenosnih zvočnikov, ki vam bodo v pomoč pri odločitvi, kateri zvočnik Bluetooth kupiti.

Velik ali majhen prenosni zvočnik?

Prenosljivost zvočnikov Bluetooth je glavni razlog za njihovo priljubljenost. Vendar pa so prenosni zvočniki različnih dimenzij, ki pomembno vplivajo na to, kje in kako jih boste uporabljali.

Mini Bluetooth zvočniki so popolni za osebno uporabo – potovanja, piknike in poslušanje glasbe doma. Za majhen Bluetooth zvočnik je cena ugodnejša, zaradi manjših dimenzij pa se prilega v žep ali torbico. Vendar njegova baterija zdrži manj v primerjavi z večjimi modeli, pa tudi zvok je manj poln.

Če potrebujete Bluetooth zvočnik za poslušanje v večjem prostoru ali na prostem, izberite večji model. Večji in robustnejši zvočniki Bluetooth imajo večje gonilnike in zmogljivejši ojačevalnik, zaradi česar je zvok bogatejši in močnejši. Imajo tudi večje baterije, ki zdržijo dlje brez polnjenja. So pa takšni zvočniki tudi dražji.

Kako močan mora biti prenosni zvočnik?

Čeprav imajo večji zvočniki običajno glasnejši zvok, lahko z močjo navdušijo tudi mini prenosni zvočniki. Moč zvočnika je izražena v vatih (W) in pove, kako glasen lahko zvočnik reproducira zvok, preden pride do popačenja.

  • Za osebno uporabo in majhne prostore izberite prenosni zvočnik z močjo do 10 W.
  • Bluetooth zvočniki od 10 do 30 W so namenjeni za srednje velike prostore (npr. dnevna soba).
  • Za velike prostore, uporabo na prostem in večje skupine izberite zvočnik nad 30 W.

Bodite pozorni na neprekinjeno moč zvočnika (RMS), ki jo zvočnik ohranja, in največjo moč, ki jo zvočnik lahko doseže. RMS je bolj zanesljiv pokazatelj uspešnosti.

Kakšna je življenjska doba baterije?

Ko se odločate, kateri Bluetooth zvočnik boste kupili, preverite, koliko ur predvajanja lahko zvočnik zdrži z enim polnjenjem baterije. Pri večini kakovostnih zvočnikov Bluetooth je to med 10 in 20 urami.

Proizvajalci običajno v specifikacijah navedejo najdaljši čas predvajanja, vendar je dejanska življenjska doba baterije običajno precej krajša. Zato pred nakupom preverite ocene zvočnikov, da dobite boljšo predstavo o tem, kako dolgo dejansko zdržijo z enim polnjenjem.

Pred nakupom preverite ocene zvočnikov za boljši vtis o realni avtonomiji naprave.

Nekateri zvočniki Bluetooth lahko služijo kot zunanja baterija ali powerbank, saj lahko polnijo druge naprave, kot so pametni telefoni.

Kaj je Bluetooth 5.0

Bluetooth 5.0 je najnovejša različica tehnologije Bluetooth in prinaša večji doseg, večjo hitrost prenosa in boljše upravljanje z energijo. Čeprav večina novih in boljših modelov brezžičnih zvočnikov podpira to tehnologijo, nekateri proizvajalci še vedno uporabljajo stari Bluetooth 4.2. Če želite vrhunsko zmogljivost prenosnega zvočnika, pred nakupom preverite, ali podpira Bluetooth 5.0.

Katere dodatne funkcije izboljšajo izkušnjo poslušanja?

sony prijenosni bežični bluetooth zvučnik

Odpornost na vodo in prah

Izberite vodoodporen zvočnik Bluetooth, če ga nameravate uporabljati na prostem, ob bazenu, na plaži ali celo v kopalnici. V tem primeru potrebujete prenosni zvočnik z oznako IP67 - to pomeni, da je zvočnik popolnoma zaščiten pred prahom in prenese potopitev v vodo do globine 1 metra.

Podpora za glasovne pomočnike

Glasovni pomočniki niso omejeni samo na zvočnike Amazon Echo ali Google Home. Obstajajo modeli prenosnih zvočnikov Bluetooth, ki jih lahko uporabljate tudi kot pametne zvočnike in jim dajete ukaze za predvajanje glasbe, nastavitev alarmov, nadzor pametnih naprav, preverjanje vremena in še veliko več.

Če želite glasovnega pomočnika uporabljati na pametnem zvočniku, pred nakupom preverite, ali model, ki vas zanima, podpira to možnost. Hkrati vedite, da večina teh zvočnikov za hitro in nemoteno delovanje potrebuje stabilno WiFi povezavo.

AUX vhod

Čeprav so prenosni zvočniki priljubljeni prav zato, ker ne potrebujete žice za povezavo z virom zvoka, imajo nekateri modeli vhod AUX. Namesto povezave Bluetooth jo uporabite za prenos zvočnega signala z naprave na zvočnik po žici.

Ta možnost je uporabna, ko želite zvočnik združiti z napravami, ki nimajo funkcije Bluetooth. Žica zagotavlja tudi stabilno povezavo, ki ni dovzetna za motnje brezžičnega signala. Zvok po žici je boljši, naprave, povezane z žico, pa bodo med delom počasneje izgubljale kapaciteto baterije.

Izberite Bluetooth zvočnik z AUX vhodom, če želite prilagodljivost pri povezovanju z različnimi napravami.

Tehnologija AptX 

Najboljši modeli brezžičnih zvočnikov pogosto podpirajo tehnologijo avdio kodeka aptX, ki omogoča bistveno boljši prenos zvoka brez izgube kakovosti v primerjavi s standardnim avdio kodekom Bluetooth. Bluetooth zvočniki s podporo aptX znatno zmanjšajo zakasnitev in popačenje ter zagotavljajo jasnejši in podrobnejši zvok.

Če se imate za avdiofila in pod nobenim pogojem ne želite žrtvovati kakovosti, potem investirajte v zvočnik Bluetooth s tehnologijo aptX.

Vgrajen mikrofon

Bluetooth zvočnik z mikrofonom bo uporaben, če pogosto telefonirate. Ta možnost namreč omogoča prostoročno komunikacijo, kar je idealno, ko so vaše roke zaposlene z drugimi aktivnostmi, kot so kuhanje, kolesarjenje, telovadba in podobno. Vgrajeni mikrofon dobro deluje v tišjih okoljih brez hrupa iz ozadja.

Nekateri zvočniki Bluetooth omogočajo povezavo z zunanjim mikrofonom. Ta možnost je najbolj priljubljena za karaoke, ko se želite pridružiti ekipi, vendar ima tudi druge namene. Pri nekaterih modelih dobite mikrofon, pri drugih pa morate mikrofon kupiti posebej.

Kako povezati dva Bluetooth zvočnika?

Nekateri zvočniki Bluetooth podpirajo True Wireless Stereo. To pomeni, da lahko brezžično povežete dva združljiva zvočnika in uživate v pravem stereo zvoku.

Stereo zvok se nanaša na avdio sistem, v katerem so zvoki ločeni na levi in ​​desni kanal. To vam omogoča, da zaznate globino in smer zvoka za realistično izkušnjo.

TWS deluje tako, da Bluetooth zvočnik povežete z virom zvoka (npr. pametnim telefonom) in nato ta zvočnik povežete z drugim Bluetooth zvočnikom. Zvočni signal se porazdeli tako, da en zvočnik reproducira levi stereo kanal, drugi pa desnega. Tako dobite bogatejši in polnejši zvok kot z enim mono zvočnikom.

Katero znamko Bluetooth zvočnika izbrati?

marshal prijenosni bežični zvučnik

Nekateri izmed najbolj priljubljenih proizvajalcev zvočnikov Bluetooth so Bose, JBL, Sony, Ultimate Ears in Marshall. Vsaka od teh blagovnih znamk ponuja edinstvene funkcije za različne uporabnike:

  • Bose je znan po odlični kakovosti zvoka in inovativnih tehnologijah.
  • JBL ponuja vzdržljive zvočnike z močnimi basi.
  • Sony združuje kakovosten zvok z elegantnim dizajnom.
  • Ultimate Ears izstopa z zmogljivimi vodoodpornimi zvočniki, idealnimi za uporabo na prostem.
  • Marshall ponuja klasičen dizajn s sodobnimi funkcijami.

Ko se odločite, katere funkcije naj ima zvočnik Bluetooth in koliko ste pripravljeni plačati zanj, poiščite modele, ki ustrezajo tem merilom, ter preberite njihove ocene in uporabniške izkušnje.

Obiskovalce, ki so si ogledali ta izdelek, zanimali so tudi izdelki